REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
67
Sulieknėjimas (nuotr. 123rf.com)

Artėjant šaltiems žiemos vakarams, vis labiau aptingstame, daugiau laiko praleidžiame gulėdami. O dar ir švenčių laikotarpis, po kurio svarstyklės rodo ne vieną priaugtą kilogramą…

67

Artėjant šaltiems žiemos vakarams, vis labiau aptingstame, daugiau laiko praleidžiame gulėdami. O dar ir švenčių laikotarpis, po kurio svarstyklės rodo ne vieną priaugtą kilogramą…

REKLAMA

Nebūtina laukti Naujųjų metų, kad pradėtumėte sportuoti. Tobulinti kūno formą galite pradėti jau šiandien, tik svarbu žinoti, kaip tinkamai tą daryti. Patarimais, kaip mesti svorį, nekenkiant sveikatai, dalijasi asmeninė trenerė ir mitybos specialistė Rūta Beišytė-Aminova.

1. Įvertinkite savo galimybes

Nemanykite, kad imdamiesi drastiškų veiksmų ir alindami save sportu bei dietomis iškart pasieksite norimų rezultatų. Jeigu nemėgote sporto, neužsiėmėte aktyvia veikla, neįsivaizdavote gyvenimo be saldumynų ir staiga nusprendėte kardinaliai pakeisti savo gyvenimo būdą – jūsų organizmą ištiks šokas.

„Tam, kad nepatirtumėte traumos, o jūsų kūnas sustiprėtų, patarčiau pradėti nuo dviejų treniruočių per savaitę. Kai kūnas pripras prie fizinio krūvio, treniruočių skaičių galite didinti iki optimalių 3-4 kartų per savaitę. Tačiau taip pat nereikėtų sportuoti kasdien. Poilsio dienos tokios pat svarbios kaip ir sporto. Turite leisti atsigauti savo kūnui ir nervinei sistemai”, - sako R. Beišytė-Aminova.

REKLAMA
REKLAMA

2. Valgykite kuo įvairesnį maistą

Rūta Beišytė-Aminova pataria neeksperimentuoti ir savo mitybos planą sudarinėti remiantis sveikos mitybos piramide. Mitybos pagrindą turėtų sudaryti pilno grūdo patiekalai, vaisiai, daržovės. Žiemą patartina rinktis vaisius, turinčius daug vitamino C (apelsinai, kiviai) ir daržoves, praturtintas cinku bei geležimi (špinatai, pupelės).

REKLAMA

Kas antrą dieną, patartina valgyti mėsos, žuvies, pieno produktų. Saldumynai į jūsų rankas turėtų pakliūti kartą per savaitę ir kukliomis porcijomis.

„Tikriausiai nieko naujo nepasakysiu, bet visgi reikėtų atsisakyti arba kiek įmanoma rečiau mėgautis alkoholiniais gėrimais, limonadais ir vaisvandeniais.

Taip pat nepiktnaudžiaukite saldumynais, riebiais, itin kaloringais, sūriu apipiltais patiekalais, tokiais kaip bulvių apkepas, pica ar kebabas. Siūlau sekti perkamų produktų etiketes, neviršyti rekomenduojamų 25g pridėtinio cukraus per dieną.”, - pataria trenerė.

REKLAMA
REKLAMA

3. Atsisakykite kavos

Žiemos metu daugelis žmonių bando sušilti gerdami įvairius karštus gėrimus. Tačiau tokie gėrimai kaip kava ar karštas šokoladas turi daug cukraus, tad jų atsisakę sumažinsite suvartojamų kalorijų kiekį. Žalia arbata ar karštas vanduo su citrina – puiki alternatyva. Šie gėrimai ne tik padės jums sušilti, palaikyti reikiamą skysčių kiekį organizme, bet ir pagreitins medžiagų apykaitą.

4. Treniruokitės lauke

Žiemos šaltukas neturėtų jūsų atbaidyti, nes sportuodami lauke sudeginsite daugiau kalorijų. Taip yra todėl, kad jūs automatiškai judėsite greitesniu tempu norėdami sušilti. Greitesnis tempas – daugiau sudegintų kalorijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau norint sportuoti žiemą, pravartu žinoti keletą taisyklių. Visų pirma – nepamirškite apšilimo ir tempimo pratimų. Atlikdami užsiėmimus kvėpuokite tik per nosį, nes kvėpuojant per burną, oras nespėja pakankamai sušilti, tad galite greitai peršalti.

Ir svarbiausia – tinkamai apsirenkite. Nepamirškite kepurės, pirštinių, skarelės, rinkitės aprangą, kuri nevaržo judesių, yra neperpučiama.

5. Išeikite pasivaikščioti

Jeigu vis dėlto nepavyksta prisiversti sportuoti, skirkite laiko pasivaikščiojimui gryname ore. Užteks vos 30 minučių per dieną, kad sudegintumėte bent 200 nereikalingų kalorijų. Be to, vaikščiodami ne tik palaikysite fizinį aktyvumą. Ilgainiui pastebėsite, kad pagerėjo jūsų miego kokybė, tapo lengviau atlikti mąstymo reikalaujančius darbus.

REKLAMA

6. Išsirinkite tinkamiausią veiklą

Jeigu sportas jums – kančia, tikriausiai pasirinkote netinkamą sporto šaką. Trenerė pabrėžia, kad renkantis užsiėmimus, svarbu atsižvelgti į savo poreikius. Atsakykite į šiuos klausimus – jie padės lengviau apsispręsti.

Jums patinka muzika? Išbandykite aerobikos užsiėmimus, zumbą, šokius.

Turite laikysenos problemų? Rinkitės jogą, pilatesą, kalanetiką…

Mėgstate individualumą? Išbandykite treniruoklių salę…

Norite lavinti lankstumą? Išbandykite jogą, pilatesą, kalanetiką…

Norite lavinti ištvermę? Išbandykite aerobikos treniruotes, plaukimą…

Patinka šokti? Jums tikriausiai patiks choreografinės aerobikos treniruotės, pole dance…

Norite išmokti savigynos judesių? Pirmyn į kovos menų treniruotes…

Šiuo metu taupote ir neturite papildomų lėšų treniruotėms? Tiktų treniruotės namuose, krosas lauke. Pasidomėkite, galbūt jūsų mieste vyksta nemokami sportiniai užsiėmimai…

Atsiminkite, kad bus dienų, kai dings motyvacija, tingėsite sportuoti, sveikai maitintis ir norėsis viską mesti. Tačiau svarbu susidėlioti prioritetus ir priminti sau, kad stengiatės dėl savo sveikatos, geros savijautos ir emocinės būklės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų