REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Žaislai (nuotr. Fotolia.com)

Perkate savo mažyliams gražiausius ir, atrodytų, įdomiausius žaislus, tačiau jie stumia juos į šalį ir griebia paprastus raktus ar televizoriaus pultelį? Kodėl taip vyksta ir ko griebtis, pataria psichologai.

6

Perkate savo mažyliams gražiausius ir, atrodytų, įdomiausius žaislus, tačiau jie stumia juos į šalį ir griebia paprastus raktus ar televizoriaus pultelį? Kodėl taip vyksta ir ko griebtis, pataria psichologai.

REKLAMA

8 mėnesių Barboros rankose – mieliausi žaislai. Taip, tai distancinis pultelis ir kepimo popierius. Ir tikrai ne todėl, kad mergaitė neturi tikrų žaislų. Pasak jos mamos, nuo pusės metų mažoji į juos nė nežiūri – žaisti įdomu tik su tikrais daiktais.

„Telefonu, pinigine, visais plintusais, namų kampais, kuo čia dar. Žodžiu, viskuo, kas tik ne jos žaislais“, – sako mažos mergaitės Barboros mama.

Moteris pasakoja, kad kol laukėsi, pirko mažylei minkštus meškučius, mielus spalvotus žaislus. Tačiau jais, deja, dabar belieka pačiai džiaugtis.

REKLAMA
REKLAMA

„Įduodi kepimo popierių, ji ten kramto, nekramto, rankytėje sukinėja kokį pusvalandį, tai aš tuo metu ir turiu sau laiko laisvo“, – sako Monika.

REKLAMA

Pasak psichologės, didelis polinkis žaisti su buitiniais daiktais mažyliui gali atsirasti todėl, kad jis taip mėgina užmegzti artimesnį ryšį su tėvais, kurie tuos daiktus naudoja. Tad taip susipažįsta su suaugusiųjų pasauliu. Psichologė pabrėžia, kad toks vaiko pomėgis nėra nei blogas, nei geras, o natūralus reiškinys.

„Jeigu tėtis vaikšto su mašinos raktu, vadinasi ir jis gi nori būti toks pats didelis jau kaip tėtis ir jis vaikšto su mašinos raktu. Jis tik gal nevisai dar žino, ką su juo reikia daryti, bet jis kažką bando imituoti arba tiesiog pažinti tą mašinos raktą. Todėl tai yra visiškai natūralus dalykas, jog vaikai domisi ir nori tų buitinių dalykų“, – sako vaikų psichologė Milda Karklytė-Palevičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Vilnietė Daiva pastebi, kad išties, jos metų ir 3 mėnesių mergaitei įdomiausia tai, kuo naudojantis mato mamą.

„Pirmoje eilėje yra mobilusis telefonas ir kompiuteris. Kai gaminu virtuvėje ar kažką darau, tai, be abejo, puodai. Lengva užimti raktais. Aišku, priklauso nuo amžiaus, keičiasi tie žaidimai“, – sako Daiva.

Padidėjusį susidomėjimą buitiniais daiktais moteris pastebėjo, kai Lunai suėjo 9 mėnesiai. Nuo tada barškučiai ir minkšti žaislai dulka dežėje. Kaip kad matote dabar, prieš mažylę barškutis ir distancinis pultelis. Ką ji rinksis?

„Jeigu spaudžia distancinį ne dėl to, kad įjungtų, o paspaudytų mygtukus, tai tvarkoj, jis tą gali daryti. Arba jeigu jis tiesiog nori apžiūrėti planšetę, bet ne žiūrėti filmukų ir to, ką rodo ekranas. Tačiau jei vaikas jau nori tų informacinių technologijų, tai klausimas ilgas, kaip tą riboti, bet tą reikia riboti“, – sako vaikų psichologė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kad vaikai nori susipažinti su naujosiomis technologijomis, nieko blogo, tačiau naudotis jomis visai mažyliams reiktų riboti.

Vaikams iki 4-erių metų prie telefono ar planšetės nederėtų praleisti daugiau nei 15 minučių per parą.

Tačiau, jei tai ne išmaniosios technologijos, psichologė sako, jog tėvams nederėtų kištis ar reguliuoti vaiko žaidimų. Mat žaisdamas vaikas mokosi, formuoja savo vidinį pasaulį, taip pat išlieja jausmus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų