REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
22
Žvynelinė  (nuotr. 123rf.com)

Kankinantys odos bėrimai ir pleiskanojimas, sąnarių uždegimai ir kitokie negalavimai, nuolatinis psichologinis diskomfortas. Šiuos ir dar daugelį kitų sunkumų tenka išgyventi sergantiesiems žvyneline.

22

Kankinantys odos bėrimai ir pleiskanojimas, sąnarių uždegimai ir kitokie negalavimai, nuolatinis psichologinis diskomfortas. Šiuos ir dar daugelį kitų sunkumų tenka išgyventi sergantiesiems žvyneline.

REKLAMA

Deja, šiuolaikinis gyvenimo būdas, kai nuolat bėgama, spaudžia terminai, tenka apdoroti milžiniškus informacijos kiekius bei kone kasdien patiriame stresą, ypač palankus žvynelinei pasireikšti.

Kas provokuoja ligą

Žvynelinė – autoimuninė, neužkrečiama ir nemirtina liga. Ši lėtinė, sisteminė liga labai apsunkina gyvenimą, kasdienę veiklą, šeimos, pomėgio ir net draugysčių pasirinkimus. Jei žvynelinę išprovokuoja stresas, tai pati liga dėl savo specifikos tampa dar sunkiau suvaldoma.

„Šiuo metu atliekamas tyrimas rodo, kad žvynelinė pasireiškia tuojau pat po išgyvento streso. Teigiama, kad žvyneline serga iki 3 proc. pasaulio gyventojų populiacijos. Lietuvoje atlikta apklausa rodo, kad šia liga gali sirgti net 6–8 proc. žmonių. Tikėtina, kad sergamumas žvyneline ateityje didės. Manau, tai susiję su didėjančiu gyvenimo tempu ir išgyvenamu stresu“, – teigia Lietuvos dermatovenerologų draugijos prezidentė prof. dr. Matilda Bylaitė-Bučinskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Sergant žvyneline labai svarbus darbo dienos režimas ir poilsis. Profesorei yra tekę gydyti ne vieną pacientą, kurių liga niekaip nepasidavė, kol galiausiai, po 2–3 metų, jie ryžosi naktinį darbą pakeisti į dieninį. Vien tik pakeitus darbo dienos režimą didžiausios žvynelinės keliamos problemos praėjo, nors dirbdami naktinį darbą pacientai vartojo stiprų poveikį turinčius sisteminiam gydymui skiriamus vaistus.

REKLAMA

Pasak gydytojos, žvynelinė – liga, visada einanti iš vidaus. Tačiau ją gali provokuoti atvėsęs, vėjuotas oras, šalnos, žvarba arba prasidėjęs tamsusis metų sezonas.

Pasireiškia individualiai

Anot profesorės, per pastaruosius dešimt metų labai pasikeitė suvokimas, kas yra žvynelinė. Anksčiau buvo manoma, kad tai tik odos, sąnarių, nagų ar plaukuotosios galvos odos dalies problema, tačiau dabar jau visiškai aišku, kad žvynelinė pažeidžia visą organizmą, ji susijusi su gretutinėmis ligomis, tarp jų – padidėjusiu kraujospūdžiu, širdies ligomis, dislipidemija (kraujo riebalų, arba lipidų, disbalansu), Krono liga, vitiligo, cukriniu diabetu, metaboliniu susirgimu ar kitomis autoimuninėmis ligomis. Be to, žvynelinė kiekvienam žmogui pasireiškia absoliučiai individualiai.

REKLAMA
REKLAMA

Ligos eigą galima palengvinti

„Tai psichologiškai be galo traumuojanti liga. Negalime paciento visiškai išgydyti, tačiau galime labai palengvinti ligos eigą. Konsultacijų metu dažnai atkreipiu dėmesį, kad lėtinės ligos dažnu atveju yra žmogaus gyvenimo būdo, elgesio, netgi mitybos pasekmė. Nes polinkis šeimoje gali būti, tačiau tu pats paleidi tos ligos mechanizmą. Gydytojas negalės padėti, jei žmogus nekeis nei gyvenimo būdo, nei požiūrio, nei savo reakcijų – to reikia mokytis“, – aiškina profesorė.

Jos teigimu, sergantiesiems žvyneline taip pat būtų pravartu prisiminti universalią išminties poziciją: jei negali ko nors pakeisti, keisk požiūrį į tai. Vis dėlto pastebėta, kad žvyneline sergantys žmonės linkę ilgai savyje gromuliuoti problemas, spręsti jas be kitų pagalbos. Tokius pacientus kartais tenka siųsti pas psichoterapeutą.

Anot prof. dr. M.Bylaitės-Bučinskienės, Lietuvoje daugėja galimybių gydyti žvynelinę naujausiais metodais, kurių vienas yra biologinė terapija. Yra medikamentų su itin ilga – iki 5 metų nepertraukiamo vartojimo – tolerancija, jie nedidina piktybinių navikų, didžiųjų nepageidaujamų kardiovaskulinių reiškinių, sunkių infekcijų ar mirtingumo rizikos. Deja, naujausi biologiniai vaistai prieinami tik mažai daliai sergančiųjų, todėl šiandien gydant pacientus ypač svarbus holistinis suvokimas, kompleksinis gydymas ir prevencija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų