REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiais laikais sudominti mažuosius įvairiais užsiėmimais tikrai nelengva. Net ir pavykus vaiką įtraukti į būrelį, tėvai susiduria su kitu galvos skausmu – kaip išlaikyti mažylio motyvaciją ir susidomėjimą pasirinkta veikla?

Šiais laikais sudominti mažuosius įvairiais užsiėmimais tikrai nelengva. Net ir pavykus vaiką įtraukti į būrelį, tėvai susiduria su kitu galvos skausmu – kaip išlaikyti mažylio motyvaciją ir susidomėjimą pasirinkta veikla?

REKLAMA

Į šį ir į kitus su mažylių ugdymu susijusius klausimus atsako profesionali pedagogų ir ugdymo specialistų komanda portalo tv3.lt ir leidyklos „Šviesa“ inicijuojamame projekte. Jei klausimų turite ir Jūs, kviečiame juos užduoti čia.

Mamos klausimas: „Keturmetis sūnus rugsėjį su noru pradėjo lankyti krepšinio būrelį. Vis dėlto, praėjus porai mėnesių susidomėjimas mažėja, nuolat tenka kažką sugalvoti, kad vaikas norėtų vaikščioti į užsiėmimus. Kaip sudominti vaiką papildoma veikla?Ar verta ką nors pažadėti, o gal geriau leisti būti namie ir nevesti į būrelius be didelio vaiko noro?"

Į mamos klausimą atsako vaikų psichologė, mokymų tėvams, pedagogams lektorė, leidyklos „Šviesa“ išleistų knygų „Vaikas pokyčių kelyje“ ir „Ypatingas vaikas: vienas ar kiekvienas“ bendraautorė Asta Blandė.

REKLAMA
REKLAMA

Mažylio nenoras lankyti būrelį – dažna problema, su kuria susiduria tėveliai. Paprastai tokio amžiaus vaikai nori išbandyti įvairias veiklas, tyrinėti aplinką ir patirti pažinimo džiaugsmą.

REKLAMA

Mažiesiems dar sunku ilgai išlaikyti susidomėjimą konkrečia veikla – jiems norisi vis kažko naujo ir neatrasto. Veiklos ir lankomi būreliai gali tapti nuobodūs, jeigu mažylis užsiėmimuose negalės patenkinti savo smalsumo ir laisvės pažinti pasaulį.

Taisyklės – kita priežastis, kuri gali lemti vaikų nenorą lankyti būrelius. Tokiame ankstyvame amžiuje mažieji nenori būti ribojami.

Jie nori žaisti, kurti savas taisykles, o paskui jas keisti ir stebėti, kas iš to išeis. Jei būrelyje laisvės poreikis išpildomas – vaikai noriai jį lanko. Jei veikloje gausu aiškinimų ir suaugusiųjų taisyklių – nemaža dalis vaikų atsitraukia bei praranda susidomėjimą užsiėmimais.

REKLAMA
REKLAMA

Silpnas bendraamžių arba būrelio vadovo ryšys su vaiku taip pat gali turėti įtakos vaiko norui lankyti būrelį. Tokiu atveju visuomet rekomenduoju tėveliams, mažyliui ir būrelio vadovui kartu pasikalbėti. Dažnai po pokalbio paaiškėja kitokios bendravimo su vaiku būrelyje galimybės. Tikėtina, kad po pokalbio atžalos motyvacija lankyti užsiėmimus sugrįš, o gal net taps didesnė.

Vaikus iki 7 metų auginantiems tėveliams siūlau drauge su mažaisiais paieškoti tokių būrelių, kuriuose nėra daugybės taisyklių, o vaikams suteikiama laisvė kurti. Leiskite vaikus į tokius užsiėmimus, kuriuose kūnas stiprėja, o protas – ilsisi.

Per anksti žadinamas protas pavargsta, o atėjus metui žengti į mokyklą, vaikai jau būna praradę motyvaciją siekti žinių.

Linkiu ieškoti pusiausvyros, kuri padės jums ir mažyliui visapusiškai augti.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų