REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Diabetas (nuotr. 123rf.com)

Kaip ir kasmet lapkričio 14 dieną kartu su visu pasauliu minima Pasaulinė diabeto diena. Šią dieną siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į diabeto epidemijos mastą pasaulyje. Šiuo metu pasaulyje cukriniu diabetu serga daugiau kaip 425 mln. žmonių. Manoma, kad dar 352 mln. žmonių turi didelę riziką susirgti diabetu.

9

Kaip ir kasmet lapkričio 14 dieną kartu su visu pasauliu minima Pasaulinė diabeto diena. Šią dieną siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į diabeto epidemijos mastą pasaulyje. Šiuo metu pasaulyje cukriniu diabetu serga daugiau kaip 425 mln. žmonių. Manoma, kad dar 352 mln. žmonių turi didelę riziką susirgti diabetu.

REKLAMA

Gydytoja endokrinologė Agnė Abraitienė sutiko daugiau papasakoti apie ligos simptomus ir kam jie dažniausiai pasireiškia.

 

Dažniausi požymiai

Priklausomai nuo debeto tipo vyrauja šie požymiai: dažnas šlapinimasis, didelis troškulys, vis didėjantis alkis, svorio mažėjimas, nuovargis, negebėjimas susikaupti ar išlaikyti dėmesį, suprastėjusi rega, vėmimas ir skrandžio skausmai, dažnai painiojami su gripu.

„Tai ūmi pirmo tipo diabeto pradžia, kada būna aukštas gliukozės kiekis kraujyje. Toks pasireiškimas yra retas, būdingas jauniems žmonėms. Dažniausias diabeto tipas yra 2-asis tipas, tokio tipo metu gliukozė nebūna didelė ir simptomų dažniausiai nėra. Kartais pacientas gali jausti regėjimo sutrikimą, dažną šlapinimasis, prastesnį žaizdų gijimą,“ – simptomus nusakė gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA

Tiek vyrai, tiek moterys serga vienodai dažnai, skirtumo nėra: „Dažniau serga žmonės turintys viršsvorio arba nutukimą, tie, kurie nesilaiko sveikos mitybos principų ir yra fiziškai neaktyvūs, taip pat šią ligą galima paveldėti.“

REKLAMA

Išgydyti neįmanoma

Išgydyti diabetą šiai dienai yra neįmanoma, galima kontroliuoti ligą dietomis, gyvenimo būdo keitimu, vaistų pagalba: „Pradžioje koreguojamas gyvenimo būdas, pradėdamas gydymas tabletėmis, vėliau kelios vaistų kombinacijos, o galiausiai pereinama prie gydymo insulinu.“

Jeigu diabetas yra gydomas tinkamai, žmogaus gyvenimo trukmė nesutrumpėja: „Svarbiausia išvengti diabeto komplikacijų, o jos priklauso nuo to, kaip žmogus gydosi. Jei gydomas gerai, komplikacijų rizika yra nedidelė o gyvenimo kokybės trukmė nedaug skiriasi nuo diabetu nesergančiojo.“

REKLAMA
REKLAMA

Nuo 45-erių metų geriausia tikrintis kasmet atliekant kraujo tyrimus: „Jei pacientai turi rizikos veiksnius – jie tikrinami nuo ankstesnio amžiaus. Ankstyvos diagnostikos tikslas yra gydyti ligą, kad būtų išvengta komplikacija.“

Svarbi mityba

1 iš 2 žmonių, kurie šiuo metu gyvena su 2-ojo tipo cukriniu diabetu, liga nėra diagnozuota. Ankstyva diagnozė ir gydymas yra labai svarbūs siekiant užkirsti kelią diabeto komplikacijoms (diabetas yra vyraujanti širdies ligų, insulto, aklumo, inkstų nepakankamumo ir apatinių galūnių amputacijos priežastis) ir pasiekti teigiamų gydymo rezultatų. Diabetas gali tapti aktualus visoms šeimoms, todėl visiems yra gyvybiškai svarbu atpažinti jo simptomus ir suvokti rizikos veiksnius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Artimiausios aplinkos žmonės pirmiausia turi galimybę pastebėti pakitimus, todėl šeimos vaidmuo itin svarbus ankstyvajai diabeto diagnostikai.

Visgi svarbiausias sergamumo diabetu mažinimo veiksnys yra prevencija. Ypač didelę reikšmę čia taip pat turi šeima, kadangi vienas pagrindinių prevencijos veiksnių, galinčių padėti užkirsti kelią diabetui, yra mityba. Tarptautinė diabeto asociacija ragina laikytis šių mitybos rekomendacijų:

vietoje vaisių sulčių, sodos vandens ar kitų saldintų gėrimų rinktis vandenį, nesaldintą arbatą, kiekvieną dieną suvalgyti mažiausiai tris porcijas daržovių, kiekvieną dieną suvalgyti iki trijų porcijų šviežių vaisių, užkandžiams rinktis riešutus, šviežius vaisius ar nesaldintą jogurtą, riboti alkoholinių gėrimų vartojimą, valgyti liesos baltos mėsos, paukštienos ar jūros gėrybių patiekalus bei vengti perdirbtos mėsos, vietoje šokolado ar džemo valgyti žemės riešutų sviestą, rinktis viso grūdo duonos produktus, ruduosius ryžius ar visagrūdžius makaronus, teikti pirmenybę nesočiųjų riebalų vartojimui kasdienėje mityboje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų