REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
95
Mažamečio mama skundžiasi Kauno klinikų personalo elgesiu  (Alius Koroliovas/Fotobankas)

Tv3.lt redakciją pasiekė pasipiktinusios skaitytojos, dvimečio mamos Aistės (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi) laiškas. Moteris tikina, kad kraujo ėmimo procedūros metu slaugytojos netinkamai elgėsi su jos mažamečiu vaiku, spaudė, elgėsi grubiai, o personalas pačią moterį žemino. Savo ruožtu Kauno klinikų atstovai tikina, kad tokių procedūrų metu šalia mažamečių vaikų visada rekomenduojama likti ir jų mamoms bei taip sukurti jaukesnę atmosferą.

95

Tv3.lt redakciją pasiekė pasipiktinusios skaitytojos, dvimečio mamos Aistės (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi) laiškas. Moteris tikina, kad kraujo ėmimo procedūros metu slaugytojos netinkamai elgėsi su jos mažamečiu vaiku, spaudė, elgėsi grubiai, o personalas pačią moterį žemino. Savo ruožtu Kauno klinikų atstovai tikina, kad tokių procedūrų metu šalia mažamečių vaikų visada rekomenduojama likti ir jų mamoms bei taip sukurti jaukesnę atmosferą.

REKLAMA

Kaip pasakoja pati dvimečio mama Aistė, jos vaikas kelias dienas intensyviai karščiavo, o spalio 22 dieną temperatūra pakilo virš 39 laipsnių. Aistė kartu su vaiku, vidury nakties (apie 2 val.) savo transportu atvažiavo į Kauno klinikų vaikų skubios pagalbos skyrių.

Kaip prisimena pati Aistė, ją iš karto nustebino personalo elgesys. „Atėjo apsimiegojusi gydytoja, matėsi miegojimo žymės ant veido, likusios nuo pagalvės.

REKLAMA
REKLAMA

Gydytoja apžiūrėjo vaiką, nedavė jokių vaistų nuo skausmo ar karščiavimo, nesuteikė pirmos pagalbos. Vaikas buvo neramus, irzlus, verkė, nes jam skaudėjo. Tada nusprendė imti kraują, gydymo išraše parašyta, kad kraujas imtas iš venos, o iš tikrųjų – iš piršto“, – tv3.lt portalui pasakoja pašnekovė.

REKLAMA

Spaudė ir žemino

Netrukus buvo nuspręsta, kad reikia ištirti mažamečio kraują, todėl tam reikia paimti kraują iš piršto. Aistė pasakoja, kad tada atėjo dvi vidutinio amžiaus seselės, o Aistės buvo paprašyta vaiką pasisodinti ant kelių. Tačiau tolimesni veiksmai, pasak Aistės, privertė išsigąsti ne tik ją, bet ir jos mažametį.

„Viena iš seselių uždėjo kojas ant mano vaiko kojos ir tuo pačiu spaudė mane ir vaiką, o su abiem rankomis laikė jo rankytę, kraujas nebėgo, ranka išbalo. Jos spaudė vis stipriau, jėgą jaučiau ir aš.

Kraujas niekaip nebėgo, aš pradėjau pati verkti, sakiau, kad man skauda, prašiau paleisti ranką... O jos man tik atrėžė – Netrukdyk čia, galėsi važiuoti tuoj į savo kliniką“, – ašarų nesulaiko Aistė, kuri iki šiol prisimena visas gydytojų elgesio detales:

REKLAMA
REKLAMA

„Pasakiau joms – jums čia žaislas ar vaikas? Man atšovė, iš kur aš tokia protinga būsiu, pradėjo mane žeminti. Išėjau iš kabineto su vaiku, rankos nenuplovė, nieko neužklijavo, net vatos neuždėjo.

Man pasidarė bloga, atsisėdau, vaikas buvo šoko būsenoje. Iš karto pradėjo tinti riešas, matėsi pirštų žymės nuo laikymo. Iškviečiau policijos pareigūnus, kad užfiksuotų šį įvykį“.

Susidūrė ne pirmą kartą 

Aistės teigimu, policijos pareigūnai sulygino riešus ir matėsi akivaizdus vieno iš jų patinimas. Moteris greitai viską surašė pareigūnams ir išvažiavo namo. Tačiau pasižiūrėjusi į pareigūnų pateiktą išrašą, moteris nustebo – gydytojos pavardė jai buvo žinoma dar prieš porą metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Prieš dvejus metus panašus atvejis man buvo su ja. Despotė ji yra, žemina visus savo veiksmais ir žodžiais. Prieš du metus rašiau skundą apie jos elgesį, šešių mėnesiu buvo mano kūdikis.

Tada buvo užgulusi nosytė, o ji man žinote ką atšovė? – Išsivalyk savo vaikui nosį ir įkišo vaikui tamponą. Įdomu, ar ji praėjusi, tarkime, vaikų psichologiją ar kokius kursus“, – sako ji.

Aistė pasakoja, kad vėliau ji nuvyko į savo kliniką, kurioje vaikui davė antibiotikų.

„Iš karto jam pagerėjo. Bet kiek dar tokių yra nukentėjusių skubios pagalbos skyriuose, kodėl niekas neveda, kiek vaikų yra sužalota būtent ten?“, – nerimo neslėpė moteris.

REKLAMA

Supranta tėvų nerimą 

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų viešosios komunikacijos tarnybos vyriausia specialistė Eglė Audickaitė pateikė oficialų klinikos atsakymą:

„Suprantame tėvų nerimą, kai jų vaikai suserga, blogai jaučiasi ar tenka kreiptis pagalbos į sveikatos priežiūros įstaigas. Geriausias diagnostikos ir gydymo rezultatas pasiekiamas tik tada, kai tėvai bendradarbiauja su gydytojais.

Vaikų skubios pagalbos skyriuje dirbantys gydytojai dialogo su tėvais metu visuomet stengiasi rasti optimaliausią sprendimą dėl procedūros atlikimo galimybių.

Kiekvienas vaikas yra labai individualus ir visi skirtingai reaguoja į gydytojus bei konsultacijos metu atliekamas procedūras.

REKLAMA

Siekiame, kad visi pacientai, atvykę pas mus, gautų reikalingą pagalbą ir patirtų kuo mažiau nemalonių pojūčių. Kalbant apie konkrečią situaciją, kraujas reikalingiems tyrimams buvo paimtas pagal patvirtintą procedūros atlikimo tvarką.

Kraujo tyrimas yra pirmo pasirinkimo ir leidžia gydytojams spręsti apie vykstančius organizmo procesus ar paciento ligą ir taip priimti optimaliausią gydymo taktiką.

Tam, kad vaikas būtų ramesnis ir gydytojai galėtų saugiau atlikti reikiamas procedūras, tėvai visuomet skatinami likti su savo vaikais visos procedūros metu. Mamos, žindančios kūdikius ar vaikus, jei tik įmanoma, skatinamos žindyti procedūrų metu, kad mažieji pacientai patirtų kuo mažiau streso.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Procedūriniuose kabinetuose įrengti televizoriai, kuriuose rodomi filmukai, norint nukreipti vaiko dėmesį nuo patiriamo skausmo ar nemalonių pojūčių, gerinant jo emocinę būklę.

Kauno klinikų Vaikų skubios pagalbos skyriuje šiuo metu marginamos sienos žaismingais piešiniais tam, kad mažieji pacientai ir jų artimieji, laukdami gydytojo konsultacijos ar tyrimo rezultatų, jaustųsi jaukiau.

Norime dar kartą priminti, kad Vaikų skubios pagalbos skyriuje pagalba pirmiausiai suteikiama tiems pacientams, kurių gyvybei gresia pavojus. Todėl tėvus, įtarus, jog vaikas susirgo, pirmiausiai skatiname kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Tai ypatingai aktualu šiuo metų laiku, kai padaugėjo virusinių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų, kurios sukelia slogą, kosulį ar nežymiai pakilusią temperatūrą”.

REKLAMA

Atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą 

Kauno apsikrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė Justina Kazragytė tv3.lt portalui patvirtino, kad policija gavo tokį moters pranešimą:

„Spalio 22 d. apie 2 val. 55 min. gautas 39 metų moters pranešimas, kad Kauno gydymo įstaigoje, skubios pagalbos skyriuje, nepagarbiai elgiamasi su pranešėja, kad medikai imdami kraują iš mažamečio grubiai su juo elgėsi, galimai sukėlė jam skausmą. Į pranešimą buvo nedelsiant sureaguota, atvykę pareigūnai priėmė mažamečio mamos pareiškimą.

Kauno apskrities policijos pareigūnams atlikus įvykio aplinkybių patikslinimą, buvo priimtas nutarimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą, už kurį numatoma baudžiamoji atsakomybė. Moteris, nesutikdama su priimtu pareigūnų sprendimu, gali skųsti jį teisės aktų nustatyta tvarka“, – sako J. Kazragytė.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų