REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Vyras ligoninėje

Tarp prostatos vėžio simptomų tarp – sumažėjęs apetitas ir viso kūno skausmai, tačiau pirmasis ligos požymis paprastai būna kitoks, rašoma dailystar.co.uk.

9

Tarp prostatos vėžio simptomų tarp – sumažėjęs apetitas ir viso kūno skausmai, tačiau pirmasis ligos požymis paprastai būna kitoks, rašoma dailystar.co.uk.

REKLAMA

Lapkričio mėnesį Didžiojoje Britanijoje vyrai augina ūsus, taip siekdami skleisti žinią apie vyrų sveikatą ir rinkti tam lėšas.

Pagrindinis tikslas – didinti sąmoningumą apie prostatos ir sėklidžių vėžį. Prostatos vėžys – dažniausiai vyrams pasitaikanti vėžio forma Didžiojoje Britanijoje. Šiuo metu nuo prostatos vėžio kenčia vienas iš septynių vyriškos lyties britų, ši liga kiekvienais metais diagnozuojama maždaug 47 000 žmonių Didžiojoje Britanijoje.

Deja, daugelis vyrų nepatiria šios vėžio formos simptomų, todėl ligą pastebėti gali būti labai sudėtinga. Vis dėlto, svarbu žinoti jos įspėjamuosius ženklus, jei kartais jie pasireikštų.

REKLAMA
REKLAMA

Koks paprastai būna pirmasis prostatos vėžio ženklas?

Dažniausiai pirmasis vyrų pastebimas simptomas yra šlapinimosi problemos. Išskirtiniame interviu „Dailys Star Online“ dr. Sethas Rankinas iš „London Doctors Clinic“ pasakojo: „Tiems, kurie nežino – prostata yra tarp varpos ir šlapimo pūslės esanti liauka, todėl šlapinimosi sutrikimai yra labiausiai paplitęs ankstyviausias vėžio ženklas.

REKLAMA

Pavyzdžiui, gali būti, kad į tualetą jums reikia eiti dažniau arba darosi vis sunkiau ištuštinti šlapimo pūslę.

Jei nerimaujate dėl šių dalykų, jūsų šeimos gydytojas gali atlikti kraujo tyrimą ir prostatos patikrinimą, kad būtumėte ramūs.“

Prieš pradedant panikuoti verta prisiminti, kad maždaug 50% vyrų, sulaukus 50 metų amžiaus, pablogėja šlapinimasis, kadangi prostata darosi didesnė – šis sutrikimas vadinamas nepiktybine prostatos hipertrofija.

Šiuos simptomus vėžys sukelia tik retais atvejais, tačiau visuomet geriau yra pasitikrinti pas gydytoją, jei pastebėjote šlapinimosi pokyčių.

REKLAMA
REKLAMA

Kiti prostatos vėžio simptomai:

1. Nuslopęs libido Jei visai staiga atsiranda erekcijos sutrikimų arba sumažėja libido, tai gali būti vėlyvos stadijos prostatos vėžio ženklas. Vis dėlto, tai taip pat gali reikšti ir daug lengvesnį sutrikimą, kurį tikrai diagnozuos jūsų gydytojas.

2. Kūno skausmai Kaulų skausmai – šonkaulių, klubų ar stuburo – gali reikšti, kad vėžys ima plisti.

3. Sumažėjęs apetitas Nors tai gali atrodyti nereikšmingas simptomas, jei jis pasireiškia su kuriuo nors iš jau minėtų, tuomet apetito ar noro valgyti paprastai labai mėgstamus dalykus praradimas gali būti ankstyvos vėžio stadijos požymis.

Kadangi prostatos vėžys paprastai nepasižymi jokiais aiškiais simptomais, svarbu būti neabejingiems ir konsultuotis su gydytojais.Šie požymiai taip pat gali reikšti daug lengvesnius sveikatos sutrikimus, tad pasireiškus kuriam nors iš šių simptomų svarbu išsiaiškinti, kas vis dėlto darosi su jūsų prostata.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tyrimai:

Prostatos vėžys ankstyvosiose stadijose paprastai būna „tylus“, todėl svarbu reguliariai tirtis.

Tai tradiciškai atliekama rektiniu tyrimu ir bei kraujo testu. Deja, šių tyrimų veiksmingumu dažnai abejojama – dabar manoma, kad tirtis neverta, jei jums nepasireiškia jokie simptomai, kadangi dažnai imama be reikalo jaudintis ir atliekama daug nereikalingų procedūrų. Vis dėlto, apie tai pasišnekėkite su savo gydytoju, kad situaciją galėtumėte aptarti išsamiau.

Parodykite savo artimiems vyrams, kad jie Jums brangūs!

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų