REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atšalę orai kelia pavojų ne tik žmonių, bet ir gyvūnų sveikatai. Artėjant žiemai pas gydytojus dėl peršalimo vis gausiau plūsta ne tik žmonės, bet ir šunys. Į veterinarų kabinetus renkasi peršalimų ar nušalusių pėdučių kamuojami keturkojai.

Atšalę orai kelia pavojų ne tik žmonių, bet ir gyvūnų sveikatai. Artėjant žiemai pas gydytojus dėl peršalimo vis gausiau plūsta ne tik žmonės, bet ir šunys. Į veterinarų kabinetus renkasi peršalimų ar nušalusių pėdučių kamuojami keturkojai.

REKLAMA

Artūras žaidžia su savo Maltos bišone Leila. Pasak vaikino, dabar jis tokius pasivaikščiojimus vertina labiau nei bet kada. Praeitą žiemą Leilos galėjo ir netekti. Dėl, atrodytų, nekaltos peršalimo ligos.

„Gal buvo apie –18, gal –22, išvedėme su rūbais aprengtą, bet pavaikščiojus 10–15 minučių grįžo namo ir taip kažkur po valandos ji pradėjo nepaeiti“, – kalbėjo Artūras su šuniu kieme.

Veterinarai tąkart Leilai suleido vaistų ir diagnozavo nervinių šaknelių uždegimą. Pasak gydytojų, šunelį išgelbėjo tik tai, kad buvo skubiai suteikta pagalba, kitaip galėjo likti paralyžiuotas. Nuo tada Artūras augintinei sušalti nebeleidžia.

REKLAMA
REKLAMA

„Dabar rūbus šiltesnius nupirkom, tai ten ji net pati sukaista“, – sakė šuns šeimininkas.

Pasirodo, tokios problemos nėra retos. Dažnai į klinikas atėję žmonės mano, kad šuo kažką prarijo ir bando iškosėti, tačiau pasirodo, kad tai – pirminiai peršalimo simptomai. Veterinarai tikina, kad šąlant orams svarbu trumpinti šuns vedžiojimo laiką.

REKLAMA

„Jei trumpaplaukis kailis, reiktų aprengti šuniuką. Ir jeigu yra didelis šaltis, jau daugiau negu –5, –10, galbūt riboti pasivaikščiojimo laiką. Ir atkreipti dėmesį į patį gyvūną, ar jis nori eit namo, ar jis nori dar pažaist“, – pataria veterinaras Jakovas Šengautas.

Atšalus orams kenčia ir šunų pėdutės. Nuo druskos ir chemikalų barstomuose keliuose jos trūkinėja, gali atsirasti žaizdų ar net infekcijų. Veterinaras pataria žiemą, kaskart grįžus iš lauko, būtinai nuplauti augintinio letenas. Dar vienas tykantis pavojus – traumos paslydus ant ledo.

REKLAMA
REKLAMA

„Bet tos traumos ne taip, kaip pas žmogų, susijusios su lūžimais, bet tos traumos pas vyresnio amžiaus gyvūnus su sąnariais. Išsuko, suplėšė raištį“, – kalbėjo veterinaras.

Todėl vedžiojant šunelį slidžias vietas verčiau apeiti.

Būrį keturkojų auginanti Diana sako, kad žiemą rūpinimasis šuneliais išties pasikeičia.

„Prie –10 jau reikia aprengti, nes gali ir peršalti, ir nenori eiti, kai šalta ir slidu, ir sniegas lauke šlapias. O kai geras sniegas, toks jau būna gražus, iškritęs minuse, tai laksto, žaidžia", – pasakojo šunų kirpyklos vadovė Diana Kairienė.

O mopsas Čilis atšalus orams į lauką net nosį bijo iškišti.

Išvedimas sutrumpėja nuo 20 minučių pasivaikščiojimo iki kelių minučių ir viskas būna ant smūgio padaroma ir viskas, namo. Bet rengti ar panašiai stengiamės nelepinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip atpažinti, kad šuniukas peršalo?

Pasak veterinaro, galima suprastėja jo bendra savijauta, sutrinka kvėpavimas, pradeda kosėti, čiaudėti, pasidaro šilta nosis ir pradeda apatiškai elgtis.

Tą pastebėjus derėtų kreiptis į veterinarus. Sergantį šuniuką šerti lengviau virškinamu maistu, duoti šiltų žolelių arbatų, saugoti nuo skersvėjų.

O dabar, rudenį, stiprinti imunitetą ir duoti vitamino C, medaus, česnako.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų