REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Vaikų ligoninė (nuotr. TV3)

 Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro lapkričio 6 d. duomenimis, Panevėžio ir Šiaulių vaikų darželiuose salmonelioze serga vienuolika vaikų.

9

 Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro lapkričio 6 d. duomenimis, Panevėžio ir Šiaulių vaikų darželiuose salmonelioze serga vienuolika vaikų.

REKLAMA

Panevėžio miesto lopšelyje-darželyje serga 6 vaikai. Iš jų – keturi gydomi ligoninėje. Nustatyta, kad visi ligoniai susirgo spalio 27-31 dienomis. Pirminiais duomenimis, keturiems ligoniams išskirti S. enteritidis sukėlėjai.

Šiaulių miesto lopšelyje-darželyje serga 5 vaikai, kurie visi gydomi ligoninėje. Nustatyta, kad vaikai susirgo spalio 31 – lapkričio 2 dienomis. Atlikus laboratorinius tyrimus, keturiems vaikams išaugintas S. enteritidis sukėlėjas.

Liga vaikams pasireiškė pykinimu, vėmimu, viduriavimu ir aukšta temperatūra (iki 39-40°C). Informacija apie židinius perduota Panevėžio ir Šiaulių valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai.

REKLAMA
REKLAMA

Židinių epidemiologiniai tyrimai tęsiami.

Primename, kad vakar tv3.lt rašė apie salmoneliozės atvejį Jonavoje. Žeimių miestelio mokykloje vaikai apsikrėtė salmonelėmis užterštu maistu. Žeimių mokyklos direktorė Dijana Vazgienė tvirtino žinanti apie šį faktą ir apie tai, kad šiuo metu atliekamas tyrimas.

REKLAMA

Salmoneliozė – tai viena dažniausių zoonozių, kurią sukelia salmonelėmis vadinamos bakterijos. Šios bakterijos sukelia plonosios žarnos uždegimą, todėl liga pasireiškia viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais. Šie ligos simptomai dažniausiai pasireiškia po 12 – 72 valandų po užsikrėtimo.

Liga paprastai trunka 4 – 7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo. Kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują bei kitus organus. Tokiu atveju negydant liga gali baigtis mirtimi. Sunkesnė ligos eiga būna kūdikiams, mažiems vaikams, pagyvenusiems žmonėms bei asmenims su silpnesne imunine sistema.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip sumažinti riziką užsikrėsti?

Salmoneliozės prevencijai vakcinos nėra. Todėl būtina įsiminti ir žinoti šias pagrindines taisykles, padėsiančias sumažinti užsikrėtimo riziką: 1. Nevartoti žalio ar nepakankamai šiluminiai apdoroto gyvūninio maisto: mėsos, vištienos, kiaušinių, pieno. 2. Vengti kryžminio maisto užteršimo. 3. Negaminti maisto kitiems sergant salmonelioze ar kurį laiką skiriant sukėlėją. 4. Plauti rankas po sąlyčio su gyvūnų ar sergančio salmonelioze žmogaus išmatomis.

Kaip išvengti salmoneliozės?

1. Tinkamai tvarkyti žalią vištieną, kitą mėsą ir jų produktus:

Žalią mėsą parduotuvėje dėti į plastikinį maišelį, kad išvengti sąlyčio su kitu maistu; Nedelsiant įdėti parsineštą maistą į šaldytuvą, kad išvengti jame esančių bakterijų dauginimosi; Sušaldytą vištieną, mėsą atitirpinti šaldytuve; Prieš gaminimą visada nuplauti vištieną bei kitą mėsą; Maistą šaldytuve laikyti taip, kad jis nesiliestų su kitu maistu arba skystis nuo žalios mėsos nenuvarvėtų į vartojimui paruoštą maistą; Kruopščiai nuplauti po tekančiu karštu vandeniu su indų plovikliu peilį, lentelę, kitus virtuvės įrankius bei rankas po žalios mėsos, vištienos dorojimo, kad išvengti kryžminės kito maisto taršos; Pakankamai gerai išvirti, iškepti vištieną, kitą mėsą ir jų produktus. Prieš vartodami šį maistą įsitikinti, kad nebėga rausvas skystis; Neragauti ir nevalgyti žalios mėsos, faršo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2. Tinkamai tvarkyti kiaušinius ir jų produktus:

Maistui vartoti tik šviežius kiaušinius; Kiaušinius laikyti tik šaldytuve; Nevartoti suskilusių ar nešvarių kiaušinių; Visada nusiplauti rankas po kiaušinių tvarkymo; Vartoti tik gerai išvirtus ar iškeptus kiaušinius. Tinkamai šiluminio apdoroto kiaušinio trynys neturi būti skystas ar minkštas; Išvirtus ar keptus kiaušinius suvartoti nedelsiant. Nelaikyti šiltų kiaušinių daugiau nei 2 valandas kambario temperatūroje; Vengti maisto su žaliais kiaušiniais, ypatingai namuose gamintų ledų, kremo, plakto trynio su cukrumi. Pramonės įmonėse šie maisto produktai gaminami iš pasterizuotų kiaušinių, todėl jie yra saugūs.

3. Nevartoti žalios ar nepakankamai termiškai apdorotos mėsos, vištienos, žalių kiaušinių, nepasterizuoto ar nevirinto pieno. 4. Nesuvalgytą maistą laikyti šaldytuve, o prieš vartojimą pakartotinai pakaitinti. 5. Visada nusiplauti rankas prieš gamindami maistą ir kiekvieną kartą po žalios mėsos dorojimo, pasinaudojus tualetu, po sąlyčio su gyvūnų, ligonių išmatomis. 6. Priminti vaikui nusiplauti prieš valgį rankas, ypatingai jei jis žaidė su namų augintiniu. 7. Negaminti maisto svečiams, pobūviui sergant. 8. Tuo pačiu metu netvarkyti žalios mėsos ar vištienos ir negaminti maisto kūdikiui. 9. Saugiausias maistas kūdikiui yra motinos pienas, kuris apsaugo ir nuo kitų ligų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų