REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Vizitas pas ginekologą (nuotr. 123rf.com)

Lytinių organų herpesas yra dažna lytiniu keliu plintanti liga, kuria užsikrečiama lytinių santykių metu, rašoma dailystar.co.uk. Tačiau kokie jos simptomai vyrams ir moterims?

9

Lytinių organų herpesas yra dažna lytiniu keliu plintanti liga, kuria užsikrečiama lytinių santykių metu, rašoma dailystar.co.uk. Tačiau kokie jos simptomai vyrams ir moterims?

REKLAMA

Genitalijų herpesas yra labai dažna lytiškai plintanti liga, kurią sukelia herpes simplex virusas. Viena iš 10 moterų, besikreipiančių į nėštumo klinikas, turi lytinių organų herpeso požymių.

Taip pat manoma, kad herpesą turi 1 iš 20 vyrų Didžiojoje Britanijoje. Tačiau daugelis žmonių net nežino, kad yra juo užsikrėtę, nes ši liga nepasižymi akivaizdžiais požymiais ar simptomais.

Kas yra genitalijų herpesas?

Herpesas yra lytiniu keliu plintanti liga, kurią sukelia herpes simplex virusas.

1-ojo tipo HSV (herpes simplex virusas) dažniau pasireiškia pūslelėmis ant lūpų ir veido – tai vadinama burnos herpesu.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau 2-ojo tipo herpesas paveikia lytinius organus.

Kokie yra jo simptomai?

Dažniausiai šie virusai nėra aktyvūs – tai reiškia, kad jie nesukelia simptomų. Vis dėlto, kai kuriems gali susidaryti pūslių ir žaizdelių.

REKLAMA

Kai kuriems sergantiesiems simptomai pasireiškia po užsikrėtimo praėjus 2-14 dienų. Pirminėje stadijoje infekcija taip pat gali sukelti karščiavimą ar gripą primenančius simptomus.

Galiausiai pradeda deginti ar niežėti lytinius organus. Vis dėlto, simptomai gali nepasirodyti ir keletą metų, arba visai nepasirodyti.

Herpeso simptomai yra šie:

• Nedidelės pūslelės, kurios atsivėrusios palieka raudonas, atviras žaizdas aplink lytinius organus, išangę, vidinėse šlaunų dalyse ir ant sėdmenų. • Dygus, deginantis skausmas ir niežėjimas šiose vietose • Skausmas šlapinantis • Gripą primenantys simptomai • Išskyros iš uretros • Pykinimas • Raumenų skausmai

REKLAMA
REKLAMA

Vienintelis skirtumas tarp moterims ir vyrams pasireiškiančių simptomų yra tai, kad moterims taip pat gali būti makšties išskyrų.

Simptomai dažnai tęsiasi tol, kol kūnas išsiaiškina, kaip kovoti su virusu.

Kad pagytumėte greičiau, galite gerti antivirusinius vaistus. Kai kuriais atvejai tam prireikia 2-3 savaičių.

Vis dėlto, verta prisiminti, kad herpesas dažnai atsinaujina. Tai gali nutikti vieną kartą per metus ar rečiau, o kai kuriems – ir dažniau.

Pirmasis ligos atsinaujinimas dažniausiai būna sunkiausias, o kiti trunka trumpiau.

Kaip užsikrečiama herpesu?

Genitalijų herpesu galima užsikrėsti lytinių santykių su viruso nešiotoju metu. Liga taip pat plinta dalinantis sekso žaisliukais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1-ojo tipo HSV gali persikelti į genitalijas oralinio sekso metu.

Bėda ta, kad žmogus gali nežinoti, kad yra užsikrėtęs herpesu. Tiek HSV-1, tiek HSV-2 gali paveikti genitalijų ir išangės zoną, burną, nosį, pirštus ir rankas.

Kaip gydomas herpesas:

Dr. Rossas Perry‘is, šeimos gydytojas ir „CosmedicsUK“ medicinos direktorius „Daily Star Online“ pasakoja: „Herpeso antivirusiniai vaistai gali sutrumpinti ligos atsinaujinimo epizodus ir juos palengvinti, tačiau nuo herpeso vaistų nėra ir jis gali dažnai atsinaujinti.“

Ypač tuo atveju, jei liga jums pasireiškė pirmą kartą, greičiausiai norėsite simptomus palengvinti, kad skausmas būtų lengviau pakeliamas.

REKLAMA

Pirmosiomis dienomis galite rinktis iš daugelio įvairių antivirusinių tablečių.

Paprastai jos geriamos du ar tris kartus per dieną penkias dienas.

Vis dėlto, jei liga atsinaujina labai dažnai, jums gali būti paskirtas ilgesnis tablečių kursas.

Skausmą taip pat mažina anestetiniai tepalai.

Taip pat galima gerti įprastus vaistus nuo skausmo, maudytis ar pasidaryt vonelę šiltame, sūriame vandenyje bei gerti daug vandens.

Dr. Rossas Perry‘is, šeimos gydytojas ir „CosmedicsUK“ medicinos direktorius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų