REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
18
Aivaras Būdvytis (tv3.lt fotomontažas)

Prieš penkis mėnesius mirusio lietuvio artimieji iki šiol likę nežinioje. 24-erių metų Aivaras Būdvytis nuskendo Piterboro mieste esančiame ežere, o kitą dieną buvo rastas vaikino kūnas.

18

Prieš penkis mėnesius mirusio lietuvio artimieji iki šiol likę nežinioje. 24-erių metų Aivaras Būdvytis nuskendo Piterboro mieste esančiame ežere, o kitą dieną buvo rastas vaikino kūnas.

REKLAMA

Tiesa, kūno Aivaro artimieji taip iki šiol ir nematė, o kur vaikino palaikai žino tik jo mylimoji, kuriai žmonės paaukojo beveik 3 tūkst. svarų, skirtų laidotuvių išlaidoms padengti. 

Palaikų nenori atiduoti gražiuoju

Birželio 30-ąją dieną su draugais prie ežero vasarojęs vyras nusprendė atsigaivinti ir paplaukioti, tačiau iš vandens taip ir negrįžo. Sunerimę draugai iškvietė pagalbą, po beveik paros trūkusių paieškų buvo rastas jaunuolio kūnas.

Apie mirtį socialiniuose tinkluose sužinojusi Šilutėje gyvenanti Aivaro globėja iškart ėmė organizuoti vyro palaikų atgabenimą į Lietuvą, tačiau tuo pat metu vaikino bendradarbiai ir mylimoji ragino aukoti pinigus palaikų pargabenimui.

REKLAMA
REKLAMA

Šiandien praėjo lygiai penki mėnesiai, tačiau, kur nukeliavo paaukoti žmonių pinigai ir paties vaikino palaikai, artimieji iki šiol nežino. Aivaro mergina visus klausiančiuosius ignoruoja arba užblokuoja socialiniuose tinkluose.

REKLAMA

„Tai yra tikras košmaras kurį jau tiek laiko išgyvename,“ – kalbėjo artimoji Daiva Pažereckienė – kita globotinė, su kuria vaikystę Aivaras ir paleido globėjų šeimoje.

Vienintelis artimas žmogus

Prieš penkis mėnesius mirus Aivarui, Piterbore gyvenantys lietuviai ėmė vienytis ir rinkti lėšas laidotuvėms bei palaikų pervežimui. Puslapyje, kur renkamos lėšos, rašoma, kad Aivaras buvo našlaitis, kad turėjo vienintelę mylimąją ir daugiau artimųjų jo gyvenime nebuvo.

Tačiau Aivaras turi globėją, kuri perėmė globą iš Aivaro mamos, kai šis buvo vos kelerių metukų.

REKLAMA
REKLAMA

„Nėra žodžių apsakyti, kaip jaučiasi globėja. Jai labai sunku, jai daryta sunki operacija, įstatytas širdies stimuliatorius. Ne gana to, Aivaro mergina iš šito sugebėjo pasišaipyti.

Globėja skambino merginai, tačiau ši pareiškė, kad globėja yra apsimetėlė, o tikroji yra mirusi,“ – keblią situaciją nupasakojo Daiva.

Neatidavė palaikų

Tik mirus Aivarui, jo globėja užsakė bendrovę palaikams atgabenti, tačiau viskas nuėjo perniek: „Jiems kūno neatidavė, pasakė, kad darbovietė neleido, nes nori atsisveikinti su Aivaru. Tačiau, kokia situacija yra iš tikrųjų – neaišku.

Globėja bandė susisiekti tiek su darbuotojais, tiek su Aivaro mergina, bet beviltiškai niekas jai nekėlė ragelio.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beveik 3 tūkst. svarų suaukojusiems žmonėms pikta: „Ji neatiduoda urnos pargabenti į Lietuvą, nors pinigai aukojami buvo būtent tam.“

Pasak Daivos, visi globėjos vaikai, kurie gyveno kartu, būtų padėję ir apsiėmę viską sutvarkyti.

Daiva taip pat pasidalijo susirašinėjimais su Aivaro mergina, kuri teigė, kad Aivaro palaikai buvo kremuoti ir su juo buvo atsisveikinta. Tačiau urnos gabenimas į Lietuvą kol kas yra negalimas, nes mergina teigė, kad vis dar negavo mirties liudijimo.

Nors praėjo penki mėnesiai, tačiau Lietuvoje vis dar nėra įregistruota Aivaro mirtis.

Pinigai pervesti laidojimo bendrovei

Portalas tv3.lt taip pat susisiekė su Aivaro darboviete ir pakalbino jo buvusią vadovę: „Aivaras Būdvytis dirbo vienoje iš mūsų prižiūrimų kompanijų. Buvo darbštus, geras ir sąžiningas darbuotojas.

REKLAMA

Deja, vieną rytą mus pasiekė žinia apie jo nelaimę. Jo gyvenimo draugė buvo neviltyje ir mes, kaip jo darbdaviai, nusprendėme padėti, dėl laidojimo išlaidų. Sukūrėme nuorodą, kurioje žmonės aukojo pinigėlius laidojimo išlaidoms Anglijoje ir palaikų pervežimui.“

Pasak vadovės, Aivaras darbovietei yra minėjęs, kad neturi nei tėvų, nei šeimos tik artimųjų ratą, kurie jį supo kasdieniame gyvenime: „Pinigai, kurie buvo paaukoti mūsų kompanijos, sumokėti laidotuvių išlaidoms Anglijoje.

Visus paaukotus pinigus siuntėme laidojimo bendrovei tiesiogiai banko pervedimu, o ne gyvenimo draugei, kad viskas butu atlikta profesionaliai."

Dėl likusių dalykų, kaip palaikų gabenimas, darbovietė nieko bendro neturi: „Norėjome padėti buvusiam vienam iš geriausių darbuotojų.“

REKLAMA

Apie tai, kad darbovietė pareiškė nenorą, dėl palaikų gabenimo moteris griežtai neigė: „Tai yra netiesa, neturime nieko bendro su šia informacija.“

Apie šeimos dramą vadovė sakė nežinojusi: „Stengiamės nesivelti į šeimos problemas, tik padėti, kiek galime profesionaliu būdu.

Patarčiau susisiekti su Aivaro drauge ir kartu vieną kitą palaikydamos išspręsti šią problemą. Tikrai gaila, kad ši istorija nėra užbaigta ir nei viena, nei kita pusė negali ramiai gedėti.“ 

Advokato komentaras

Pasak advokato Egidijaus Langio yra žmonių palaikų laidojimo įstatymas, kuriame orientuojamasi į tai, kas galėtų būti laidojantysis asmuo: „Šiame įstatyme yra numatyti tėvai, artimi giminaičiai arba asmuo esantis toje vietoje, kur nutiko nelaimė ir galintis padėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu draugė, sugyventinė ar gyvenantis kartu asmuo padėjo ir suorganizavo laidotuves – joks pažeidimas nebuvo įvykdytas. Tačiau, koks įstatymas yra Anglijoje, sunku pasakyti, bet manau, kad viskas yra panašiai.“

Jeigu mirusiojo valia nėra išreikšta ir jis nepaliko jokio testamento jį gali palaidoti žmogus buvęs kartu su juo, kuris viską sutvarkė ir apmokėjo: „Globa ir rūpyba pasibaigia iki 18 metų, sulaukęs pilnametystės asmuo tampa visiškai veiksnus ir savarankiškas pilietis, o globėja į nieką negali pretenduoti.“

Paklaustas, ar galima urna laikyti namuose, teisininkas teigė, kad jokio tam draudžiamo įstatymo nėra: „Tačiau reiktų žiūrėti teisinį reglamentavimą, kaip turėtų urnos būti palaidojamos ar dedamos į specialias vietas.“

REKLAMA

Taip pat tai nėra palaikų pasisavinimas: „Nėra objekto, kurį reiktų pasisavinti, pagal laidojimo reglamentus, urną galima saugoti, bet laikinai. Vėliau turi būti atliktas perlaidojimas arba paskirta kapo vieta.

Anglijoje yra specialūs parkai, kuriuose galima išbarstyti pelenus arba palaidoti urną.“

Taigi globėjui nepriklauso palaikai ir kaltinti kito žmogaus pasisavinimu, globėjas negali: „Laidojantysis yra visiškai veiksnus asmuo, o pilnametis mirusysis neišreiškė jokios valios, nėra jokių paveldėjimo santykių, todėl kaltinti pasisavinimu yra sudėtinga.“

Tačiau jei yra tėvai, tuomet viskas kitaip: „Tėvai patenka į tą sąrašą žmonių, kurie gali priimti sprendimą ir nuspręsti, kaip mirusysis turi būti palaidotas. Į šį sąrašą yra įtraukti tėvai, pilnamečiai vaikai, sutuoktiniai ir kiti artimi giminaičiai.

REKLAMA

Tačiau jei šių asmenų nėra, tuomet valstybė arba asmenys esantys šalia organizuoja laidotuves.“

Pasak E. Langio, globėja gali prašyti laidojusio žmogaus pasakyti, kur urna yra, tačiau tai yra morales ir sąžinės dalykas ar laidojusis pasakys.

Portalas tv3.lt bandė susisiekti su Anglijoje gyvenančia Aivaro mylimąja, tačiau ši pasislėpė už tylos sienos.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų