REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
62
Kapinės, tv3.lt fotomontažas (nuotr. 123rf.com)

Kaip ir kiekviena vieta, taip ir kapinės turi savo etiketą. Nemažai žmonių tiki, kad šioje paslaptingoje vietoje, kuri yra susijusi su anapusiniu pasauliu, negalima daryti tam tikrų dalykų. Jau nuo senų laikų buvo tikima, kad tam tikri veiksmai kapinėse gali prišaukti nelaimių į namus, rašo magomagii.ru

62

Kaip ir kiekviena vieta, taip ir kapinės turi savo etiketą. Nemažai žmonių tiki, kad šioje paslaptingoje vietoje, kuri yra susijusi su anapusiniu pasauliu, negalima daryti tam tikrų dalykų. Jau nuo senų laikų buvo tikima, kad tam tikri veiksmai kapinėse gali prišaukti nelaimių į namus, rašo magomagii.ru

REKLAMA

Šiame rusų portale save pristatantis magas Azalas pateikė dalykus, kurių negalima daryti, lankant giminaičių kapus. Pasak jo, tai gali prišaukti rimtų nelaimių.

Apranga ir batai

Visų pirma, atkreipkite dėmesį į savo drabužius. Galbūt jūs einate giminaičių kapus aplankyti, pasipuošę trumpu sijonu ar ryškia madinga palaidine. Tačiau vertėtų suvokti, kad į kapines jūs einate ne save parodyti, o pagerbti mirusius žmones. Kryžiaus spalvos yra – juoda ir balta.

Todėl juoda spalva yra pageidautina, nes ji taip pat laikoma ir gedulo spalva. Jei jums sunku rasti juodos spalvos drabužių, tiesiog nenešiokite ryškių spalvų kapinėse. Kojos privalo būti uždengtos.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbant apie batus, jie taip pat privalo būti uždari. Venkite atvirų basučių. Jau nuo seno buvo tikima, kad visa pomirtinio gyvenimo energija persiduoda būtent per žmogaus kojas, todėl dėvėdami atvirus batus, iš kapinių galite parsinešti kojų, kraujagyslių skausmus.

REKLAMA

Grįžus iš kapinių – nuplauti batus

Magas taip pat pabrėžia, kad grįžus iš kapinių yra labai svarbu nusiplauti savo batus. Tokiu būdu neparsinešite į savo namus nelaimių ir bėdų. Nepalikite nei kapinėse savo pėdsakų nei namuose žemių iš kapinių.

Plaukai

Atkreipkite dėmesį ir į savo plaukus, senovės laikais buvo įprasta uždengti galvą, susirišti plaukus ar skraiste apgaubti juos.

Manoma, kad jeigu kapinėse lieka žmogaus plaukas, nago dalis ar kita medžiaga, tai gali būti blogas ženklas gyvam žmogui. Pavyzdžiui, kas nutiks, jeigu jūsų keli plaukai nukris ant mirusiojo kapo? Pasekmės gali būti tokios, kad mirusieji, ant kurių kapo nukrito jūsų plaukai, gali turėti prieigą prie jūsų pasąmonės ar minčių, paveikti jūsų veiksmus.

REKLAMA
REKLAMA

Vaikščiojimas kapuose

Kapinėse vaikščiokite tik tam tikrais takais, nemindykite kapų ir jokiu būdu netrumpinkite kelio per juos. Nuo seniausių laikų buvo tikima, kad agresyvi mirusi siela gali nusekti jus, jeigu jūs paliksite pėdsakus jo kape.

Taip pat verta pabrėžti, kad niekada nevertėtų nieko pasiimti iš kapų. Tikima, kad mirusieji nemėgsta, kai kažkas ima jų daiktus ar tai, kas jiems priklauso.

Yra dar vienas dalykas, kurį vertėtų žinoti, lankantis kapinėse. Jeigu netyčia ant žemės nukrenta koks nors daiktas ar moneta – ten juos ir palikite. Pagal kapinių įstatymus, šis nukritęs daiktas jau nebėra jūsų. Tačiau jei ant žemės nukrito jūsų telefonas, automobilio rakteliai, tuomet juos pakelkite, bet tik su sąlyga, kad paliksite kitą daiktą kapinėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat nuo seno yra žinomi ir kiti kapinių prietarai. Štai keletas jų:

Jei pučiant šiurpiam vėjui, girdisi palangėse ir patvoriuose švilpimas ir kaukimas, sakoma, kad rauda vėlės, kurios be laiko išėjo iš šio pasaulio.

Tam, kuris bijo numirėlių, reikia atnešti nuo kapo šermukšnių, išvirti ir duoti išgerti, tada nustos bijoti.

Vėlinių naktį draudžiama pilti laukan vandenį ar šiukšles, kad netyčia neužgautum aplink namus vaikščiojančių vėlių.

Senoliai mokėjo paaiškinti kiekvieno gamtos objekto paskirtį: vėjas ne šiaip sau gaudžia ir ne šiaip sau siaučia, jis padeda vėlėms judėti.

Anksčiau ant kapo pasodindavo medį – vyrams ąžuolą, moterims – liepą ar ievą. Buvo tikima, kad į kapinių medžius bei gėles pereinančios gyventi mirusiųjų vėlės, dėl to jokios augmenijos nuo kapų neliesdavo.

Tikėta, kad Vėlinių vakare vėlės apsilankydavo kaip nepažįstamas keleivis, todėl būdavo labai šiltai priimamas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų