REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
69
Simona Lipnė (nuotr. asm. archyvo)

Rugsėjo mėnesį Lietuvoje atlikta tėvų apklausa apie 1–3 metų amžiaus vaikų mitybos įpročius atskleidė nerimą keliančią tendenciją: tėvai nežino, ką ir kaip turėtų valgyti sveikai auginamas vaikas.

69

Rugsėjo mėnesį Lietuvoje atlikta tėvų apklausa apie 1–3 metų amžiaus vaikų mitybos įpročius atskleidė nerimą keliančią tendenciją: tėvai nežino, ką ir kaip turėtų valgyti sveikai auginamas vaikas.

REKLAMA

Renginyje „Mažas nėra didelis“ susirinkusios žymios mamos kartu su gydytoja dietologe Lina Barauskiene dalijosi savo įžvalgomis ir patarimais.

Negaminkite vaikams atskirai

Rekomendacijose tvirtinama, kad nuo vienerių metų vaikai gali valgyti šeimos maistą ir sėdėti prie vieno stalo, tačiau ne visada suaugusiųjų stalas tinka vaikams.

„Atskirai vaikams gaminti nereikėtų, turėtų būti vienas patiekalas visai šeimai, tačiau tai pasiekiama palaipsniui. Pratinant vaikus valgyti kartu, prie vieno stalo.

Vaikams reikalingas reguliarus valgymas. Jei suaugusiems užtenka 3 kartų per dieną, vaikams reiktų įterpti 2-3 kartus užkandžiams. Augantiems vaikams reikalingas tinkamas ir subalansuotas sveikas maistas.

REKLAMA
REKLAMA

Vaiko augimui aktualiausias vitaminas D, kalcis ir geležis. Šių elementų dažniausiai vaikams trūksta,“ – pasakojo gydytoja dietologė L. Barauskienė.

REKLAMA

Žymių mamų mityba 

Diskusijoje pasisakyti progos nepraleido trynukų mama Simona Lipnė: „Tai, ką mes duodame vaikams, atskleidžia, kaip mes patys maitinamės. Mūsų šeimoje mes kartu su vyru maitinamės sveikai, todėl vaikams duodame tik sveiką maistą.

Tarkim, nededame druskos, pridėtinio cukraus, atrenkame maistą, stengiamės ir stengsimės tokį maistą jiems duoti kuo ilgiau.

Tačiau būna ir taip, kad vaikas valgo džiovintą obuolį, o senelis atėjęs pavaišina šakočiu. O tada gavęs cukraus eina iš proto. Imu bijoti, kad gavęs cukraus vaikas daugiau nebenorės valgyti daržovių.“

REKLAMA
REKLAMA

Pasak S. Lipnės, su vyru ji visada sportuodavo ir sveikai maitindavosi: „Kartais jaučiuosi kaip super mamytė, kuri neduoda saldumynų ar kito nenaudingo maisto. Palikdama vaikus tėvams ar auklei surašau sąrašą, ką jie turėtų valgyti ir ko ne. Vaikai, jeigu galėtų, valgytų visą parą, jie pavalgę nori pastoviai užkandžiauti.“

Savo ruožtu dietologė patarė visoms mamoms, auginančioms vaikus, leisti išbandyti saldumynus bei kitus maisto produktus. „Duokite vaikui jam norimo maisto, tačiau šalia turi būti ir tai, ką jūs valgote. Laikui bėgant vaikas pradeda valgyti tai, ką valgo tėvai“, - sakė L. Barauskienė.

Tinklaraštininkė Indrė Trusovė taip pat antrino Simonai: „Manau labai svarbu pradėti nuo savęs. Jei sėdite prie stalo ir valgote traškučius, tačiau to vaikui neleidžiate, darote nedovanotiną klaidą.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Indrės dukra jau gimė sveikai besimaitinančioje šeimoje: „Aštuoneri metai, kaip maitinuosi sveikai. Tiek nėštumo metu, tiek žindimo laikotarpiu visada valgiau sveikai, todėl vaikui sveikas maistas nėra naujovė. Jeigu sveikai pradedame maitintis tik vaikui gimus , nesitikėkite, kad vaikas pamėgs valgyti daržoves ar kitus sveikuoliškus produktus.

Kai tik pagimdžiau dukrą visada gerdavau žalius kokteilius, norėdavau brokolių ir lašišos, o kai nueiname su dukra į parduotuvę vaikas dažniau renkasi brokolį nei saldumynus. Visa tai yra tėvų indelis ir reikia pradėti nuo savęs.“

Vaikas valgo tai, ką valgote jūs

„Nuolatos vaikas valgyti neturėtų, tėvai turi užtikrinti rėžimą ir reguliarumą, kada, kur ir ką vaikas valgo, bet pagal vaiko sotumo ir alkio jausmą. Vaikai valgo labai skirtingai, vieni išalksta greičiau, kiti lėčiau, prie to reikia prisitaikyti. Vaikai puikiai gali parodyti, kada jie nori valgyti, tai stebėdami ir klausydami nustatysite tinkamą režimą,“ – į mamų klausimus atsakė dietologė.

REKLAMA

Pagal tyrimus nustatyti laiko tarpai 2-3 valandos, per kurias vaikas išalksta: „Užkandžiai turi būti, tačiau jie turi būti reguliarus ir neturi būti nuolatinio valgymo. Vaikai turi žinoti, kiek pavalgė ir ar yra sotus, nes artimiausias pora valandų valgyti jie negaus.“

Pasak gydytojos, jeigu norite, kad vaikas pradėtų valgyti sveikai ant stalo maistas turi būti pateikiamas taip pat kitaip: „Lėkštėje jis turi matyti naują maisto produktą ir jau pažįstamą. Mamos saugo nuo saldumynų ar kitų dalykų, tačiau nepavyks apsaugoti ilgam. Leiskite vaikams tyrinėti ir žinoti kiekvieno produkto skonį.

Duokite vaikui jam norimo maisto, tačiau šalia turi būti ir tai, ką jūs valgote. Laikui bėgant vaikas pradeda valgyti tai, ką valgo tėvai.“

REKLAMA

Nerekomenduojama mityba vaikui

Tačiau ne visada per daug sveika yra gerai. Simona taip pat pasidalijo situacija, esančia pažįstamų veganų šeimoje: „Tėvai neduoda mėsos savo vaikams, patys gamina maistą į darželį. Jei darželyje vaikai valgo jautienos kotletus, tai veganų vaikai valgo avinžirnių kukulius.

Tačiau paklausus, kaip tėvai reaguos, kai vaikai vieną dieną ateis iš darželio ir bus paragavę mėsos, šie atsakė, kad parodys žudomų gyvūnų nuotraukas. Nesu daktarė, tačiau manau, kad toks elgesys su vaikais yra neteisingas. Pusantrų metų vaikai sveria 8 kilogramus.“

„Tai yra labai stiprus spaudimas vaikui, kurio neturėtų būti. Tokie atvejai ne retai aptariami viešai, tokia kraštutinė mityba prie gero niekada nepriveda. Veganinė mityba yra galima, tačiau nerekomenduojama vaikui. Tačiau toks spaudimas jau yra atsiliepęs vaikams ir jų sveikatai, tai nėra atsakinga tėvystė,“ – griežta nuomone pasidalijo gydytoja.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų