REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
37
Karolis Petryla (Ruslano Kondratjevo nuotr.)

Sunkų etapą išgyvenęs jaunas vyras teisininkas Karolis Petryla šiandien neslepia daug metų gyvenęs dvejopą gyvenimą.  Itin atvirai apie sukrečiančią savo patirtį kovojant su depresija jis kalba naujai išleistoje knygoje „Šokis su tamsa“.

37

Sunkų etapą išgyvenęs jaunas vyras teisininkas Karolis Petryla šiandien neslepia daug metų gyvenęs dvejopą gyvenimą.  Itin atvirai apie sukrečiančią savo patirtį kovojant su depresija jis kalba naujai išleistoje knygoje „Šokis su tamsa“.

REKLAMA

Nesuprato, kad serga

Vyras pripažįsta beveik metus negalėjęs suprasti, kad jau serga – agresijos priepuolius, nuotaikų kaitą jis tiesiog „nurašė“ tokiam gyvenimo etapui. Tik perskaitęs vienų vaistų informacinį lapelį, kuriame rašoma apie šią ligą, K. Petryla atpažino savo simptomus, netrukus jo neurotiškumą pastebėjo ir gydytoja.

„Buvau prie plonos linijos, kol rašiau knygą iš gyvenimo pasitraukė keturi mano pažįstami žmonės. Kiek pastebėjau dažniausiai dėl depresijos stigmatizuoja vyrai, nes vyras turi būti tvirtas, negali verkti, nuo tarybinių laikų pasilikęs toks mąstymas, o moterims viskas yra kitaip,“ – išgyvenimais dalijosi vyras.

REKLAMA
REKLAMA

Viešas vyro kalbėjimas atskleidė kitiems tai, ką Karolis norėjo pasakyti akis į akį: „Kai kurie sako, kad depresija nėra liga, tai verksnių ir tinginių pramanas, todėl norėčiau pasidžiaugti, kad jie nėra su tuo susidūrę ir tikiuosi niekada nesusidurs.

REKLAMA

Aš buvau vakarėlių liūtas, visada juokaudavau, o vakarėlio pabaigoje prisipažindavau, kad sergu ir galvoju apie savižudybę. Visi būdavo šokiruoti, kad linksmiausias vakarėlio svečias serga tokia liga. Prisipažindavau todėl, kad kiti žinotų, kaip atrodo žmogus pasiekęs žemiausią tašką.“

Nesulaukė pagalbos

„Sirgdamas nesulaukiau pagalbos iš draugų, nors atvirai šnekėjau, kaip noriu mirti. Kodėl? Draugams buvo šokas, kad aš – linksmiausias žmogus kompanijoje – galiu kalbėti tokius dalykus. Tai buvo mano pagalbos šauksmas, kurį aplinkiniai palaikė nevykusiu juoku. Jeigu žmogus kalba apie pasitraukimą iš gyvenimo, paimate jį už pakarpos ir vežate pas specialistą – vėliau žmogus jums padėkos“, – patarė jis.

REKLAMA
REKLAMA

K. Petryla įsitikinęs, kad žmogus, kuriam sunku, visada skleidžia signalus. Todėl svarbiausia, ką gali padaryti aplinkiniai, tai išklausyti ir skirti laiko: „Perėjus visus sunkius etapus, pačiam viską pajautus, žinau, kas tai yra ir jaučiuosi saugesnis. Žinau, kaip elgtis, kaip daryti, kad negalime savęs atiduoti likimui į rankas.

Susikūriau tam tikrų metodų, kad prasidėjus depresijai aš žinosiu, ką daryti. Turėjau vieną žiaurų, tačiau veiksmingą metodą. Kai norėdavau nusižudyti, sakydavau sau, kad neturiu tam laiko.“

Karolis atskleidžia, kad būtent noras šviesti visuomenę apie šią ligą, padėti sunkiausią akimirką tiems, kuriems to reikia, ir paskatino vyrus rašyti knygą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jautrus mamos prašymas

„Tos dienos tokios pilkos, kai atsikeli ir tiesiog nieko nenori daryti. Reikėdavo naudoti taktikas, užsirašyti, ką turi šią dieną padaryti, kad būtų tikslas išlipti iš lovos. Sirgau ir maniakine depresija, kai maniau, kad viską galiu, turėjau daug jėgų, galėjau nemiegoti, tačiau galiausiai tai pakerta ir grimzti dar gyliau į depresijos liūną.

Jei žmogus pradeda daugiau kalbėti apie savižudybę arba apie tai mąstyti, klausytis atlikėjų, kurie yra nusižudę, skaityti apie tai istorijas, nuotaikų kaitos, noras tik gulėti ir nieko neveikti – visa tai yra užuomazgos į depresiją,“ – stengėsi kitus apšviesti vyras.

REKLAMA

Karolis skatina nebijoti būti silpniems, kalbėti apie tai, pripažinti, kad turite problemą, nes tai ir yra stiprybė: „Nėra minusų be pliusų, depresija turi daugybę minusų, tačiau joje galima įžvelgti ir pliusų. Susirgęs šia liga pamatai, kas yra tavo tikrieji draugai ir kaip artimi žmonės tave palaiko ar nenusisuka. Tokiu laikotarpiu pamatai, kam iš tikrųjų esi svarbus, o kam esi tiesiog žmogus su savomis problemomis.“

Knygos pristatymo metu tarp žiūrovų salėje sėdėjusi mama paprašė Karolio pažadėti neberašyti atsisveikinimo laiškų. Šis prašymas vyrą išmušė iš vėžių: „Mama, viskas bus gerai, nesijaudink.“

Pasak mamos, tai buvo sunkiausias laikotarpis, tačiau šiandien ji didžiuojasi Karoliu, kuriam pavyko išlipti iš depresijos liūno.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų