REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
138
Pamatykite, kaip atrodo kapavietės prieš Vėlines (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Kitą savaitę skubėsime ant kapų bent kelias akimirkas skirti tiems, kuriuos mylėjome ir kurių pasiilgome. Daugeliui mūsų kyla klausimų, kaip puošti kapus prieš Vėlines ir kokių klaidų nedaryti, besirūpinant kapu. 

138

Kitą savaitę skubėsime ant kapų bent kelias akimirkas skirti tiems, kuriuos mylėjome ir kurių pasiilgome. Daugeliui mūsų kyla klausimų, kaip puošti kapus prieš Vėlines ir kokių klaidų nedaryti, besirūpinant kapu. 

REKLAMA

Apie tai, kokios mados šiuo metu ir kokių klaidų nedaryti, norint kapavietę paversti stilinga ir jaukia, tv3.lt papasakojo kapų tvarkymo „Tyli kalva“ įmonės vadovas Andrius Žykovas. 

Keičiasi tendencijos

Jo teigimu, pastaruoju metu žmonių skonis modernėja visose srityse, todėl ši tendencija atsispindi ir tada, kai kalbame apie kapavietes.

„Daugėja žmonių, kurie nori susikurti unikalų kapą, kuris atspindėtų jo artimo žmogaus asmenybę. Šiandien galima pamatyti įvairių meninių interpretacijų, kurios yra labai modernios, unikalios.

REKLAMA
REKLAMA

Kiti renkasi minimalizmą: neapkrautą ir aiškių formų bei tekstūrų kapavietę. Būtent tokia šiomis dienomis yra itin madinga“, – pabrėžia vadovas.

REKLAMA

Didėjant emigracijai, vis daugiau žmonių renkasi kapavietę, kuri būtų praktiška ir ieško saugiausio varianto: „Tokiu atveju geriausias pasirinkimas yra granito plokštės. Pastebime, kad žmonės vis dažniau renkasi ne tik raudoną ir juodą spalvą.

Dažnėja kapų su itin madingu brazilišku akmeniu arva, vadinamuoju mėlynuoju perlu”, – teigia pašnekovas.

3D Lietuvoje

Jis pastebi, kad kapavietėse vyrauja tam tikros mados. „Neseniai buvo paplitę vadinamieji 3D antkapiai. Tai – kiekvieno skonio reikalas. Vis dėlto, mūsų nuomone, kapas turėtų spinduliuoti ramybę. Dauguma 3D antkapių – itin ryškūs“, – sako vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu išskirtinius 3D kapų paminklus kuriantis lietuvis, idėjos autorius, Darius Kondratavičius sako, kad jo gaminami 3D antkapiai yra itin populiarūs Lietuvoje. 

3D antkapių gamyba gyvuoja tris sezonus Lietuvoje, o renkasi tokius paminklus tie, kurie nori mirusiems artimiesiems sukurti kažką naujo, išskirtinio, praktiško ir gražaus. 

„Viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl žmonės renkasi šias kapavietės yra ta, kad priežiūra nereikalauja daug pastangų: apdulkėjusį antkapį reikia nuvalyti sausu būdu, po to papurkšti vandens arba langų valymo skysčio bei nubraukti specialia langų valymo gumine kempinėle. Valymas užtrunka iki 5 minučių“, – sako kapaviečių autorius D. Kondratavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mintis kurti išskirtinius ir akį traukiančius 3D kapus jam kilo po to, kai pats palaidojo artimą žmogų ir norėjo sukurti kapavietę, kuri būtų kitokia, nei visos. 

„Palaidojus artimą žmogų, dažnai lankydavau kapus. Galvojau, kaip įrengti artimo man žmogaus amžino poilsio vietą. Vaikštinėdamas mačiau, kad kapavietės atrodo daugiau mažiau panašiai sutvarkytos su apsodintomis gėlėmis, dengtos akmens plokštėmis, akmenukais arba skalda.

Taip ir gimė idėja šiam praktiškam kapų sutvarkymo būdui“, – sako unikalias kapavietes kuriantis vyras. 

Jis atremia komentarus ir apie tai, kad kai kuriems toks sprendimas atrodo visiškas kičas. „Vieniems kičas, kitiems ne. Tai tiesiog patogus ir šiuolaikiškas būdas kapavietės sutvarkymui“, – sako idėjos autorius.

REKLAMA

Didžiausios klaidos

Ilgametę patirtį turintys kapų priežiūros įmonės darbuotojai sako, kad išvengti klaidų, tvarkant kapus, neįmanoma. Viena pagrindinių – techninė klaida. „Ypač dažnai į mus kreipiasi žmonės, prabėgus keleriems metams po kapo dengimo arba restauravimo.

Pavyzdžiui, dažnai žmonės sumoka labai daug pinigų tam, kad įrengtų, rodos, svajonių kapavietę, tačiau neįvertina to, kad kapavietė yra medžių apsuptyje.

Todėl pagrindinis dalykas prieš apsisprendžiant, kaip ir iš ko turėtų būti padarytas jūsų artimo žmogaus kapas, reikėtų, pirmiausia, įvertinti aplinkos sąlygas, geografinę vietą ir kitas aplinkybes“, – kalba specialistas.

REKLAMA

Idėja – patiems kurti puokštes

Smalsu, ar lietuviai vis dar renkasi dirbtines gėles ir ar jos nepraranda populiarumo? „Dirbtinės gėlės jau nebėra tokios dažnos, kaip buvo kažkada.

Juk dirbtinė gėlė – tik iš tolo ryškiai ir gražiai šviečia. Jokios gyvybės ar energijos ji neperduoda. Todėl prieš didžiąsias metų šventes, mirusių artimųjų gimtadienius, kurie yra šaltuoju metu, savo meilę ir dėmesį siūlome išreikšti savo rankomis sukuriant kokią nors kompoziciją.

Taip gali gimti net nauja šeimos tradicija. Visiems susibūrus, prisirinkti įvairiausiomis spalvomis nudažytų rudeninių lapų, spygliuočių šakų, šermukšnių uogų, kankorėžių, kaštonų, panaudojant samanas, medžio žievę, smilgas ir kitus miške ar gamtoje randamas gėrybes, patiems padaryti unikalią puokštę, kuri nebijo šalčio. O svarbiausia, bus padaryta iš visos širdies“, – siūlo A. Žykovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Plastikinių gėlių likimas

Prekybininkai pastebi, kad ir pastaraisiais metais negyvų gėlių pardavimai auga dešimtimis procentų.

„Maximos“ atstovas spaudai Paulius Stonis sako, kad pernai spalį prekybos tinklas pardavė daugiau nei 370 tūkstančių vienetų tų gėlių.

„Šiais metais per porą savaičių pradėjus prekiauti kapų priežiūros priemonėmis, tų gėlių parduota 10 procentų daugiau per kelias savaites. Tai galima sakyti, kad jos šiemet tapo dar populiaresnės", – kalbėjo jis.

Tai reiškia, kaip sako mokslininkai, kad į gamtą pakliūva tonos papildomų, ilgai nedylančių medžiagų. Štai pavyzdys – chemijos žinovui, Vilniaus universiteto chemijos ir geomokslų fakulteto profesoriui Albinui Žilinskui parodome viename prekybos centre pirktą gėlių puokštę. Jis sako, kad puokštė yra sudaryta iš kelių rūšių plastiko.

REKLAMA

„Čia matau, kaip minimum kokios 3 rūšys, matau tai – audinys, pagal viską satinas, ne šilkas. O čia – kokie 2 rūšių plastikai. Ir dar stiebelyje kartais būna įmontuota kokia metalinė viela", – kalbėjo jis.

Plastikinė apžiūrėta gėlė, pasak profesoriaus, tikrai gali būti priskirta amžinoms. Priklausomai nuo plastiko rūšies jos nyksta 10-20 m., kartais ir 50-60 m.

„Ypač, jeigu pavėsyje, neveikiant saulės spindulių, kai ultravioletiniai spinduliai mažiau veikia, tada ilgiau laiko yra. Jeigu dar papuola po žemėmis, tai tas irimas gali ir daugiau trukti. Sakysime, politilenas, tai iki 70-80 metų po žemėmis yra", - sakė jis.

Profesorius pataria – jeigu jau renkamės dirbtines gėles, tai geriau rinkimės latekso ar popierines, kurios tinkamos deginti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų