REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
67
Klausimas (nuotr. 123rf.com)

Anksčiau technologijų įmonės pokalbiuose dėl darbo pasitelkdavo įvairius galvosūkius. Dabar ši mada, atrodo, jau yra praeityje. Šiais laikais pasitelkiami kitokie darbuotojų atrankos metodai, o galvosūkiai cirkuliuoja internete ragindami pasukti galvą. Štai 3 galvosūkiai, kuriuos anksčiau naudodavo „Apple“.

67

Anksčiau technologijų įmonės pokalbiuose dėl darbo pasitelkdavo įvairius galvosūkius. Dabar ši mada, atrodo, jau yra praeityje. Šiais laikais pasitelkiami kitokie darbuotojų atrankos metodai, o galvosūkiai cirkuliuoja internete ragindami pasukti galvą. Štai 3 galvosūkiai, kuriuos anksčiau naudodavo „Apple“.

REKLAMA

Žinoma, tų galvosūkių iš tiesų buvo gerokai daugiau. Internete greitai pasirodydavo „Apple“ naudojami galvosūkiai, todėl juos tekdavo keisti.

O lengvais jų tikrai nepavadintume. Kita vertus, jie skirti suaugusiems žmonėms - Singapūre kadaise mokiniams buvo pasiūlytas taip pat nelengvas galvosūkis. „Apple“ taip bandė patikrinti kandidatų loginį mąstymą stresinėse situacijose. Štai keli tokių galvosūkių pavyzdžiai:

1. Stovite prie dviejų durų. Už vienų - lobis, už kitų - lėta ir skausminga mirtis. Priešais kiekvienas duris stovi po vieną sargą, bet vienas visada meluoja, o kitas - visada sako tiesą. Jūs nežinote, kuris yra kuris, bet sargai tai žino. Galite tik vienam iš jų užduoti vieną klausimą. Ko paklausite, kad visiškai įsitikintumėte, per kurias duris jums galima eiti?

REKLAMA
REKLAMA

2. Į kambarį pakviečiama 100 itin protingų, nepriekaištingus loginio mąstymo sugebėjimus turinčių žmonių. Prieš žengiant į kambarį jiems paaiškinama, kad bus atliekamas eksperimentas. Bent vienam iš jų nepastebimai bus mėlynai nudažyta kakta. Tuomet visi susės į didelį ratą, kuriame kiekvienas dalyvis galės matyti kitus, bet ne save. Jie negalės kalbėtis. Po kelių minučių išsijungs šviesa. Tie, kurie tikrai žinos, kad jų kakta yra mėlyna, turės išeiti, kai šviesa bus išjungta. Tuomet šviesa vėl įsijungs ir likusieji turės galvoti toliau. Tada šviesa vėl bus išjungta ir tai kartosis tol, kol kambaryje neliks nei vieno žmogaus su mėlyna kakta. Įsivaizduokite, kad niekas nedaro klaidų ir nespėlioja. Kas nutiks, jei visiems žmonėms bus nudažytos kaktos? Patarimas - šis galvosūkis yra pakankamai sudėtingas, todėl galite mastelį sumažinti iki 10 žmonių arba, dar geriau, galvokite palaipsniui.

REKLAMA

3. Priešais jus - 5 žmonės. Vienas iš jų visada sako tiesą, o kiti keturi - kaskart keičia melavimą į tiesos sakymą. Pavyzdžiui, į pirmą klausimą toks žmogus atsakys meluodamas, į antra - teisinga, į trečią - meluodamas ir taip toliau (ar atvirkščiai - tiesa-melas-tiesa). Jūs nežinote, kuris žmogus yra kuris, bet galite užduoti 2 klausimus, kad tai išsiaiškintumėte. Galite abu klausimus užduoti tam pačiam žmogui, arba po vieną dviem žmonėms. Kokie būtų jūsų klausimai ir kam juos užduotumėte? Svarbu - kai melagiui ateina laikas meluoti, jis niekada nesakys tiesos. Šie žmonės vienas kitą pažįsta ir žino, kuris sako tiesą, o kurie - tiesą kaitalioja su melu.

REKLAMA
REKLAMA

Atsakymai:

1. „Kurias duris man parodytų kitas sargas, jei jo paklausčiau, kur yra lobis?“ Šį klausimą galite užduoti bet kuriam iš sargų, tada reikės pasirinkti kitas duris, nei jums bus parodyta. Jei to paklausite sargo, kuris visada meluoja, jis nurodys neteisingas duris (pameluos, kad tas, kuris nemeluoja, parodytų į duris su lėta mirtimi). Jei tą patį klausimą užduotumėte tam, kuris visada sako tiesą, jis žinotų, kad kitas pameluotų ir parodytų neteisingas duris.

2. 100-ąjį kartą išjungus šviesą visi eksperimento dalyviai išeis kartu. Tai yra pakankamai sudėtingas galvosūkis, tačiau jį suprasti lengva galvojant palaipsniui.

Kas nutiktų, jei tik 1 iš 100 turėtų mėlyną kaktą? Jis iš karto pamatytų, kad niekas mėlynos kaktos neturi ir išeitų pirmą kartą išjungus šviesą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei 2 iš 100? Abu jie matytų 1 žmogų su mėlyna kakta, bet nežinotų, ar jie patys irgi ją turi. Pirmą kartą išsijungus šviesai niekas neišeitų, nes lauktų, kol išeis kitas. Pamatę, kad neišėjo, suprastų, kad ir jis laukė to paties ir jie abu išeitų antrą kartą išsijungus šviesai.

Jei 3 iš 100? Tada vienas matytų 2 žmonės su mėlyna kakta. Pirmą kartą niekas neišeitų. Antrą kartą kiekvienas iš jų manytų, kad, jei jo kakta nėra mėlyna, kiti du tai mato ir išeis. Trečią kartą išsijungus šviesai jau išeitų visi.

Na ir taip toliau iki 100-ojo karto.

3. Išsirinkite bet kurį žmogų ir jo paklauskite - „Ar tu esi tas, kuris niekada nemeluoja?“ Jei sulauksite teigiamo atsakymo, žinosite, kad jis yra arba sakantis teisybė, arba melagis. Jei sulauksite teigiamo atsakymo, turite paklausti „Kuris iš jūsų yra teisybės sakytojas?“. Tas, kuris nemeluoja, vėl parodys į save. Jei tai visgi buvo melagis, į antrą klausimą jis privalės atsakyti teisingai ir nurodys tą, kuris visada sako tiesą.

Jei sulauksite neigiamo atsakymo, žinosite, kad kalbate su vienu iš tų, kurie teisybę kaitalioja su melu. Atsakydamas neigiamai, jis sako tiesą, todėl paklauskite „Kas yra melagis?“ Tuomet jis privalės pameluoti ir nurodys tą, kuris visada sako tiesą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų