REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
45
Ne viena šeima tikina, kad paramos iš A. Patacko fondo taip ir nesulaukė  (nuotr. facebook.com)

Apie tai, kad Algimanto Patacko vadovaujamas paramos ir labdaros fondas „Ištiesk gerumo ranką nuskriaustiesiems“ gyventojų įtariamas pinigų grobstymu iš žmonių, kuriems reikalinga parama, tv3.lt rašė prieš kelias savaites. Aiškėja, kad bandymai pasipelnyti nesiliauja, tačiau pats A. Patackas tai kategoriškai neigia ir savo versiją išdėstė oficialiame rašte.

45

Apie tai, kad Algimanto Patacko vadovaujamas paramos ir labdaros fondas „Ištiesk gerumo ranką nuskriaustiesiems“ gyventojų įtariamas pinigų grobstymu iš žmonių, kuriems reikalinga parama, tv3.lt rašė prieš kelias savaites. Aiškėja, kad bandymai pasipelnyti nesiliauja, tačiau pats A. Patackas tai kategoriškai neigia ir savo versiją išdėstė oficialiame rašte.

REKLAMA

Į tv3.lt po šios publikacijos kreipėsi vienos moters, kurią A. Patacko fondas tariamai globojo, duktė. Nepanorėjusi viešai pasakyti savo vardo ir pavardės (redakcijai tai yra žinoma), moteris teigė, kad fondas akivaizdžiai meluoja, o pinigus sergančiai mamai rinko net tada, kai jų jau nebereikėjo.

Panašu, kad nusivylusių fondų daugėja, kaip buvo rašyta pirmoje publikacijoje: nusivylė ir tie, kuriems buvo aukojama, tačiau žadėti pinigai nepasiekė, ir tie, kurie aukojo net ir po vieną eurą arba po kelis. 

REKLAMA
REKLAMA

Pelnėsi jau anksčiau 

Spalio 4-ąją publikuotame straipsnyje buvo rašoma apie tai, kad visi iš patiklių žmonių surinkti pinigai, kuriuos pats A. Patackas, tikina, perduodantis nuskriaustiesiems, nepatenka nei į jų asmeninę sąskaitą, nevirsta pagalba daiktais, drabužiais ar maistu.

REKLAMA

Nutarus pasidomėti, kaip praėjus šiek tiek laiko po viešų pagalbos prašymų gyvena šeimos, kurių istorijomis dalijomės su skaitytojais, teko ganėtinai nusivilti.

Visi klausti asmenys tvirtino, kad po viešai skelbtų straipsnių iš šio A. Patacko labdaros fondo jie negavo nė vieno euro.

Rinko pinigus, kai jau nebereikėjo 

Prieš kelias dienas į redakciją kreipėsi moteris, kuri panoro paviešinti dar vieną galimą A. Patacko melą. 

Moteris redakcijai rašė: „Mamo mamai jis (A. Patackas) nepervedė 15 tūkst. eurų, kaip buvo sakęs, jog yra suaukota. Jis pervedė tik 7 tūkstančius. Vadinasi, meluoja apie suaukotą sumą arba daugiau nei pusė suaukotų pinigų dingo.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat, gali būti, kad jis iš mamos paėmė daugiau nei 15 procentų nuo sumos, nes viešino skelbimą net po to, kai buvo pervesti 7000 eurų, nors daugiau pinigų nebegavome“, - sakė moteris.

Redakcijai susisiekus su A. Patacku, šis savo kaltę neigė ir tvirtino niekada šeimoms nepadėjęs pinigais, nes pagal fondo įstatus nurodoma pagalbą teikti tik daiktais, medicinos priemonėmis ir pan.

Pateikė oficialų atsakymą

„Pagal mūsų viešosios įstaigos įstatus, mes finansinės paramos neteikiame“, - rašoma oficialiame rašte. Vis dėlto reikėtų priminti, kad po pirmosios publikacijos A. Patackas suskubo kelioms šeimoms pervesti finansinę paramą, taip, tikriausiai, bandydamas išpirkti savo kaltę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šeimos nesulaukė paramos

Vieniša mama Viktorija tv3.lt portalui tikino taip ir nesulaukusi finansinės paramos ir pagalbos iš fondo vadovo A. Patacko.

Moters teigimu, po publikacijos žiniasklaidoje jai itin padėjo užsienyje gyvenantis lietuvis, tačiau pats A. Patackas jokios paramos nesuteikė. Pasiteiravus, kodėl ji pati neprašė vyro pagalbos, moteris tikino esanti nedrąsi ir gyvenanti taip, kaip pati išgali.

Kita vieniša mama Jūratė, auginanti devynmetį sūnų, besikreipdama į labdaros fondą, troško bute pakeisti senus langus, kuriuos šaltomis naktimis tekdavo dangstyti net antklodėmis.

Po paskelbtos publikacijos moteriai su sūnumi pasikeisti langus padėjo buvusi jos mokinė Simona. Ji subūrė savo bendraamžius, kuriuos mokė Jūratė, surado įmonę Kaune, kuri nemokamai pakeitė senus langus.

REKLAMA

Tačiau paklausus, kokią finansinę paramą Jūratė su sūnumi gavo iš A. Patacko fondo, moteris prisipažino, kad iš šio fondo nieko negavo. Po mūsų skambučio moteris dar kartą pasiteiravo fondo vadovo dėl gautos finansinės paramos, tačiau jokio atsakymo iš jo nesulaukė.

Kita istorija, kuria dalinosi labdaros fondas – su šešiais vaikais vienos likusios varėniškės Irmos Milinavičiūtės. Tuomet moteris prašė aplinkinių paramos, trokštant susiremontuoti socialinį būstą. Šia moters istorija dalinosi ne vienas Lietuvos portalas, tačiau moteriai teko skaudžiai nusivilti.

„Negavau visiškai nieko. Jis žadėjo lovas parūpinti mūsų šeimai, garantavo, kad jos tikrai yra. Bet deja aš nei lovų, nei pinigų negavau.

REKLAMA

Įdomumo dėlei skambinau jam, tačiau jis sakė, kad yra surinkti tik 35 eurai. Tačiau ir jų niekada negavau, jis dingo tarsi į vandenį. Net menkiausio pasidomėjimo nebuvo, bent už tuos eurus būtume tapetų, dažų nusipirkę“, – patikino moteris.

Dar viena labdaros fondo istorija buvo susijusi su cerebriniu paralyžiumi sergančiu vaikinu. Vaikinui buvo sunku pragyventi, o taip pat ir susirasti darbą.

Susisiekus su pačiu juo, vaikinas buvo labai dėkingas, nes po publikacijos jis sulaukė ne vieno darbo pasiūlymo, tačiau paklausus, kokia finansinę paramą jis gavo iš paties A. Patacko fondo, vaikinas tik patikino, kad jokios paramos jis negavo.

Dar liepos mėnesį didžiulio dėmesio visoje Lietuvoje susilaukė trakietė Vaida Vaičiūnienė. Besilaukiant antrojo vaiko, medikai moters organizme, kairėje pusėje tarp kasos ir inksto, aptiko didžiulį auglį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaidai kaip niekada anksčiau reikėjo kuo skubesnės aplinkinių paramos, siekiant surinkti net 10 000 eurų gydymui Vokietijoje.

Susisiekus su pačia Vaida, moteris patikino, kad A. Patacko labdaros fondo ji daugiau niekam nerekomenduotų. „Iš jo fondo, gaila, gavome tik 855 eurus. Jokių duomenų, kiek iš tiesų buvo per jo fondą suaukota, jis neteikia. Tik jis pats žodžiu pasako. Keistai labai...“, – paaiškino moteris.

Pelno mokesčio nėra

Valstybinės mokesčių inspekcijos Teisės departamento direktoriaus pavaduotoja Alina Gaudutytė tv3.lt teigė, kad:

Pagal Pelno mokesčio įstatymą, labdaros ir paramos fondai laikomi pelno nesiekiančiomis organizacijomis. Jiems pelno mokestį gali tekti mokėti tik nuo gautų komercinės veiklos pajamų, kurios nėra tiesiogiai skiriamos finansuoti viešuosius interesus tenkinančiai veiklai.

REKLAMA

Paramos ir labdaros fondai taip pat privalo pajamoms priskirti ir apmokestinti (taikant 15 proc. pelno mokesčio tarifą) ir gautą paramos sumą, kurią panaudojo ne pagal Labdaros ir paramos įstatyme nustatytą paskirtį, taip pat per mokestinį laikotarpį grynais pinigais iš vieno paramos teikėjo gautas pajamas, kurios viršija 250 MGL (9 500 eurų) dydžio sumą.

Labdaros ir paramos fondai, kaip ir kitos pelno nesiekiančios organizacijos, turi teisę pajamas, sumažintas dėl patirtų sąnaudų, panaudoti arba ketinti panaudoti kitais 5 vėlesniais vienas po kito einančiais mokestiniais laikotarpiais įstatuose numatytiems visuomenei naudingiems tikslams įgyvendinti ir nuo šios sumos nemokėti pelno mokesčio.

REKLAMA

Jeigu labdaros ir paramos fondai pagal LPĮ teikia labdarą ir paramą, tai iš pajamų jiems leidžiama atskaityti visas išmokas, išskyrus išmokas grynais pinigais, didesnes kaip 9 500 eurų vienam paramos ar labdaros gavėjui per mokestinį laikotarpį.

Numatomi pokyčiai

Pokyčiai planuojami nuo 2019-ųjų. Pirma, naujos pelno nesiekiančios organizacijos savo pirmąjį mokestinį laikotarpį galės taikyti 0 pelno mokesčio tarifą.

Antra, pelno nesiekiančios organizacijos ir toliau galės nemokėti pelno mokesčio, jeigu pelną susimažins viešuosius interesus tenkinančiai veiklai skiriamomis, t. y. faktiškai panaudotomis, arba numatomomis panaudoti per 2 vėlesnius vienas po kito einančius mokestinius laikotarpius, lėšomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu pelno nesiekianti organizacija visgi faktiškai šių lėšų nepanaudos viešuosius interesus tenkinančiai veiklai finansuoti, pelno mokestis turės būti sumokėtas.

Trečia, nuo 2019 m. pelno nesiekiančių organizacijų pelno mokestis bus skaičiuojamas taip pat kaip ir kitų organizacijų, tai yra, taikant 15 proc. mokesčio tarifą arba 5 proc. mokesčio tarifą, jei pajamos per mokestinį laikotarpį neviršija 300 000 Eur, darbuotojų skaičius neviršija 10 ir organizacijos dalyviai nevaldo kitų vienetų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų