REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar įmanoma pripratinti vaiką darželyje, kuris paliktas be tėvų ima verkti, o kiekviena diena tampa vis sunkesnė? Pasirodo, yra keli patarimai, kurių laikantis, problemos išsispręs ir viskas taps lengviau kontroliuojama. 

Ar įmanoma pripratinti vaiką darželyje, kuris paliktas be tėvų ima verkti, o kiekviena diena tampa vis sunkesnė? Pasirodo, yra keli patarimai, kurių laikantis, problemos išsispręs ir viskas taps lengviau kontroliuojama. 

REKLAMA

Mamos klausimas: Pamėginome savo dvimetį vesti į darželį, kuriame pratinama likti be artimų žmonių. Mūsiškiam vaikui su kiekviena diena buvo tik blogiau: matė kitus verkiančius vaikus, nematė artimųjų ir ketvirtą dieną jau klykė visą paliktą laiką neprisileisdamas nieko, nekalbant apie ugdymą, įsitraukimą į veiklas.

Vaikas dirglus, neramus ir naktimis. Kitą savaitę darželis padarė išimtį ir leido auklei pasilikti grupėje. Tačiau vaikas šalinosi auklėtojų, baimingai mėgino žaisti su kitais vaikais.

Darželiui nusprendus, kad užteks tokio pratinimo, nusprendėme keisti darželį į tokį, kuris leidžia adaptuotis po truputį, vaikui būnant su artimu žmogumi.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar vaikas šalinasi bet kurio darželio teritorijos, kai anksčiau labai noriai verždavosi pas vaikus į darželius einant pro šalį.

Sakykite, kaip derėtų tokį vaiką pripratinti lankyti darželį, jo netraumuojant? Norime, kad darželis jam taptų ugdymo įstaiga, o ne kažkoks gąsdinantis dalykas.

REKLAMA

Metas, kai vaikas pradeda lankyti darželį – reikšmingas įvykis ne tik mažajam, bet ir kiekvienam tėveliui. Tam, kad mažylis sėkmingai prisitaikytų naujoje aplinkoje, patys tėvai turi nusiteikti pokyčiams ir tinkamai paruošti vaiką.

Psichologės Eglės Gudelienės patarimai

Adaptacijos procesas gali užtrukti iki 3–6 mėn. Pats žodis „adaptacija“ reiškia prisitaikymą. Tai savo vietos pagal asmeninius poreikius radimas, o iš patirties žinome, kad paieška gali užtrukti.

Jei vaikas prie pasikeitimų prisitaiko per dvi – tris savaites, sakoma, kad adaptacija lengva, greita. Kai ji trunka nuo 1 iki 3 mėnesių, galima teigti, kad ji vidutiniška, o jei nerimastingas vaiko elgesys darželyje stebimas ilgiau nei pusmetį – vaiko adaptacija yra sudėtinga, tad tikslinga pasikonsultuoti su psichologu dėl pagalbos vaikui.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbėkite su vaiku – tai jį ramina

Vaikai vengia to, ko nepažįsta, ko nežino, kas kelia nerimą ar baugina. Tad verta ruoštis darželio lankymui iš anksto – artinti namų ritmą prie darželio ritmo, užsukti į teritoriją, aplankyti auklėtojas. Supažindinkite auklėtojas su vaiku, papasakokite, kuo jis ypatingas, ką mėgsta, kas jį nuramina.

Tėvai, norėdami padėti vaikui susidraugauti su darželiu, turėtų išlikti ramūs, nuoseklūs, tikėti sėkme, drąsinti vaiką ir atsakyti į jam rūpimus klausimus.

O klausimų vaikams gali kilti pačių įvairiausių: „Kodėl man reikia eiti į darželį?“, „Ką reikės daryti, kai man bus liūdna?“, „O jei aš nenorėsiu pietų miegelio?“, „Kas man padės apsirengti?“, „Kada tu, mama, ateisi manęs pasiimti?“ ir pan.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aiškūs ir konkretūs atsakymai vaikus ramina, tad kalbėkitės ir aptarkite įvairias galimas situacijas, žaiskite siužetinius žaidimus, vartykite ir skaitykite tam skirtas knygeles.

Pavyzdžiui, knygelėje „Nenoriu eiti į darželį“ žaismingomis iliustracijos ir vaikams suprantama kalba paaiškintos dažniausiai mažiesiems nerimą keliančios situacijos, pateiktos praktinės užduotėlės, formuojančios įvairius vaikų gebėjimus ir turtinančios naujos erdvės – darželio – pažinimą.

Susikurkite atsisveikinimo ritualą

Dalis vaikų atsisveikindami su savo tėvais pravirksta, todėl tėvai dažnai griebiasi gudrybės – nutaikę momentą, kai kur nors nukrypsta vaiko dėmesys, tyliai išbėga.

REKLAMA

Toks netikėtas tėvų dingimas gali sukelti vaikui papildomą nerimą dėl to, kad darželyje dingsta žmonės, tad čia nesaugu ir baisu. Todėl kartu su vaiku susikurkite atsisveikinimo tradiciją: prieš išeidami apsikabinkite, duokite „penkis“ ar bučkį, suskaičiuokite iki 10 ar pamojuokite vaikui, jus stebinčiam pro langą.

Šio ritualo laikykitės kasdien, nes tai, kas pastovu, veikia raminančiai. Be to, taip vaikui bus aišku, kada jūs išeisite. Svarbu pastebėti, kad kuo sunkiau vaikui nuo jūsų atsiskirti, tuo svarbiau išsiskyrimo neištęsti, tad po atsisveikinimo ritualo ramiai perduokite vaikutį į auklėtojos rankas ir ryžtingai išeikite.

Net jei vaikas verkia, paprastai tai trunka vos keletą minučių, o netrukus, auklėtojos padrąsintas, jis jau sėkmingai dalyvauja grupės veikloje.

REKLAMA

Verta turėti omenyje, kad mažylis darželyje susiduria su nauja aplinka, keičiasi jo dienotvarkė, atsiranda naujų patirčių, keliančių nerimą ar įtampos jausmą.

Natūralu, kad kuriam laikui vaiko elgesys ar emocijos gali pasikeisti. Vieni vaikai tampa judresni, jausmingesni, kiti priešingai – tampa uždaresni, atsisako bendrauti, renkasi stebėtojo vaidmenį. Tad naujai pradžiai turi ruoštis visa šeima.

8 žingsneliai link ramios ir sėkmingos adaptacijos

Siekiant sėkmingos ir ramios vaiko adaptacijos taip pat svarbu, kad tėvai pamažu fiziškai nutoltų nuo vaiko. Tam įgyvendinti prireiks 8 žingsnių:

1 žingsnis: būkite kartu su vaiku toje pačioje patalpoje tol, kol vaikas pradeda domėtis grupės patalpoje esančiais daiktais ar žmonėmis. Būtina sąlyga – sėdėkite ir po grupę nevaikščiokite, drąsinkite savo vaikutį bendrauti su auklėtoja ir kitais vaikais. Taip mažylis greičiau susidomės kitais aplinkoje esančiais žmonėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2 žingsnis: išeikite į greta esančią patalpą, pavyzdžiui, drabužinę, kad vaikas pajaustų galintis būti saugus net kai jūsų kelias akimirkas nemato.

3 žingsnis: trumpam (iki 3–5 min.) išeikite už grupės durų ir jei vaikas jūsų pasiges – pravėręs grupės duris jus pamatys ir nurims.

4 žingsnis: išeikite iš grupės 10–15 min., pavyzdžiui, į tualetą. Net jei vaikas sunerims ar ims verkti, jūs greitai grįšite ir turėsite progą nuraminti mažylį.

5 žingsnis: išeikite į lauką maždaug 20–30 min., pavyzdžiui, trumpam nueikite į parduotuvę. Taip pratinsite vaiką pamojuoti ir stebėti jus išeinančius ar ateinančius.

6 žingsnis: palikite vaikutį grupėje 1–2 val.

7 žingsnis: palikite mažylį grupėje iki pietų miego. Kol jūsų nebus, vaikui draugiją gali palaikyti mylimiausias žaisliukas – su juo paprastai būna ir ramiau, ir drąsiau.

REKLAMA

8 žingsnis: palikite vaiką grupėje visai dienai. Šis žingsnis rekomenduojamas tik po to, kai vaikas geba grupėje ramiai praleisti pirmąją dienos dalį. Adaptacijos metu palaikykite vaiką emociškai – dažniau apkabinkite, priglauskite, pabučiuokite.

Jei šios strategijos nepadeda, reikėtų individualiai pasikonsultuoti su psichologu. Kiekviena šeima yra unikali, tad natūralu, kad bendro pobūdžio rekomendacijų gali nepakakti.

Užduokite klausimą

Naujienų portalas tv3.lt, kasdien skaitytojus informuojantis apie tai, su kokiais sunkumais susiduria vaikus auginantys tėvai bei siekiantis padėti šeimoms spręsti kylančias problemas, kartu su leidykla „Šviesa“ kviečia užduoti kasdien kylančius klausimus.

Profesionali pedagogų ir ugdymo specialistų komanda atsakys į jums aktualius klausimus, kaip pasirūpinti šiuolaikiniais vaikais.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų