REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
62
Vilija Lobačiuvienė atskleidė Vėlinių paslaptis (tv3.lt fotomontažas)

Daugelis prieš Vėlines skuba sutvarkyti artimųjų kapus, prisimena juos degindami žvakutes. Visa tai darome perimdami tradicijas iš tėvų ir senelių, neretai net nesusimąstydami apie tikrąją šios šventės prasmę. 

62

Daugelis prieš Vėlines skuba sutvarkyti artimųjų kapus, prisimena juos degindami žvakutes. Visa tai darome perimdami tradicijas iš tėvų ir senelių, neretai net nesusimąstydami apie tikrąją šios šventės prasmę. 

REKLAMA

Vyriausioji Lietuvos ragana Vilija Lobačiuvienė atskleidė kuo ši dieną mistiška ir kaip nuraminti neramias vėles.

Verta laikytis tradicijų

Pasak moters, nereiktų nieko keisti ir daryti kitaip: „Svarbiausia laikytis tradicijų, o ne kažką keisti. Visi eidami į kapus bendraus su vėlėmis ir pasikvies jas, atitinkamai jos turėtų ir išeiti. Helovinas padeda jas išvaryti, nes dedamės kaukes, jas atbaidome riksmais, gąsdinimais.“

„Tradicijose per obuolių ir moliūgų sėklas vėlės išeina. Lietuviškose tradicijose ant stalo visuomet turi būti obuolių. Taip jos per obuolių sėklas gali išeiti, pavyzdžiui, Rusijoje jas maitindavo, o vėliau stalą nurinkdavo.

REKLAMA
REKLAMA

Pas mus ant stalo turi gulėti obuoliai ir lazdyno riešutai, nes vėlės neturi dantų, besimaitindamos dantis išsilaužo ir taip iškeliauja,“ – daugiau apie tradicijas pasakojo Vilija.

REKLAMA

Pasak moters, tik tradicijų laikymasis ir nebandymas jų stipriai pakeisti ir yra tas pagrindas ant kurio viskas laikosi ir išlieka, tai yra etnokultūros dalis: „Aišku, viskas keičiasi su laiku, visko neišlaikysi vietoje, tačiau tradicijas reiktų palaikyti.

Bando išpirkti nuodėmes

Seniau žmogus nevažiuodavo ant kapų, su arkliais nenuvažiuosi, nes ruduo klampu, todėl žmonės melsdavosi namuose, atlauždavo duonos, bet ne būtinai važiuodavo ant kapų, tai nėra privalomas dalykas.“

Taip pat Vilija turi nuomonė apie daugybės žvakių degimą per Vėlines: „Anksčiau žvakių žmonės neturėjo, tik vieną – krikštui, nelaimės atveju uždegti ir mirties atveju. Tą vienintelę viso gyvenimo žvakelę dėdavo tam, kad mirusysis kelią pasišviestų ir nuo nelabųjų apsigintų, taip pat pridėdavo rožančių, kad atsimuštų nuo velnio.

REKLAMA
REKLAMA

Tik bažnyčia daugiau žvakelių turėdavo ir per šventes uždegdavo ant kapų ir ant tų, kurių niekas neaplankė. Iš to ir atsirado paprotys, kad reikia uždegti žvakę ir ant apleisto kapo.“

„Kadangi dabar mūsų nuodėmės didesnės ir mes jų nebeskaičiuojam stengiamės atpirkti jas per šventes. Pavyzdžiui, per Vėlines padėt kuo daugiau žvakelių. Dabar žmonės daugiau prisidirba ir daugiau žvakių dega,“ – juokėsi moteris.

Moteris mano, kad žmonės degdami daug žvakių rodo savo galia ir norą pasirodyti arba turi daug nuodėmių: „Jei mąstai, kad darai gerą degdamas daug žvakių ir nori pasirodyti prieš Dievą geras, tai Dievas išėjus iš bažnyčios koją išsuks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žinoma, gražu, kai vakare kapinės šviečia, šiandien, tai normalu, žmonės gali sau tai leisti ir lai būna vėlei pasišviesti.“

Savižudžiai trukdo gyventi

Vilija atskleidė Vėlinių simboliką: „Vėlinės susijusios su vėlėmis, vėlė yra kaip antroji siela. Tai iš daugiamatės erdvės ateinančios mūsų sielos, kurios mus mato ir iškeliavusios Anapilin tam tikrą laiką vis tiek būna šalia mūsų.“

„Taip pat yra vėlės, kurios yra prisidirbusios – savižudžiai, daug nuodėmių padariusios sielos, kurios blaškosi, beldžiasi ir krečia mums pokštus.

Būna ateina žmonės ir būna prakeikti, tai reiškia, kad kažkokia vėlė, kuri buvo prisidirbus, nėra minima, prisiminama, dėl jos mišiose nesimeldžiama, nepaleidžia to žmogaus ir daro trikdžius gyvenimą,“ – apie vėlių pokštus pasakojo moteris.

REKLAMA

Vilija patarė pasimelsti už tą sielą, uždegti žvakelę, kelis kartus atlikti tokias apeigas ir taip ją pamaitinti: „Tada ji paliks tiek tą žmogų, tiek jo šeimą.

Vėlinės yra labai geras laikas, galime prisiminti gimines, kaimynus, žmonės su kuriais pykotės, net tuos apie kuriuos pasakojo giminaičiai iš legendų. Nors ir nepažįstate tų žmonių, bet esate apie jų piktą girdėję – uždėkite žvakelę, kad ir namuose.“

Prisiminkite tą žmogų ir sakykite jam: „Praeitis praeičiai aš už tave pasimelsiu, nieko negaliu tau padėti, bet galiu pasimelsti. Nesvarbu, kaip melsitės, ar dainuosite, ar maldas sakysite, ar tik paminėsite. Tokiu būdu prakeiksmas bus sušvelnintas.“

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų