REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Ne vienerių metų patirtį turinti barista Justina Dabradziejūnienė teigia, kad kavą patariama pirkti dažniau, bet mažesniais kiekiais. / „Kavamanijos“ nuotr. (nuotr. 123rf.com)

Barista Justina išdavė geros kavos paslaptį: tereikia žinoti tai

Kiekviena prekė ar paslauga yra apipinta įvairiausiais mitais, kurie, deja, toli nuo tikrovės. Šiuo straipsniu pradėsime kelių publikacijų ciklą, kuriame kalbėsime apie kavą, jos kilmę, kokybės paieškas, paruošimo būdus ir kaip atsirinkti savo mėgiamą skonį.

9

Kiekviena prekė ar paslauga yra apipinta įvairiausiais mitais, kurie, deja, toli nuo tikrovės. Šiuo straipsniu pradėsime kelių publikacijų ciklą, kuriame kalbėsime apie kavą, jos kilmę, kokybės paieškas, paruošimo būdus ir kaip atsirinkti savo mėgiamą skonį.

REKLAMA

Geriausia apie tai kalbėti su savo srities profesionalais, todėl šios rubrikos partneriai – kavos namai „Kavamanija“ – atskleis visas šio dažnai prabangos preke vadinamo gėrimo paslaptis. Šį kartą atsakysime į klausimą, kas yra šviežia kava.

Kada gimsta kava?

Kavos uoga, kuri auga ant kavamedžio, savo dydžiu primena vyšnią. Jos viduje randame dvi žalias pupeles, kurių beveik neįmanoma prakąsti.

Įveikusios tūkstančius kilometrų ir pasiekusios Lietuvą, žalios kavos pupelės atkeliauja į skrudyklą. Ir tik skrudinimo procese gimsta kava, atsiskleidžia visi jos skoniai, aromatai ir net sveikatinės savybės.

REKLAMA
REKLAMA

Ar tikrai kava negenda?

Skirtumas tarp kavos, ruoštos iš šviežiai skrudintų pupelių ir parduodamos prekybos centruose, yra didelis.

Tik iš šviežiai skrudintos kavos galime tikėtis gryno, originalaus ir išraiškingo skonio. Tokio, kokio jis ir turėtų būti, kai kalbame apie gerą kavą – natūraliai saldaus ir ryškaus.

REKLAMA

Naudingosios savybės iš kavos „iškeliauja“ praėjus mėnesiui po skrudinimo.

Ne vienerių metų patirtį turinti barista Justina Dabradziejūnienė teigia, kad kavą patariama pirkti dažniau, bet mažesniais kiekiais. Tokiu būdu mėgausitės gardžiausiu, kvapniausiu bei sveikiausiu kavos gėrimu.

Pastaruoju metu į Lietuvą atkeliavusi aktyvi kavos vartojimo kultūra leido susipažinti su įvairiausių šalių, regionų ir ūkių kavos pupelėmis.

„Anksčiau lietuviams dažniausiai būdavo prieinama prekybos centruose parduodama kava, kuri yra jau seniai paskrudinta. Neretai apžiūrinėjant kavos pakuotes, esančias ant prekystalių, stebiu skrudinimo datą, kuri būna 6 mėnesių ar net metų senumo.

REKLAMA
REKLAMA

Tokiu atveju iš kavos galime tikėtis tik kartaus kavos gėrimo, po kurio norisi užgerti didelį kiekį vandens ar tą patį kartumą numalšinti cukrumi“, – teigia Justina.

Pasak kavos ruošimo ekspertės, šviežiai skrudintos kavos skonis būna švelnus, o ją gerai paruošus, galime tikėtis ir saldumo poskonio.

„Nebijokite kavoje juntamos rūgštelės, tai – itin šviežiai paskrudintų pupelių požymis. Turėtumėte susirūpinti kylančia rūgštimi iš skrandžio, ne iš kavos“, – šypsosi barista.

Kas yra skrudinimo lygiai?

Renkantis kavos pupeles arba maltą kavą geriausia jas matyti prieš save. O dar teisingiau, jeigu išsirinkti padėtų apie kavą nusimanantys žmonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kavos pupelių skrudinimas skirstomas į penkis lygius. Jų pasirinkimas priklauso nuo to, kokiam kavos virimo būdui yra skrudinama kava, arba nuo vartotojų poreikių.

„Lietuvos prekybos centruose dažniausiai galime rasti ketvirto ar penkto skrudinimo lygio kavą. Ji būna skirta plikyti, virti kavos aparatu ar espresso kavinukui, todėl gali jaustis ir ne itin malonus kartumas.

Rekomenduotinas trečias skrudinimo lygis, kuris neleidžia „nužudyti“ pačių geriausių skoninių ir aromatinių savybių. Tokiu atveju kokybiškai paruoštoje kavoje galime tikėtis ir kartumo, ir gaivaus vaisiškumo, ir net saldumo pėdsakų“, – apie išskirtines kavos subtilybes pasakoja Justina.

REKLAMA

Neretai kavą laikant tonizuojančiu gėrimu, mėgėjai ją įsivaizduoja tamsios spalvos. Tačiau „Kavamanijos“ kavos ruošėjai ragina nepasimesti renkantis – kokybiškai paskrudinta ir išvirta kava turėtų atrodyti skaidri ir su šviesia kavos kremo puta.

Aukštumų verta kava kainuoja aukštumas?

Tikras mitas, kad kava yra prabangos prekė. „Kavamanijoje“ ne tik verdama kava, bet ir prekiaujama įvairia kava namams. Jos kaina priklauso nuo regiono, apdirbimo būdo ir rūšies. Šviežiai skrudintos kavos pakuotė (150 g) kainuoja nuo 4 Eur, o 1 kg itin kokybiškos kavos galima įsigyti ir už 20 Eur.

Kas įdomiausia, anksčiau minėtų kavos pupelių, kurios yra paskrudintos prieš pusę metų, parduotuvėje galima įsigyti lygiai už tokią pačią kainą. Todėl negalima teigti, kad šviežiai skrudinta kava yra brangi.

Kitoje publikacijoje papasakosime, kaip teisingai namuose išvirti kavą, pasirinkti dar nebandytą kavos ruošimo būdą ir atsakysime į klausimą, kokią vandens temperatūrą pasirinkti yra geriausia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų