REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV proveržiais pasireiškiančios paslaptingos į poliomelitą panašios ligos beveik paralyžiuota penkiametė stebuklingai atsigavo.

JAV proveržiais pasireiškiančios paslaptingos į poliomelitą panašios ligos beveik paralyžiuota penkiametė stebuklingai atsigavo.

REKLAMA

Elizabeth Storrie būklė nuo lengvo peršalimo pablogėjo iki nebegalėjimo atsisėsti birželio mėnesį. Ji – viena iš trijų vaikų Teksase ir viena iš 38 visose Jungtinėse valstijose šiais metais susirgusi reta liga, vadinama ūminiu vangiuoju mielitu, rašoma dailymail.co.uk.

Prieš ketverius metus ligos proveržis smogė Kolorado valstijos vaikams. Gydytojai nežino, kas sukelia ligą, bet įtariama, kad tai – virusas.

Liga neišgydoma, nors pagerėjimui reikia laiko ir fizioterapijos.

Elizabeth negalėjo atsistoti, atsisėsti ar judinti dešinės rankos. Po beveik mėnesio praleisto ligoninėje birželį, ji pagaliau atsistojo ant kojų.

Mažiausiai trys vaikai Teksase susirgo reta į polimelitą panašia liga, JAV pasireiškus staigiam jos proveržiui, ypač vaikų tarpe.

REKLAMA
REKLAMA

Ligų kontrolės ir prevencijos centrai išleido įspėjimą, kad paslaptingos ligos atvejų daugėja.

Teksase susirgusių vaikų tarpe – ir penkiametė Elizabeth Storrie iš Will Parko. Jai simptomai prasidėjo anksčiau šiais metais.

REKLAMA

Ji – viena iš 38 vaikų, kuriems šiais metais jau 16-oje valstijų nuo ūminio vangiojo mielito išsivystė dalinis paralyžius.

Liga labai primena poliomelitą, tačiau gydytojai nežino, kas sukelia siaubingus simptomus ar kaip juos gydyti – šiuo metų siūloma tik laukti, kol jie baigsis.

Laimei, daugelis vaikų, įskaitant ir Elizabeth, judėjimą atgauna iki galo ar beveik. Elizabeth – mergaitė, be galo mėgstanti baletą ir varžytis triatlone, o praėjusį savaitgalį ji jau galėjo tai padaryti.

Tačiau anksčiau šiais metais maža aktyvi mergaitė staiga pasijuto nusilpusi ir sustingusi. Atrodė, kad jai – nestiprus peršalimas su nesibaigiančiu kosuliu.

REKLAMA
REKLAMA

Išskyrus tai, Elizabeth atrodė sveika. Jaunesnis jos broliukas Charlis vieną birželio penktadienį turėjo keliauti pasitikrinti pas gydytoją, todėl Heather nusprendė, kad kartu pasiims ir dukrą.

„Kai ji pasirodė prie mano durų, taI buvo lyg smūgis per veidą.“ – sako šeimos vaikų gydytoja dr. Diane Arnaout.

Tačiau asmeniškai ji niekada nebuvo susidūrusi su ūminiu vangiuoju mielitu, tiks kartkartėmis apie šią ligą skaičiusi medicinos leidiniuose. Dr. D. Arnaout pamanė, kad Elizabeth tiesiog pasigavo bjaurų virusą.

Tačiau pirmadienį jau buvo aišku, kad Elizabeth vyksta kažkas daug rimtesnio.

„Ji nebegalėjo atsisėsti ar atsistoti, ir labai sunkiai judino dešinę ranką.“ – Heather pasakojo „Daily Mail Online“. –„Važiuodami į ligoninės priimamąjį turėjome ją paguldyti ant automobilio grindų, o kai atvažiavome, ji nebegalėjo išlaikyti savo pačios svorio, kad ją būtų galima pasverti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Elizabeth buvo greitai diagnozuotas ūminis vangusis mielitas ir ji buvo perkelta į „Cook“ vaikų ligoninės intensyvios terapijos skyrių.

Ligų kontrolės ir prevencijos centrai nestebi ūminio vangiojo mielito apraiškų po viena, o greičiau registruoja jų proveržius. 

Per metus šia liga suserga mažiau nei milijonas amerikiečių. Tai primena infekcinės ligos pasireiškimo pobūdį, tačiau apie šią ligą dar daug kas nežinoma.

Kadangi liga pasirodo tik kartkartėmis, jos simptomai dažnai painiojami su kitomis ligomis. Ūminis vangusis mielitas dažnai prasideda staiga nutirpus ar sustingus rankai ar kojai.

Kartais gali suglebti žmogaus veidas, veido raumenys gali prarasti stangrumą, o žmogus – sugebėjimą raumenis kontroliuoti, taip pat jis gali imti neaiškiai tarti žodžius.

REKLAMA

Šiuo atžvilgiu, Elizabeth buvo tipiškas ūminio vangiojo mielito atvejis.

Jos dešinė ranka buvo beveik nevaldoma, kaklas buvo sustingęs ir jį skaudėjo bei suglebo viena veido pusė.

Ūminis vangusis mielitas pasireiškia ne vien tik vaikams, tačiau metiniam susirgimų skaičiui didėjant, atrodo, kad būtent vaikai šia liga suserga dažniau.

Smarkus ligos atvejų padaugėjimas pasireiškė Kalifornijos ir Kolorado valstijoje 2014 metais.

Šiose valstijose paaiškėjo, kad liga, regis, lyg šešėlis sekė EV-D68 viruso plitimo teritoriją.Šis viruso simptomai – labai silpni, o kai kurie nepastebi visai nieko. Liga atrodo, kaip paprastas vaikams pasireiškiantis peršalimas: sloga, čiaudulys, skausmai ir kosulys.

REKLAMA

Ligų kontrolės ir prevencijos centrai ją klasifikuoja kaip su poliomelitu nesusijusį enterovirusą, tačiau liga šiuo metu yra daugiausiai įtariama sukelianti klaikius poliomelitą primenančius ūminio vangiojo mielito simptomus.

Storrie šeima – Heather, jos vyras Carlas ir du mažesni jų vaikai, trimetis Charlis ir pusantrų metukų Amelija, 28 dienas gyveno ligoninėje, kol Elizabeth buvo teikiami IV skysčiai, ji buvo maitinama pro vamzdelį ir šalia buvo laikomas kvėpavimo palaikymo aparatas tam atvejui, jei jos būklė staiga pablogėtų ir ji pati nebesugebėtų kvėpuoti. Dr. D. Arnout buvo nuėjusi aplankyti Elizabeth.

„Buvau persigandusi. Tikrai maniau, kad ji bus su kvėpavimo palaikymu ir nežinojau, ar ji dar kada įeis pro mano kabineto duris.“ – sakė pediatrė. – „Bet mačiau, kad ši liga tarsi sustingsta ir po kelių dienų vaiko būklė nepablogėja – gerai, kad jai visai neblogėjo.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lėtai bet užtikrintai Elizabeth būklė ėmė gerėti.

„Tai buvo tikras iššūkis, jai ir visai mūsų šeimai. Mergaitė buvo nuliūdusi ir įpykusi, negalėdama daryti daugelio dalykų, kuriais būdama visiškai sveika anksčiau kasdien darydavo.“ – pasakojo Elizabeth mama. – „Todėl mes koncentravomės į kiekvieną nedidelį pagerėjimą, jai primindami, kad tai – lyg mažo vaikučio žingsneliai, tačiau iš tiesų ji auga labai didelė.“ 

Savo penktajį gimtadienį Elizabeth šventė ligoninėje, tačiau po dar dviejų dienų jau buvo išleista namo. Kelias savaites jai teko naudotis vežimėliu, bet visai netrukus Elizabeth vėl pradėjo stovėti ir lakstyti – šįkart jau „Cook“ vaikų ligoninės triatlone.

REKLAMA

„Dabar ji mėgaujasi eidama į darželį ir džiaugiasi buvimo su draugais.“ – sako Heather.

Kalbos terapija padėjo Elizabeth atsikratyti neaiškiai tariamų žodžių ir jai vis dar atliekama plaukimo terapija, kad pagerėtų jos eisena ir dešinės rankos judesiai, kurie dar iš dalies sutrikę.

Neaišku, ar kiti trys šia liga Teksase susirgę vaikai irgi taip pat sėkmingai pasveiko.

„Elizabeth atvejis – ne tipinis.“ – sako jos mama. – „Ūminis vangusis mielitas turi įvairialypį poveikį - vaikai lieka prijungti prie kvėpavimo aparatų arba invalido vežimėliuose, o kiti atvejai – visai lengvi. Esame dėkingi, kad jos atvejis – būtent toks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų