REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
5
Berniukas su mama (nuotr. facebook.com)

Connoro Demetriou stuburas buvo sulinkęs net 96° kampu. Jam praėjusį sausį buvo atlikta aštuonias valandas trukusi „dvigubo vežimėlio“ operacija.

5

Connoro Demetriou stuburas buvo sulinkęs net 96° kampu. Jam praėjusį sausį buvo atlikta aštuonias valandas trukusi „dvigubo vežimėlio“ operacija.

REKLAMA

Šios operacijos metu lygiagrečiai su paciento stuburu įvedami šeši besiplečiantys strypai. Tokiu būdu įlinkis ištiesinamas ir strypai plečiasi vaikui augant.

Jo stuburo iškrypimas sumažintas iki 46° kampo – dabar jis gali gyventi normalų gyvenimą.

Devynerių metų berniukas tapo pirmuoju pasaulyje, kurio „C“ formos stuburui pataisyti buvo atlikta perversmą moksle sukėlusi operacija.

Connoro Demetriou stuburas buvo sulinkęs net 96° kampu – dėl to jam buvo spaudžiami plaučiai ir buvo sunku vaikščioti.

Berniukas iš Castlefordo Vakarų Jorkšyre patyrė aštuonias valandas trukusią „dvigubo vežimėlio“ operaciją praėjusį sausį, gydytojams susirūpinus, kad dėl savo sutrikimo, vadinamo skolioze, jis gali mirti jaunas.

REKLAMA
REKLAMA

Vadinamosios „vežimėlio“ procedūros metu lygiagrečiai su stuburu įstatomi šeši besiplečiantys strypai. Tokiu būdu įlinkis ištiesinamas ir strypai plečiasi vaikui augant.

REKLAMA

Praėjus devyniems mėnesiams, šios procedūros dėka vaiko stuburas išsiteisino iki 46° kampo, todėl Connoras gali bėgioti, šokinėti ir plaukioti, belaukdamas antrosios operacijos paauglystėje.

Iš pradžių buvo planuojama Connorui atlikti „viengubo vežimėlio“ operaciją, kurios metu į paciento stuburą įvedami tik keturi tokie strypai.

Tačiau berniuką konsultuojantis chirurgas paskutinę minutę nusprendė atlikti „dvigubo vežimėlio“ operaciją.

Connoro mama Michaela Demetriou (38) sakė: „Connoras turi dvigubo vežimėlio didėjančių strypų sistemą, nes kol atėjo laikas suplanuotai operacijai, įlinkis padidėjo iki 96°.

REKLAMA
REKLAMA

Mes iki operacijos apie tai nežinojome – tik po procedūros mums buvo pranešta, kad jis – pirmasis pasaulyje, turintis dvigubo vežimėlio didėjančią sistemą.“

Nuo tada, kad Connorui buvo atlikta ši nauja procedūra, kurią jis patyrė būdamas aštuonerių, ta pati operacija atlikta ir dar 19 vaikų trijose skirtingose ligoninėse.

Connoras gimė sveikas, bet staiga jam ėmė reikštis skoliozės požymiai.

Sutrikimą pirmą kartą pastebėjo jo tėtis, Marios Demetriou, kuris maudydamas sūnų atkreipė dėmesį, kad jis negali tiesiai atsistoti.

Vaikas buvo nuvežtas pas specialistus ir jam būnant vos trejų jam buvo diagnozuotas stuburo iškrypimas.

Kitus šešis mėnesius Connoras praleido keliaudamas pirmyn ir atgal iš gydytojus, kol galiausiai jam buvo paskirta operacija Šefyldo vaikų ligoninėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasakodama apie jo ligą, vaiko mama sakė: „Prieš operaciją, kadangi skoliozė spaudė jam plaučius, mes pastebėjome kvėpavimo sutrikimų – jis dažnai peršaldavo ir visai neturėjo fizinės ištvermės.

Sakyčiau, kad nuo maždaug 70° liga ėmė jį smarkiai veikti – mokykloje vaistus jis vartojo kiekvieną dieną.

Jei operacija jam nebūtų buvusi atlikta iki 30 metų, jam būtų kilę širdies ir kvėpavimo sutrikimų ir jo gyvenimo trukmės tikimybė būtų buvusi mažesnė.“

Kalbėdama apie operaciją ji sakė: „Operacija atlikta ne vien tam, kad pagerėtų jo gyvenimo kokybė, bet ir tam, kad būtų išgelbėta jo gyvybė.

Buvo įstatyti šeši – aštuoni strypai palei stuburo liniją ir 20 didelių varžtų. Jie yra apsukti ir išdėstyti lygiagrečiai su stuburu, o ne ant jo.

REKLAMA

Strypai auga kartu su vaiko stuburu, todėl jų nereikia iš naujo mechaniškai pailginti.

Pasakodamas apie pirmosios pooperacinės apžiūros dieną, Connoras sakė: „Mano nugara buvo labai sunki.

Atrodė, kad ant nugaros nešuosi pusę plytos. Pirmą kartą skaudėjo atsisėsti tiesiai ir atsistoti, bet pirmą kartą išsitiesęs didžiavausi savimi ir norėjau tiestis vėl ir vėl.

Dabar turiu normalią nugarą ir blogai nebesijaučiu.“

Vaikas dalyvauja vietos labdaros organizacijos purvo lenktynėse, nors jam metus po operacijos nerekomenduojama užsiimti kontaktiniu sportu.

„Norėdamas užsiimti kontaktiniu sportu, turėjau gauti gydytojo leidimą.“ – sako jis. – „Labdarai tris ar keturis kartus dalyvavau purvo lenktynėse. Man atrodė, kad tai – teisingas dalykas.“

REKLAMA

„Vežimėlio“ operacija yra pagrįsta profesoriaus Eduardo Luqu iš Meksiko „Shriners“ vaikų traumų ligoninės išplėtota sąvoka.

Tai padeda stuburui augti reikiama kryptimi. „Paauglystėje jam prireiks dar vienos operacijos.“ – pasakoja jo mama. – „Kitos operacijos metu stuburo iškrypimas bus grąžintas į vietą ir sulydytas.“

Pasakodamas apie pirmąją pasaulyje tokio tipo operaciją, Connoro stubuto chirurgijos konsultantas Lee Breakwell sako:

„Mano tikslas buvo išsaugoti jo gyvybę ilguoju laikotarpiu ir padėti jam gyventi normalų, sveiką gyvenimą, kai jis bus suaugęs, bet žinoti, kad jis dabar gali džiaugtis ir savo vaikyste mane dar labiau džiugina.

Mes nuolat ieškome būdų, kaip pagerinti mūsų skolioze sergančių pacientų rezultatus. Ši inovatyvi operacija – tai vienas iš daugelio novatoriškų darbų, kuriuos dirbame vaikų ir jų šeimų labui.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų