REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
58
„Aiko gyvūnų kaimelio“ vadovės nusprendė nebetylėti (tv3.lt fotomontažas)

Beglobių gyvūnų labdaros ir paramos fondas „Drauge“ aplankęs VŠĮ „Aiko gyvūnų kaimelį“ esantį Adomaičių kaime, Vilniaus rajone pasakojo, kaip buvo šokiruoti radę apleistus ir netvarkingus gyvūnus.

58

Beglobių gyvūnų labdaros ir paramos fondas „Drauge“ aplankęs VŠĮ „Aiko gyvūnų kaimelį“ esantį Adomaičių kaime, Vilniaus rajone pasakojo, kaip buvo šokiruoti radę apleistus ir netvarkingus gyvūnus.

REKLAMA

Tačiau su portalu tv3.lt susisiekusios „Aiko gyvūnų kaimelio“ vadovės „Drauge“ fondą apkaltino šmeižtu. Gavusios maisto ir veterinarijos tarnybos patikrinimo rezultatus merginos nusprendė nebetylėti ir papasakoti kitą istorijos pusę.

Nesupranta, kuo užkliuvo

Pasak merginų, nieko bendro su Beglobių gyvūnų labdaros ir paramos fondu „Drauge“ jos nėra turėjusios: „Kartą jie buvo susisiekė ir perdavė mums paramą. Aš asmeniškai iš jų perėmiau paramą, buvome susitikę su fondo vadovu Aleksandru Širinskij. Jis mums perdavė paklotų gyvūnams ir vieną pašaro maišą šunims.

Dar sykį jie buvo susisiekę su mumis ir pranešę, kad turi ne mažą kiekį kraiko katėms. Laura nuvažiavo į Vilnių pasiimti, tačiau būnant sutartoje vietoje Aleksandras paskambino ir pranešė, kad nebegalės perduoti kraiko. Vėliau kelis kartus nesėkmingai nesusitardavome, kada pasiimti, nes arba mes neturėdavome mašinos, arba Aleksandras negalėdavo,“ – kalbėjo viena iš „Aiko“ vadovių L. Vaičiūnaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Vėliau „Drauge“ vadovas nustebino merginas paprašęs parodyti „Aiko“ veiklos dokumentus: „Tiek to kontakto ir buvo, po kurio laiko fondas pradėjo prašyti pristatyti tokius dokumentus, kaip registracijos žurnalas, gyvūnu bylos. Tikriausiai juos pasiekė gandai, kad mes paleidžiame šunis miškuose, kas yra visiška neties,“ – pasakojo Aistė.

REKLAMA

„Aleksandras pradėjo reikalauti pateikti dokumentus, esą žmonės susisiekė su juo ir turi įtarimų, kad mes nesirūpiname šunimis. Mes neprivalome nieko jam pateikti, vienintelės institucijos, kurios gali paprašyti parodyti dokumentus yra tam tikros institucijos, kaip VMVT, kas sėkmingai ir buvo padaryta. Visą dokumentaciją perdavėme atsakingoms institucijoms, per patikrinimą,“ – antrino Laura.

Apkaltino šmeižtu

Sekmadienio rytą radusios daugybę praleistų skambučių nuo VšĮ „Vyšnių sodo“ vadovės Monikos Mužaitės ir fondo „Drauge“ vadovo Aleksandro suskubo perskambinti: „Sužinojome, kas vyksta ir kad atėję žmonės į mūsų teritoriją pasiėmė kelis mūsų šunis. Iškart važiavome į teritoriją, bet jau nieko nebebuvo tik savanorė, kuri nupasakojo situaciją.“

REKLAMA
REKLAMA

Pateiktose „Drauge“ fondo nuotraukose mėtėsi alaus buteliai, pasak merginų, tai savanorės daiktai: „Ji čia visada būna, praleidžia daug laiko, netoli gyvena, todėl gyvūnai visada prižiūrėti. Ji mūsų savanorė nuo rugpjūčio 15 d., kartais ją patikrindavome, tačiau šalia gyvena kaimynas, kuris patikindavo mus, kad šunys yra tikrai prižiūrimi, todėl ir mes ja pradėjome pasitikėti.“

„Niekada nebuvo taip, kad gyvūnai būtų palikti be priežiūros. Gyvūnai visada reaguoja į maistą taip lyg nevalgę, jie buvo laukiniai anksčiau, todėl normalu, kad jie puola prie maisto. Išmatos taip pat, juk nebėgiosi paskui kiekvieną kartą jiems nusituštinus,“ – situacija aiškino Laura.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prašė pagalbos anksčiau

Veiklos pradžioje „Aiko“ bandė bendradarbiauti su „Vyšnių sodo“ vadove: „Rašėme Monikai, prašėme pagalbos iš administracinės pusės, nes pradžia buvo labai sunki. Galiausiai viską susitvarkėme pačios ir iš Monikos nesulaukėme jokių žinių, tik kelios dienos prieš šį skandalą Monika skambino Aistei ir informavo, kad nori atvežti maisto, tačiau taip ir nesuderinome laiko.

Dar esu rašiusi jai dėl šunų voljerų, nes ji juos įsigijo pakankamai pigiai, todėl prašiau jos pasidalyti patarimais, kur juos pirko, tačiau jokio atsakymo nesulaukiau,“ – kalbėjo Laura.

Pasak Aistės, jokių konfliktų ar intrigų niekuomet nebuvo: „Nežinau, kodėl mes buvome ignoruojamos, kai prašėme patarimų ir rekomendacijų. Visuomet gerbiau ir gerbsiu tuos žmones, kurie yra atsidavę gyvūnams ir jais rūpinasi. Daug kas sako, kad tai konkurencija, bet aš nesuprantu, šioje srityje negali būti konkurencijos, juk mes kalbame apie gyvūnų išgelbėjimą. Nematau tikslo, kam reiktų to šmeižto, juk mes dirbame su gyvūnais ir gelbėjame jų gyvybes.“

REKLAMA

Laura šį skandalą laiko visiška provokacija: „Nesuprantu, kam reikėjo visą tai daryti. Iškeltas skandalas yra nelogiškas, kaip gyvūnai galėjo būti nešerti 10 dienų, kaip tas gyvūnas atrodytų jei iš tikrųjų būtų nešertas. Yra labai pikta, kaip viską bandoma parodyti, tikimės, kad pavyks įrodyti tiesą, nes mes žinome, kad nieko blogo nepadarėme.“

Sunki padėtis

Šiandien merginos siekia stabilizuoti savo vardą, kaip deklaravo VMVT gyvūnų iki naujųjų metų nebepriims ir globos turimus: „Šiai dienai gyvūnus išlaikome savo lėšomis. Buvo atvejis, kad po mūsų veiklos sustabdymo, kai atsisakėme priimti daugiau gyvūnų mums vis tiek buvo atvežti katinai ir palikti, kai mūsų net nebuvo. Iki šiol nežinome, kas juos atvežė, kai savanorė norėjo paimti vieną iš katinų jis ją sudraskė ir pabėgo, o kitą katiną pasiėmė „Vyšnių sodas“, – pasakojo Laura.

REKLAMA

Pasak „Aiko“ vadovių, jos viską atidavėme dėl gyvūnų: „Kai nusipirkome sklypą, gyvenome čia pusę metų. Savo rankomis šienavome laukus. Šis sklypas yra žemės ūkio paskirties, todėl negalime čia išsikasti net vandens gręžinio. Vandenį skolinamės iš kaimyno. Turėčiau išsilaikyti ūkininko pažymėjimą, kad galėčiau išsikasti gręžinį,“ – padėti bandė nupasakoti Aistė.

„Toks skandalas sugebėjo mums pakenkti taip, kad liko du žmonės iš kurių gavome 35 eurų paramą. Visą kitą gauname iš šeimos ir savų lėšų. Tėvai visuomet palaikė, daug padėjo, nors ir sakydavo, kad ne tik mums dviems reikia viskuo užsiimti.

Ieškojome daugiau žmonių, buvo savanorių, bet jei atsirasdavo greitai ir atkrisdavo, nes didelis atstumas nuo Vilniaus, daug kas neturėjo automobilio arba nerasdavo, kas galėtų pavežti. Retas, kuris už savo pinigus norėtų iš Vilniaus čia važinėti kiekvieną dieną,“ – toliau tęsė A.Košečkinaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ruošiasi žiemai

Šiai dienai „Aiko“ gyvūnų kaimelyje gyvena 11 šunų ir 27 katės, tik keturios katės gyvena kaimelyje, o 23 glaudžiasi Lauros vieno kambario bute: „Aš joms atidaviau visą kambarį, jos karaliauja mano bute, tačiau greitai 11 kačių pervešime į kaimelį“

Žiema namelis bus šildomas dujomis, o temperatūra pakyla iki 25 laipsnių šilumos, taip pat merginos statys vandens baką, o kai vanduo užšals, skolinsis iš kaimyno: „Voljerai dar nėra apšiltinti, iki žiemos dar turime laiko. Būdas ketiname apšiltinti su putplasčio plokštėmis. Kai reikės nukasti sniegą, skambinsiu tėčiui ir prašysiu jo pagalbos.“

„Drauge“ fondo vadovas Aleksandras iš sklypo pasisavino dvi kalytes: „Jo teigimu kalytės buvo išsekusios, nors tai nėra tiesa. Po įvykio dar teko su juo bendrauti, taip pat parašėme policijai pareiškimą.“

REKLAMA

Merginos teigė, kad šiuo metu bendradarbiauja su kita organizacija: „Jie nėra susiję su šiuo skandalu ir tikrai nuoširdžiai mums padeda. Nepriimsime pagalbos iš susimokiusių prieš mus organizacijų.

Neįsivaizduoja, kaip sugadino gyvenimą su šmeižtu, labai norint net geriausia organizaciją galima sumaišyti su žemėmis pateikus neteisingų faktų. Viskas yra sąžinės reikalas, bet nei su fondu „Drauge“ nei su pačiu Aleksandru nenorime turėti nieko bendro.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų