REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
111
Mokiniai mokykloje (nuotr. TV3)

Vakar į Jurbarko ligoninę buvo paguldyta per pamoką bendraklasio sumušta 15-metė. Kaip pranešė Marijampolės apskrities policija, paauglė į ligoninę buvo paguldyta dėl galvos sumušimo. Tačiau šiandien aiškėja daugiau įvykio detalių, kurias pateikė mokyklos direktorė. 

111

Vakar į Jurbarko ligoninę buvo paguldyta per pamoką bendraklasio sumušta 15-metė. Kaip pranešė Marijampolės apskrities policija, paauglė į ligoninę buvo paguldyta dėl galvos sumušimo. Tačiau šiandien aiškėja daugiau įvykio detalių, kurias pateikė mokyklos direktorė. 

REKLAMA

Penkiolikmetė, besimokanti Viešvilės pagrindinėje mokykloje, į Jurbako ligoninę dėl galvos sumušimo buvo paguldyta vakar. Mokinė tvirtino, kad ją pamokos metu sumušė tos pačios mokyklos šešiolikmetis mokinys.

Susisiekus su Viešvilės pagrindinės mokyklos direktore Irena Oičenkiene, moteris papasakojo visas lemtingas įvykio detales.

Neiškentė įžeidinėjimų

Kaip pasakoja pati I. Oičenkienė, incidentas įvyko muzikinio filmo peržiūros metu. Įvairių klasių mokinius tuo metu stebėjo du prižiūrintys mokytojai.

REKLAMA
REKLAMA

„Viskas įvyko labai staiga. Mokykloje jau ilgą laiką dėl savo užgaulaus elgesio yra žinomos dvi bendruomeninių namų mergaitės. Jos viso filmo metu laidė replikas. Mergaitės buvo perspėtos netrukdyti kitiems mokiniams“, – pasakoja mokyklos direktorė.

REKLAMA

I.Oičenkienės teigimu, į mergaites atsisuko kita mokinė ir paprašė nusiraminti.

„Mergaitės jai pasakė labai įžeidžiančią pastabą atgal. Tada jau įsikišo berniukas, kuris taip pat sulaukė šių mergaičių įžeidinėjimų prieš tai ir vienai iš jų trenkė. Po įvykio mergaitė iš karto buvo išvežta atgal į namus, pas ją lankėsi ir auklėtoja“, – įvardija moteris.

Stebėti ligoninėje paprašė mama

Pasak mokyklos direktorės, mokykloje probleminės yra abi mergaitės, tačiau berniukas – itin ramus. „Jos dažnai bėga iš namų ir pamokų. Vaikinas visiškai nėra problematiškas, jo šeima labai rūpestinga. Jis supranta, kad blogai padarė, bet jam trūko kantrybė dėl tokių įžeidinėjimų“.

REKLAMA
REKLAMA

„Ir ligoninėje mergaitę paliko stebėjimui tik todėl, kad to prašė berniuko mama, jog nebūtų jokių manipuliacijų“, - tvirtino mokyklos direktorė.

Paklausus, ar tai pirmas toks įvykis mokykloje ir kokių priemonių buvo imtasi po to, mokyklos direktorė patikino, kad mokykla deda visas pastangas, norint išspręsti šią situaciją.

„Būna, kad vaikai susistumdo, tačiau mokytojų budėjimas yra garantuotas. Tokio ryškesnio įvykio mokykloje nebuvo, bet mes dedame visas pastangas. Šiandien pasikvietėme iš pedagoninės psichologinės tarnybos komandą, visus informavome apie šį įvykį, kalbamės su vaikais“, – patikino I. Oičenkienė.

Nepateisinamas elgesys

Tačiau ar tikrai vertėtų pateisinti tokį berniuko elgesį tik dėl to, kad mokyklos direktorės teigimu, mergaitės buvo itin konfliktiškos? Vytauto Didžiojo universiteto bendrosios psichologijos katedros docentas Visvaldas Legkauskas mano, kad tokioje įvykių dėliojimo sekoje galima įžvelgti ir diskriminacijos bruožų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Smurto faktas yra patvirtintas policijos, mergaitė yra ligoninėje. Jokiomis aplinkybėmis toks elgesys nėra pateisinamas. Mokykla turi užtikrinti vaikų saugumą. Jeigu pradedame teisinti smurtą dėl išprovokavimo, tuomet bet koks elgesys jau yra pateisinamas“, – sako V. Legkauskas.

Mokykla privalo imtis priemonių

VDU docento V. Legkausko teigimu, visuomet reikia skirti žodžius nuo veiksmų.

„Neabejoju, kad tos mergaitės elgesyje kažkas buvo, bet visada yra skirtumas tarp žodžių ir veiksmų. Jeigu žmogus apspjovė kitą žmogų, nėra teisės aktų ar aplinkybių, kuriuos suteiktų mums teises jį sumušti. To berniuko gerumas ties tuo ir pasibaigia“.

„Taip, galima patyčiomis išvesti bet kurį žmogų iš kantrybės iki tokio kraštutinumo, kad jis griebsis agresijos. Tačiau tuomet, mokykla neužtikrino abiejų vaikų teisių – nei berniuko saugios aplinkos be patyčių, nei mergaitės aplinkos be sužalojimų. Regis, mokykla turi daug neatsakytų klausimų, kuriuos privalu spręsti“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų