REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
41
Duonoje aptiko kirmėles (nuotr. asm. archyvo)

Dar vienas nemalonus radinys maiste. Šį kartą kirmėles, beropojančias po duonos riekeles, užfiksavo šiaulietė Živilė. Šiaulių Akropolyje esančioje „Maximoje“ moteris įsigijo daržovių duoną su morkomis ir pastarnokais.

41

Dar vienas nemalonus radinys maiste. Šį kartą kirmėles, beropojančias po duonos riekeles, užfiksavo šiaulietė Živilė. Šiaulių Akropolyje esančioje „Maximoje“ moteris įsigijo daržovių duoną su morkomis ir pastarnokais.

REKLAMA

Kirmėlės duonoje

„Daržovinė duona“, pasak pirkėjos, buvo su kirmėlėmis, kurių, kaip ji pati teigė, net spėjo atsikąsti. „Praėjo jau kelios savaitės, tačiau iki šiol negaliu valgyti jokios duonos.

Patyriau šoką, kai pamačiau, jog ant keptuvės šyldytoje duonoje nuo karščio kirmėlės pradėjo judėti.

Dar blogiau – vakare kelias riekes suvalgiau. Siaubas, aš negaliu apie tai galvoti“, - piktinosi moteris ir teigė negalinti pamiršti šio ją sukrėtusio pirkinio.

Ji pasakojo patingėjusi skrudinti duoną skrudintuve ir dabar, akivaizdu, tai buvo geras sprendimas, nes skrudintuve nė nebūtų pasimatę ropojančių kirmėlaičių.

REKLAMA
REKLAMA

„Po šio vaizdo, ką pamačiau, patyriau šoką ir jau antrą savaitę nevalgau jokios duonos“, - prisiminė Živilė.

Atsakomybės neprisiima

„Fazer Bakery Baltic“ gamybos ir tiekimo direktorė Zita Petkevičienė tv3.lt tvirtino, kad duonos gamybos procese kirmėlės atsiradimui sąlygų tikrai nėra. 

REKLAMA

„Sprendžiant iš nuotraukos, duonoje matoma maistinės kandies lerva. Kandys kiaušinėlius deda ramiose, užsistovėjusiose vietose, o kenkėjui išsiristi reikia 7 dienų.

Tad kirmėlės atsiradimas duonos gamybos procese yra neįmanomas dėl laiko (duona lentynose atsiranda praėjus maksimaliai 24 val. po iškepimo), itin aukštos temperatūros bei nuolatinio oro judėjimo gamybos procese.

Svarbu paminėti ir tai, kad mūsų įmonėje veikia kokybės užtikrinimo sistema, kurioje itin atsakingai žiūrima į kenkėjų kontrolę: gamybinių patalpų langai yra su tinkleliais, veikia efektyvi oro ventiliavimo sistema, atliekami periodiniai gamybinių linijų ir patalpų valymai, patalpų dezinfekcija.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi, apgailestaujame dėl situacijos, tačiau negalime prisiimti atsakomybės dėl kandies lervos atsiradimo“, – teigia „Fazer Bakery Baltic“ gamybos ir tiekimo direktorė Zita Petkevičienė.

Svarbios sąlygos namuose

Kaip „Fazer Lietuva“ informavo kenkėjų kontrolės įmonė „Dezinfa“, dėl ypatingai šiltos vasaros yra stebimas maistinių kandžių populiacijos pagausėjimas gamtoje, todėl šios kandys vėstant orams migruoja į žmonių gyvenamas patalpas, kur ieško sau tinkamo maisto bei tinkamų vietų dėti kaušinius.

Tinkama prevencija namuose (tinkleliai ant langų ir monitoringo priemonės kandims) gali padėti užkirsti kelią židinio atsiradimui. Taip pat svarbus ir tinkamas produktų laikymas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galiojimo terminas – 5 dienos

Tuo tarpu „Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė Ernesta Dapkienė tv3.lt teigė, duona yra priskiriama šviežio maisto kategorijai, tad, netinkamomis sąlygomis laikomas, šis produktas ne tik praranda savo gerąsias savybes, tačiau ir greičiau sugenda, tampa nebetinkamas vartoti.

Įprastas minimos „Daržovinės duonos“ galiojimo terminas – 5 dienos. „Rekomenduojame jo laikytis ir terminui pasibaigus, duonos nebevartoti.

Paaiškinti, kodėl praėjus daugiau nei dviem savaitėms nuo galiojimo termino pabaigos, produktą galimai apniko kenkėjai, negalime.

Tam įtakos galėjo turėti netinkamos produkto laikymo sąlygos“, - sakė parduotuvės atstovė ir pabrėžė, kad pirkėjai, įsigiję nekokybišką prekę, yra kviečiami su pirkimo čekiu kuo skubiau grįžti į parduotuvę, kad situaciją būtų galima operatyviai išspręsti toje pat vietoje bei grąžinti klientui už prekę sumokėtus pinigus.

REKLAMA

Gauti trys skundai 

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus Vyriausioji specialistė-inspektorė Vida Jarošienė teigė, kad kenkėjai maisto produktų pakuotėse atsiranda dėl netinkamai apdorotų ir sufasuotų produktų gamybos ar fasavimo įmonėje, netinkamai laikant juos parduotuvių lentynose ar nupirkus ir netinkamai laikant namuose.

Pirkėjos užfiksuotose nuotraukose matyti maistinių kandžių lervos. Nors šių vabzdžių gyvavimo laikas trumpas – vos dvi savaitės, tačiau tai itin greitai besidauginantis kenkėjas, galintis sugadinti didelį kiekį maisto produktų.

Šiais metais gauti 3 skundai dėl kruopose, saldainiuose, o dabar duonos gaminyje rastų kenkėjų: maistinių kandžių ir jų lervų, miltinių erkių ir pan.

REKLAMA

Pirkėjai, pirkiniuose aptikę kenkėjų, ar kitų pažeidimo atvejų, visų pirma turi kreiptis į parduotuvę, grąžinti nekokybiškas prekes ir atsiimti už jas sumokėtus pinigus.

Šia teise vartotojas gali pasinaudoti tuomet, jei jis turi prekės pirkimo čekį ir prekės tinkamumo vartoti terminas nėra pasibaigęs.

Prekybos centrai turi imtis veiksmų 

Parduotuvės, gavusios vartotojų skundų, privalo nedelsiant peržiūrėti prekių sandėliavimo ir prekybos salių patalpas, stelažus.

Jeigu randa kenkėjų veiklos pėdsakų, privalo imtis skubių veiksmų – visų pirma nutraukti prekybą užterštais produktais, atlikti patalpų valymą, dezinfekciją.

Siekiant produkciją apsaugoti nuo kenkėjų, parduotuvių lentynos, sandėliai, kuriuose fasuojami maisto produktai, turi būti tinkamai prižiūrimi – vėdinami, valomi tam skirtomis priemonėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei pardavėjas atsisako vykdyti teisėtus pirkėjo reikalavimus, vartotojas turi kreiptis į VMVT visą parą veikiančia nemokamu telefono numeriu arba tarnybos internetiniame tinklalapyje užpildyti elektroninę skundo formą – anketą: http://vmvt.lt/skundu-formos.

Rasti kenkėjai atkeliauja su maistu

Šie kenkėjai gali į namus atkeliauti ir su arbatos, kruopų maišeliu, ar net su šokoladinių saldainių dėžute.

Aruodiniais kenkėjais užterštus produktus nedelsiant rekomenduojama išmesti, po to – kruopščiai išvalyti ir dezinfekuoti spinteles ir lentynas, tam galima naudoti ūkinio muilo ar maistinio acto tirpalus.

Dezinfekuotas spinteles ir talpas – gerai išdžiovinti. Pastebėtina, kad kandžių kiaušinėliai nesivysto gerai vėdinamose, vėsiose patalpose, nepakenčia tiesioginių saulės spindulių.

REKLAMA

Birius produktus reikėtų laikyti sandariuose stiklo ar storesnės plastmasės induose ir nemaišyti senų produktų likučių su naujai įsigytais.

Plonas plastiko ar popieriaus pakuotes maistinės kandys lengvai pragraužia, todėl maisto produktų saugoti tokiose pakuotėse ilgesnį laiką – nepatartina. Vieta, kurioje laikomi dažniausiai kandžių gadinami produktai, turi būti švari, joje neturėtų būti pribarstyta trupinių ar kruopų, miltų ar prieskonių – tai puiki terpė veistis kenkėjams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų