REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Pasibaisėjo vaistų kainų santykiu (tv3.lt fotomontažas)

Politikams vis labiau pasisakant apie vaistų kainų mažinimą, vis dar iškyla žmonių pasipiktinimas, dėl dvigubai daugiau kainuojančių medikamentų nei svetur.  

6

Politikams vis labiau pasisakant apie vaistų kainų mažinimą, vis dar iškyla žmonių pasipiktinimas, dėl dvigubai daugiau kainuojančių medikamentų nei svetur.  

REKLAMA

Neseniai viešai pasipiktinusi uteniškė nepagailėjo kritikos sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai, moteris pasibaisėjo vaistinės siūlomu kainų skirtumų.

Akivaizdus kainų skirtumas

„Susirgo mano dukrytė. Paprašiau senelių, kad nupirktų ir atvežtų vaistų. Žinoma nupirko, bet žinote, kas labiausia nustebino ir papiktino? Ogi, kaina! Gal tiksliau, kainų skirtumas.

Ar žinote, kiek kainavo vaikui gerosios bakterijos? 13 eurų. Taip, vieni gali sakyti, kad tai nėra būtina, nors, žinoma, kad po antibijotikų ir po ligų silpsta imunitetas.

O turbūt, kiekvienas tėvas savo vaikui tikrai pirks ir nežiūrės į kainą! Kuo yra naudojamasi,“ – asmeninėje feisbuko paskyroje piktinosi mama.

REKLAMA
REKLAMA

Moteris dėstė toliau: „Mielas ministre Aurelijau Veryga, kodėl sistema neatsižvegia į tai, kad būtų reguliuojama kaina ir nesiskirtų taip kardinaliai? Nejaugi normalu, kad internetinėje vaistinėje tas pats maisto papildas kainuoja 7 eurus, o parduotuvėje 13 eurų? Šiai dienai mūsų šeima gali leisti pirkti už tokią kainą, bet kiek šeimų neišgali?

REKLAMA

Kodėl žmonės turi gaišti laiką ieškodami „preinamos“ kainos ne tik parduotuvėse, bet dar ir vaistinėse? Ar jus suprantate, ką reiškia sergant dar laukti kažkokių praktiškų valandų, ar stebėti, kur kokia akcija išpuls? “

Pasak moters, vaistai – ne buities prekės: „Galiu palaukti akcijos kokiai buities prekei, bet vaistams juk neįmanoma, kai užklumpa liga, tikrai ne tai galvoje. Tai gal galite pagaliau pasidomėti ir pareguliuoti farmacijos reikalus kol užsiimate kitais „svarbiais“ reikalais, kur žmonės net nesuvokia kokia iš to nauda.“

REKLAMA
REKLAMA

Vaistinės gali nustatyti savo kainą

Pasak sveikatos apsaugos ministerijos ryšių su visuomene projektų vadovės Alinos Žilinaitės, tokia yra vaistinių tinklo politika: „Tai yra rinką, juk ir paprastoje parduotuvėje skirsis produktų kainos nuo internetinių parduotuvių. Yra skirtingi kaštai, išlaikyti internetinę parduotuvę nereikalauja tiek daug išlaidų.

Sveikatos apsaugos ministerija nustato maksimalius galimus antkainius, vaistai negali kainuoti daugiau negu nustatyta.

Tose ribose vaistinės nusistato savo kainą, internetinės vaistinės patyria mažesnes išlaidas – nereikia mokėti darbuotojui, komunalinių mokesčių už patalpas, dėl to kainos ir skiriasi.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip yra visame pasaulyje

Pasak „Camelia“ vaistinių tinklo komunikacijos projektų vadovės Linos Skersytės, tikėtina, kad už tokią pačią prekę internetinėje parduotuvėje ar vaistinėje pirkėjas sumokės mažiau, nei pirkdamas fizinėje parduotuvėje: „Taip yra visame pasaulyje ir tokia taisyklė galioja įvairioms prekėms, ne tik toms, kurios parduodamos vaistinėse.

Kainos internetinėje ir fizinėse vaistinėse skiriasi ne dėl didesnių antkainių, tiesiog bet kokio pobūdžio virtuali internetinė parduotuvė ar vaistinė reikalauja mažesnių sąnaudų nei fizinė: nereikia nuomotis ploto, užtenka mažiau darbuotojų, prekių užsakymo ir pristatymo procesas – greitesnis, sandėliavimas – paprastesnis, tai yra mažesni prekių išlaikymo kaštai, kurie leidžia internetinėje vaistinėje pasiūlyti mažesnę kainą.“

REKLAMA

Keičiasi tendencijos

Jau kelerius metus vaistinė pastebi tendenciją, kad žmonės vis dažniau perka internetinėje vaistinėje: „Tai siejame su galimybe kosmetiką ir maisto papildus rinktis iš gausesnio asortimento, pirkti visą parą ir, žinoma, mažesne kaina. Stengdamiesi pasiūlyti mažiausią kainą tiek fizinėje, tiek elektroninėje vaistinėje, nuolatos taikome įvairias nuolaidas, organizuojame akcijas.

Gana dažnai internetinėje vaistinėje ir fizinėse vaistinėse taikomos nuolaidos skiriasi t. y. taikomos skirtingos akcijos skirtingiems produktams.“

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų