REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
22
Vilniečiai iš Turkijos grįžo sirgdami (nuotr. asm. archyvo)

Viena populiariausių poilsio krypčių šeimų, auginančių mažus vaikus, yra karščiu alsuojanti Turkija. Dažniausiai lietuviai bei kitų šalių keliautojai renkasi maitinimo tipą „Viskas įskaičiuota“ ir mėgaujasi vandens pramogomis, baseinais bei nuolat patiekiamu maistu.

22

Viena populiariausių poilsio krypčių šeimų, auginančių mažus vaikus, yra karščiu alsuojanti Turkija. Dažniausiai lietuviai bei kitų šalių keliautojai renkasi maitinimo tipą „Viskas įskaičiuota“ ir mėgaujasi vandens pramogomis, baseinais bei nuolat patiekiamu maistu.

REKLAMA

Deja, tačiau kelionė į Alanijoje esantį viešbutį „Eftalia Ocean“ kelioms vilniečių šeimoms nemenkai apkarto. Tuo tarpu šio viešbučio atstovė Bettina Bauch teigia, kad šiuo metu viešbutyje nėra jokio viruso protrūkio. „Šiuo metu viešbutyje vieši 100 svečių iš Lietuvos ir nėra jokių problemų dėl ligų.“

Žmonės vemia viešbučiuose

Vilnietė Gintarė su tv3.lt pasidalijo patirtimi apie tai, ką patyrė su vaikais gerai vertinamame viešbutyje ir dabar kategoriškai sako, kad su kūdikiu daugiau ten tikrai nevyktų.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes vykome su kompanija dešimčiai dienų. Mūsų buvo 3 šeimos, 12 žmonių, iš kurių atsilaikė vos 2.

Mes patys matėme, kad viešbučio koridoriuje žmonės vemia. Jei reikėtų dabar vykti į Turkiją su kūdikiu, to tikrai nedaryčiau“, - nuomonę išsakė moteris.

REKLAMA

Medikai pagalbos nesuteikė

Gintarė neslepia, kad vos nuvykusi į Turkiją ėmė justi skrandžio skausmus, tačiau iš pradžių galvojo, kad tai skrandžio sutrikimas, kuris gana dažnai pasitaiko dėl pasikeitusios mitybos.

„Iš pradžių manėme, kad tai tiesiog skrandžio sutrikimas, maistas netiko ir pan., bet kai visas 10 dienų visi sirgome ir mums pasireiškė tie patys simptomai, abejonių nekilo“, - pasakojo moteris.

Vakar ryte Gintarė su šeima jau baigė atostogas, tačiau net ir važiavimas autobusu iki viešbučio apkarto.

„Vykstant iš viešbučio į oro uostą, kaip įprasta, poilsiautojai buvo paimami iš aplinkinių viešbučių. Nepameluosiu, bent trečdalis autobuso keleivių vyko su maišeliais rankose.

REKLAMA
REKLAMA

Kelias dienas aš labai blogai jaučiausi, todėl vyras ieškojo medikų, tačiau buvo tik budinti sesutė, kuri nieko negalėjo padėti, todėl teko vaduotis savomis jėgomis“, - sakė vilnietė.

Labiausiai kliuvo dukrytei

Labiausiai atostogų metu kliuvo mažiausiai Gintarės dukrytei – paskutinę atostogų dieną ant kūdikio kūnelio pasirodė gausus bėrimas, kuris ėmė virsti pūslėmis, pakilo labai aukšta temperatūra.

Gintarė, pasikalbėjusi su kelionių agentūros „Tez tour“ gide išsiaiškino, kad šiuo metu Turkijoje siaučia koksaki virusas, todėl net oro uostuose kūdikiai neretai tikrinami.

„Aš dar būdama oro uoste pasiskambinau šeimos gydytojai, tačiau man paaiškino, kad gydymas yra tik simptominis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mažylei paskirti vaistai, laukia ilgos nerimo valandos“, - jaudulio neslėpė moteris.

Prieš virusą gydymo nėra

Pokalbio metu ji tvirtino, kad šiuo metu nė už ką nesiryžtų vykti į Turkiją su vaikais. „Mano kūdikio pėdutės, delniukai, kojytės ir rankytės nusėtos plintančiomis pūslytėmis, o dabar dar ir plinta į burnytę“, - sakė Gintarė.

Smogusiu koksaki virusu skundėsi ne tik Gintarė ir jos šeima. „Mes jau susidūrėme praėjusią savaitę su koksaki virusu viešbutyje „Utopia“. Buvo nemažai sirgusių“, - pasakojo kita vilnietė.

Pasirodo, šis virusas siaučia jau kelias savaites, mat kita moteris, Viktorija, skundėsi bėrimais, viduriavimu ir aukšta temperatūra dar rugsėjo pradžioje.

REKLAMA

„Gydytojai sakė, kad tai virusas, nėra jokio ypatingo gydymo. Simptomus lengvinome vaistai. Visą laiką sąžiningai ploviau rankas su dezinfekuojančia medžiaga, tačiau, manau, kad šis virusas kimba prie žmonių, kurių imunitetas yra silpnesnis. 

Užsikrečiama per orą, vandenį, maistą“, - savo patirties neslėpė moteris.

Prasideda karščiavimu 

Koksaki (Coxsackie) virusas priklauso enterovirusų grupei ir gali sukelti daugybę simptomų. Apie pusę vaikų, užsikrėtusių koksaki virusu, neturi jokių ligos simptomų.

Kitiems staiga atsiranda karščiavimas, galvos skausmas ir raumenų skausmai. Kai kuriems vaikams infekcija gali pasireikšti gerklės skausmu, pilvo diskomfortu ar pykinimu. Daugumai vaikų karščiavimas trunka apie 3 dienas.

REKLAMA

Sukėlėjas

Koksaki virusai pirmą kartą buvo išskirti 1948 m. Niujorke (JAV). Jie priklauso Picornaviridae šeimai, Enterovirus genčiai ir yra skirstomi į dvi grupes A ir B. Yra žinomi 23 koksaki A viruso serotipai ir mažiausiai 6 koksaki B viruso serotipai.

Paplitimas

Koksaki virusai paplitę pasauliniu lygiu. Susirgimai dažniau registruojami šiltuoju metų laiku vidutinių platumų klimato šalyse.

Kaip užsikrečiama?

Koksaki virusinė infekcija plinta nuo žmogaus žmogui fekaliniu-oraliniu būdu ar sąlyčio metu su infekuoto žmogaus kvėpavimo takų išskyromis. Galimas infekcijos plitimas per aerozolius, vandenį.

Rizikos grupės

Sirgti gali įvairaus amžiaus asmenys, tačiau dažniausiai serga vaikai ir asmenys su nusilpusia imunine sistema

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Inkubacinis periodas

Inkubacinis periodas skiriasi priklausomai nuo ligą sukeliančio koksaki viruso tipo, pvz., koksaki viruso A9 sukeltos ligos – 2-12 dienų, A21 ir B5 – 3-5 dienos.

Simptomai

Ligos simptomai įvairūs.

Koksaki virusai gali sukelti peršalimo simptomus, bėrimą, rankų-kojų-burnos ligą, herpetinę anginą. Vaikams nuo 1 iki 7 m. dažnai išsivysto herpetinė angina.

Ligai būdingas karščiavimas, gerklės skausmas ryjant, didelis išsiskiriančių seilių kiekis, pūslelės tonzilių srityje, galimas vėmimas, pilvo, galvos, raumenų skausmai, nenoras valgyti, nuovargis.

Karščiavimas tęsiasi 1-4 d., savijauta pradeda gerėti praėjus 4-5 dienoms, visiškai pasveikstama per savaitę. Retais atvejais liga gali komplikuotis aseptiniu meningitu, parotitu. Koksaki virusas A10 yras siejamas su faringito išsivystymu.

REKLAMA

Koksaki virusas A24 sukelia ūmų hemoraginį konjunktyvitą.

B grupės koksaki virusai siejami su miokarditų, perikarditų ir endokarditų išsivystymu.

Yra nustatytų pavienių vangaus paralyžiaus atvejų, susijusių su koksaki virusine infekcija (dažniausiai B2-6 tipu). Ligos eiga yra lengvesnė nei poliomielito ir paralyžius dažniausiai nėra ilgalaikis.

Koksaki virusai gali sukelti encefalitą, turėti įtakos artritų, artralgijų, Gullain-Barre sindromo, pankreatito, diabeto išsivystymui ir kt.

Gydymo principai

Specifinio antivirusinio gydymo nėra. Išsivysčius komplikacijoms taikomas individualus gydymas.

Profilaktika

Vakcinos nuo koksaki virusinės infekcijos nėra. Viruso plitimui riboti ir užsikrėtimo rizikai sumažinti patariama:

REKLAMA

• kuo dažniau ir kruopščiau plauti rankas, ypatingai prieš valgį, prieš maisto ruošą bei pasinaudojus tualetu;

• vengti artimo sąlyčio su sergančiais asmenimis;

• neleisti sergančiam vaikui bendrauti su sveikais vaikais;

• dažnai valyti ir dezinfekuoti galimai užterštus namų aplinkos paviršius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų