Vištiena (nuotr. TV3)

Vištiena (nuotr. TV3)

Pirkdami vištieną veikiausiai kiekvienas atkreipiame dėmesį į jos galiojimo laiką. Tai – vienas iš svarbiausių paukštienos pasirinkimo veiksnių. O ar galima pasikliauti vien galiojimo nuoroda? Ar vis dėlto reikėtų atkreipti dėmesį ir į kitus faktorius? Jeigu taip, kokie jie?

Fasuota ar sveriama – skirtingas galiojimo laikas

Kiek vištiena galios, įtakos turi jos pakavimo būdas. Fasuota vištiena paprastai galioja daugiausiai nuo 7 iki 10 dienų. Kaip bebūtų, jei namo ji vežama karštame automobilyje, kiekvienas laipsnio pakilimas lemia galiojimo laiko mažėjimą viena diena.

„Įtakos vištienos šviežumui turi kad ir neilgas kelias iš parduotuvės namo karštame automobilyje. Būtent dėl to klientams visada rekomenduojame įsigyti specialius šaltkrepšius, kuriuose maisto produktai išlieka švieži net ir karštomis dienomis“, – sako Saulius Petkevičius, paukštyno „Kekava“ valdybos narys.

REKLAMA

S. Petkevičius priduria, kad svarbu atsižvelgti ne tik į vištienos galiojimo laiką bet ir tai, kaip ji buvo užauginta. 

Dalis žmonių renkasi sveriamą vištieną arba perka ją nefasuotą turguje, tačiau šviežia ji išlieka tik 1 ar 2 dienas. Turint galvoje, kad šiuolaikinis gyvenimo tempas greitas, parneštus maisto produktus dažnas paskubomis švystelėja į šaldytuvą ir kuriam laikui pamiršta. Tuo atveju, kai paukštiena galioja tik kelias dienas, tikimybė, kad ji suges anksčiau, nei bus suvalgyta – tikrai didelė.

Kaip atpažinti netinkamą valgyti vištieną?

Norint būti ramiems dėl valgomos paukštienos, reikia atkreipti dėmesį į kelis veiksnius: pasirinktos vištienos tinkamumą vartoti, jos laikymo sąlygas ir higienos laikymąsi.

„Ar mėsa šviežia, galima atskirti pagal jos išvaizdą ir kvapą. Tačiau sugedusios vištienos išvaizda nebūtinai pasikeičia, todėl apie netinkamumą vartoti pirmiausia perspėja blogas kvapas. Be to, ar ji tinkama valgyti, galite sužinoti ir įspaudę mėsą pirštu.

Duobutė turėtų netrukus išsilyginti. Taip pat reikia įvertinti, ar paukštiena nėra perdžiūvusi, apsitraukusi glitėsiais. Jeigu atsakymas teigiamas – tokia vištiena valgyti netinkama“, – paaiškina S. Petkevičius.Suvartojus sugedusią mėsą kyla rizika apsinuodyti, užkrėsti organizmą pavojingomis bakterijomis.

Todėl grįžus iš parduotuvės namo, reikia kuo skubiau dėti maistą į šaldytuvą, o ruošiant maistą svarbu laikytis įprastų higienos taisyklių. Be to, būtina reguliariai ir tinkamai plauti rankas, nereikėtų užmiršti palaikyti švaros virtuvėje – plauti pjaustymo paviršius bei žaliai vištienai naudojamus indus.

 

 

Gairės:  mėsa, vištiena, šviežumas
[email protected]

Naujienų portalo tv3.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB All Media Lithuania sutikimo draudžiama.

Top Video

Kraupi žmogžudystė Palangoje: aiškėja šiurpaus nusikaltimo detalės
DABAR RODOMA
Kraupi žmogžudystė Palangoje: aiškėja šiurpaus nusikaltimo detalės
DABAR RODOMA
Vilnietės kruopose – nelaukti svečiai
DABAR RODOMA
Vėlinės šiemet kainuos daugiau: vien žvakės brango 70-80 centų
DABAR RODOMA
Mirtinos ligos židinys Kaune: gyventojams iškilo didelė grėsmė
DABAR RODOMA
Jonavos rajono gyventojai negali atsigauti po vilkų antpuolio
DABAR RODOMA
Jaunos moters tragedija: praradęs žmoną vilnietis protu nesuvokia ligoninės veiksmų
DABAR RODOMA
Tai, dėl ko žiūrime krepšinį: Chriso Kramerio dėjimas iš visų kamerų
DABAR RODOMA
Skaudūs lietuvės išgyvenimai gimdymo palatoje: tokie daktarai dirbti negali
DABAR RODOMA
„X Faktoriaus“ dalyvės stiprybė gali būti pavyzdžiu: paprasčiausių dalykų teko mokytis iš naujo
DABAR RODOMA
Sąjūdžio mitingas Vingio parke: ką tautai pažadėjo Algirdas Brazauskas?
GAUK NEMOKAMĄ tv3.lt NAUJIENLAIŠKĮ Į SAVO PAŠTO DĖŽUTĘ:
UŽSISAKYTI
REKLAMA

Nėra komentarų. Būk pirmas - komentuok!

Patiekalas iš bulvių (aj-receptai.blogspot.com) nuotr.
Jei turite šviežių bulvių, drąsiai iš jų galite gaminti bulvinius patiekalus. Pasinaudokite Jurgitos receptu ir išbandykite.  Jums reikės:  10 bulvių, 2 didelių ...
Moliūgų kokteilis (nuotr. 123rf.com)
Hipertonija ir aukštas cholesterolio kiekis yra vienas iš labiausiai paplitusių susirgimų, nuo kurio kenčia dauguma žmonių. Pagrindine priežastimi yra neteisinga mityba. Visas ...
Maisto gaminimas (nuotr. stop kadras)
 Kol dar grybų sezonas nesibaigė ir vis dar turguje galima aptikti paskutiniųjų šviežių uogų, laidos vedėjai kviečia šeštadienio rytą praleisti gardžiai ir smagiai bei ...
Cepelinai (nuotr. 123rf.com)
Cepelinus mėgsta bene kiekvienas lietuvis, todėl juos paruošti būtina mokėti. Rekomenduojame pagaminti cepelinų, kuriems reikia tiek paprastų bulvių, tiek virtų su ...
Naminiai tortai (nuotr. facebook.com)
„Geriau reikėjo skaityti instrukcijas“: susigėdę tortų kepėjai namuose internete demonstruoja šiuos LABAI keistus nepavykusius tortus – rezultatai neįtikėtini. Daugybė žmonių ...
REKLAMA

Top Video

Kraupi žmogžudystė Palangoje: aiškėja šiurpaus nusikaltimo detalės
DABAR RODOMA
Kraupi žmogžudystė Palangoje: aiškėja šiurpaus nusikaltimo detalės
DABAR RODOMA
Vilnietės kruopose – nelaukti svečiai
DABAR RODOMA
Vėlinės šiemet kainuos daugiau: vien žvakės brango 70-80 centų
DABAR RODOMA
Mirtinos ligos židinys Kaune: gyventojams iškilo didelė grėsmė
DABAR RODOMA
Jonavos rajono gyventojai negali atsigauti po vilkų antpuolio
DABAR RODOMA
Jaunos moters tragedija: praradęs žmoną vilnietis protu nesuvokia ligoninės veiksmų
DABAR RODOMA
Tai, dėl ko žiūrime krepšinį: Chriso Kramerio dėjimas iš visų kamerų
DABAR RODOMA
Skaudūs lietuvės išgyvenimai gimdymo palatoje: tokie daktarai dirbti negali
DABAR RODOMA
„X Faktoriaus“ dalyvės stiprybė gali būti pavyzdžiu: paprasčiausių dalykų teko mokytis iš naujo
DABAR RODOMA
Sąjūdžio mitingas Vingio parke: ką tautai pažadėjo Algirdas Brazauskas?

TELEVIZIJA

×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų