REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
72
Pora išbandė neįprastą dietą (nuotr. Instagram)

Tina Stoklosa (39) iš Varšuvos šią dietą atrado prieš Kalėdas išsivaliusi organizmą. Ji sako greitai pastebėjusi, kad jau po savaitės jautėsi energingesnė ir laimingesnė.

72

Tina Stoklosa (39) iš Varšuvos šią dietą atrado prieš Kalėdas išsivaliusi organizmą. Ji sako greitai pastebėjusi, kad jau po savaitės jautėsi energingesnė ir laimingesnė.

REKLAMA

Persikėlusi gyventi į Balį, kad galėtų nuolat laikytis šios dietos, ji pradėjo dokumentuoti savo gyvenimo būdą internete. „Instagram“ socialiniame tinkle ji susipažino su savo sužadėtiniu Simonu (26), kuris taip pat yra vaisiavalgis, rašoma dailymail.co.uk.

Pora susipažino, kai persikėlė gyventi į Balį – jie atskleidė, kad jau daugiau nei trejus metus valgo tik vaisius. Pasak jų, dėl šios natūralios dietos jie jaučiasi „maloniai apsvaigę“.

Dietą atrado prieš 5 metus

39-erių metų Tina Stoklosa iš Varšuvos papasakojo, kaip prieš penkerius metus pirmą kartą atrado vaisiavalgių dietą, ieškodama, kaip prieš Kalėdas išsivalyti organizmą.

REKLAMA
REKLAMA

Ji teigia greitai pajutusi energijos pliūpsnį, pradėjusi jaustis laimingesnė ir pastebėjusi, kad atrodo jauniau. Po dvejų metų interjero dizainere ir architekte dirbanti moteris nusprendė persikelti gyventi į Balį, kad galėtų visiškai įsipareigoti vaisiavalgių gyvenimo būdui, neblaškoma Vakarų pasaulio trukdžių.

REKLAMA

Ji pastebėjo, kaip greitai ėmė kristi svoris – nuo 83 kg iki 51 kg, ir nuo 44 drabužių dydžio iki 36, nors gimtojoje šalyje įprastinių dietų laikytis jai nesisekdavo.

Gyvendama Balyje, ji susipažino su savo „berniuku žaisliuku“, dabartiniu sužadėtiniu Simonu Beunu (26) iš Izegemo Belgijoje, kuris parašė jai žinutę, pats atradęs vaisiavalgių dietą. Pora dabar valgo tik saldžius vaisius ir per dieną suvartoja nuo 2 000 iki 4 000 kalorijų, o troškulį malšina šviežiu kokosu vandeniu.

Jie sako, kad dantų nesivalo jau dvejus metus, kadangi juos išvalo vaisiuose esančios skaidulos, o dieta teikia ir kitus privalumus – gydo depresiją ir kitas lėtines ligas.

REKLAMA
REKLAMA

Padėjo palaikyti svorį 

Tina paaiškino, kaip vaisiavalgių dieta jai padėjo palaikyti tinkamą svorį, išgyvenus daugelį su maistu susijusių problemų. „Didžiąją savo kaip suaugusiosios gyvenimo dalį turėjau viršsvorio.

Gyvenau ciklais – valgydavau labai daug, po to laikydavausi dietų, ir taip kiekvienais metais vis storėjau ir jaučiausi vis labiau bejėgė.

Nepaisant sėkmingos interjero dizainerės karjeros, 36-erių metų vis dar buvau vieniša.“ – sako ji. – „Pirmą kartą internete ieškodama žalio glotnučio recepto, perskaičiau straipsnį apie merginą, kuri valgė vien vaisius, o tuomet radau visą grupę žmonių, kurie maitinasi tokiu būdu ir save vadina vaisiavalgiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dauguma jų atrodė labai sveikai ir buvo tokie energingi, kad pasirinko ištvermės reikalaujančio sporto atletų kelią. Buvau suintriguota ir nusprendžiau prieš Kalėdas savaitę valgyti vien vaisius, kad numesčiau svorio ir išsivalyčiau organizmą.“

Tina sako, kad vien vaisių valgymo teigiamus rezultatus pajuto labai greitai, vos po kelių dienų.

„Tą savaitę jaučiausi puikiai – lengva, gerai nusiteikusi, net maloniai apsvaigusi, tiesiog skrajojau padebesiais – jaučiausi taip, lyg būčiau įsimylėjusi visą pasaulį. Šios dietos laikytis buvo verta jau vien dėl psichologinių pojūčių.“ – sako ji. – „Nusprendžiau daugiau niekada negrįžti prie „normalaus“ maisto.

REKLAMA

Tai pasakyti buvo lengviau, nei padaryti – per pirmuosius dvejus metus šimtus kartų pasidaviau virtam maistui.“

Antsvoris dingo visiems laikams

Vis dėlto, Tina teigia, kad ši dieta jai padėjo tvarkytis su svorio problemomis, kurių išspręsti jai nepavyko didžiąją gyvenimo dalį.

„Nuo pat ankstyvos paauglystės iki 36-erių vienintelis mano gyvenimo tikslas buvo sulieknėti – jo siekiau vis agresyviau, nes kuo daugiau laikiausi dietų, tuo labiau storėjau.“ – pasakoja ji. – „Du dešimtmečius gyvenau persivalgymo, valymosi, savęs varžymo laikotarpiais, buvau įstrigusi užburtame rate, o jį apsukusi netapdavau išmintingesnė.

Galiausiai pasiekiau 80 kg svorį – tai 30 kg daugiau, nei sveriu dabar.

Dabar tai nebesvarbu – mano viršsvoris dingo visiems laikams, niekuomet net negalvoju apie su svoriu susijusius dalykus, būtent dėl to apie tai kalbu labai retai. Įdomu tai, kad nuo tada, kai pasiekiau tobulą svorį, jis nė kiek nebesikeičia jau trejus metus.

REKLAMA

Sportuoju visai nedaug arba visai nesportuoju, bet galiu valgyti tiek pat, kiek mano vaikinas – 26-erių metų vyras – ir nepriaugu svorio. Vaisiavalgių gyvenimo būdo ypatumai? Tikrai taip. Valgant vaisius palaikyti norimą svorį labai lengva.“

Buvęs veganas Simonas sako, kad pereiti į vaisiavalgišką mitybą buvo labai paprasta.

Dietos privalumai buvo beribiai

Jis pasakoja, kad vaisiavalgystę atrado besitreniruodamas maratonui paskutiniais universiteto metais.

„Ieškodamas įkvėpimo ir norėdamas pagerinti savo rezultatus, „YouTube“ žiūrėjau kitų atletų vaizdo įrašus.“ – sako jis. –

„Vieną dieną atradau Michalą Arnsteiną, žymų vaisiavalgį atletą, kuris vaizdo įraše atvėrė savo automobilio bagažinę, kuri buvo pilna arbūzų ir bananų. „Štai kuo varysiu šį ultra maratoną“ – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Likau suintriguotas, nes jis atrodė puikiai, buvo labai energingas ir ištvermės bėgimus visame pasaulyje visada baigdavo pirmajame trejetuke.

Buvau atviras visokiems mitybos ir atletiškumo eksperimentams, todėl vaisiavalgiu tapti nusprendžiau pernakt.

Jaučiausi nuostabiai, o mano bėgimo rezultatai pagerėjo taip, kad nusprendžiau atgal nebegrįžti.“

Su Tina Simonas susipažino radęs jos „Instagram“ profilį, kurį ji atsidarė pasakojimui apie savo naują gyvenimo būdą.

Jis parašė jai žinutę socialiniame tinkle ir po šešių mėnesių pora susitiko Balyje, ir vienas kitą įsimylėjo.

Pora sako, kad vaisiavalgių dietos privalumai – beribiai. Jie net teigia, kad ši mityba gali išgydyti vėžį, depresiją ir lėtines ligas.

REKLAMA

Nesivalo dantų dvejus metus

Nepaisant itin cukringos mitybos, Tina dantų nesivalo jau dvejus metus, nes dabar juos valo vaisių skaidulos. „Šios mitybos privalumai – svorio mažėjimas, galimybė kasdien valgyti neribotą kiekį vaisių, geresnė miego kokybė ir neįtikėtinas energijos kiekis.

Taip pat jautiesi arčiau gamtos, arčiau kitų žmonių ir arčiau tikrojo savęs. Kasdien jautiesi taip, lyg jaunėtum – moksliniu požiūriu, tik laikaisi šios mitybos.“ – sako Tina. – Ji gydo depresiją, psichikos ligas, malšina nerimą. Išsisprendžia visi lėtiniai virškinimo sutrikimai. Yra tūkstančiai asmeninių žmonių pasakojimų, kaip jie laikydamiesi šios dietos išsigydė vėžį.“

REKLAMA

Nepaisant šių tikinimų, gydytojai įspėja, kad veganiška ar žaliavalgiška mityba vėžio negydo. Tačiau Tina sako, kad žaliavalgiškos mitybos privalumų yra gausybė.

Ji teigia: „Sutaupysite daug pinigų sveikatos draudimui, medicininiams vaistams, alkoholiui, maisto gamybos priemonėms ir ingredientams, kosmetikai – kai mityba yra minimalistinė, ši tendencija pereina ir į kitas gyvenimo sritis.

Ši mityba meta iššūkį visiems mūsų įsitikinimams apie maistą ir savo kultūrą, kuri sutelkta aplink maisto gamybą – todėl vienąsyk sulaužę šį tabu, jausitės laisvi kvestionuoti ir kitus įsitikinimus, kuriuos mūsų visuomenėje lig šiol laikėte nepajudinamais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valgant pilnus vaisius, juose esančios skaidulos valo dantis. Aš irgi nesivalau dantų. Po trejų metų nuėjau pasitikrinti pas odontologę, ji pasikvietė dar du kolegas apžiūrėti mano dantų – dantų būklė buvo tokia gera, kad jie negalėjo tuo patikėti.

Tik nebandykite to su džiovintais vaisiais – jie limpa prie dantų ir sukelia ėduonį.

Tina ir Simonas savo vaisingais nuotykiai Pietryčių Azijoje dalijasi savo „YouTube“ kanale „Fit Shortie Eats“, medžiodami ir ragaudami egzotiškiausius vaisius.

Svarbiausi patarimai

Norintiems išbandyti šį gyvenimo būdą Tina pataria: „Labai svarbus dalykas yra gauti tuo metu mėgstamiausius vaisius ir geriausios kokybės vaisius kiekvienam valgiui.

REKLAMA

Šios mitybos negalite laikytis valgydami obuolius, jei obuolių nemėgstate, taip pat negalite valgyti vidutiniškos kokybės vaisių, nes negausite reikiamo kalorijų ir maistingųjų medžiagų kiekio ir nesijausite patenkinti.

Paprastai tropiniai vaisiai būna saldžiausi ir skaniausi, būtent dėl to leidomės į savo vaisiais pagrįstą kelionę po tropikus. Keliaujame iš vieno regiono į kitą, sekdami vaisių sezonus, kol kas nusprendėme likti Pietryčių Azijoje.

Kartais didžiąją dienos dalį praleidžiame medžiodami vaisius. Kai kuriuos perkame iš vietinių, kai kuriuos patys randame džiunglėse. Mums nieko už tai nėra smagiau.

Pastebėjome, kad kuo aukštesnė vaisių kokybė, tuo geriau jaučiamės, tuo didesnė ekstazė apima. Kai valgau vidutiniškus vaisius, jaučiuosi vidutiniškai. Kai valgau nuostabius vaisius, žiūriu į veidrodį ir galvoju „kas šis nuostabus žmogus, žvelgiantis į mane?““

REKLAMA

Ji pridėjo: „Galėčiau pasiūlyti bent vieną pokytį – valgykite vaisius pusryčiams, iškart pasijusite geriau. Kai tik tai pamėgsite, tik vaisiais pakeiskite ir pietus. Jei sergate rimtomis ligomis, kurias reikia gydyti, arba turite viršsvorio, apsvarstykite galimybę 30 dienų laikytis vien vaisių dietos ir džiaukitės neįtikėtinais rezultatais.

Mažų mažiausiai, nevalgykite gyvulinės kilmės produktų – mėsos vartojimas yra visų pasaulio ligų priežastis, visa mūsų kūno anatomija tiesiog rėkia, kad esame frugivorai, būtent dėl to žmonės taip baisiai suserga valgydami gyvūnus.

Dėmesį sutelkite ties savo mėgstamiausių ir geriausios kokybės vaisių valgymu kiekvieną dieną. Duokite sau keletą metų pilnai pereiti į žaliavalgišką veganišką mitybą – nebus lengva, bet bus tikrai verta.

Tapę žaliavalgiais veganais, apsvarstykite galimybę gyventi tropikuose bent tam tikrą metų dalį ir lankykitės vaisių šventėse – tikriausiai nenorite būti vieniši, o mes norime jus palaikyti savo vaisių mėgėjų bendruomenėje.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų