REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
19
Dieta (nuotr. Organizatorių)

 Ar galite nesiraukydami suvalgyti griežinėlį natūralios citrinos? Dauguma mūsų tikrai nesugebėtų. Juntamas rūgštus skonis burnoje priverčia mus suraukti antakius ir ieškoti bent jau žiupsnelio cukraus.

19

 Ar galite nesiraukydami suvalgyti griežinėlį natūralios citrinos? Dauguma mūsų tikrai nesugebėtų. Juntamas rūgštus skonis burnoje priverčia mus suraukti antakius ir ieškoti bent jau žiupsnelio cukraus.

REKLAMA

Tačiau citrinos kvapas nuteikia kur kas maloniau: žadina apetitą, suteikia gaivumo, lengvumo pojūtį. Citrina – vaisius, kuris naudojamas itin plačiai: suteikia ir sveikatos, ir pagalbos, pavyzdžiui, naikinant blogus kvapus. Šis vaisius teiks naudą vartojamas visokiais būdais. Tarkime, galite kiekvieną rytą išgerti stiklinę vandens su citrinos sultimis. Taip organizmą papildysite ne tik vitaminu C, bet ir pamaitinsite odą iš vidaus.

Švytinti oda

Rūgščioji citrina – natūralus antiseptikas, puikiai padedantis gydyti įvairias odos ligas. Citrinų aliejus tonizuoja ir skaistina odą. Be to, šis vaisius turi ir balinamąjį poveikį. Pavyzdžiui, po spuogelių ar net operacijų likusius randelius, taip pat senatvines dėmes galima pašviesinti tiesiog ant vatos tamponėlio išspaudus citrinos sulčių ir patepus norimas vietas. Iš pradžių gali būti juntamas lengvas deginimo pojūtis, tačiau netrukus jis išnyksta. Tačiau jeigu pojūtis nepraeina ir stiprėja, patariama nuplauti pateptą vietą vandeniu. Jeigu viskas gerai, odą nuplaukite tik ryte.

REKLAMA
REKLAMA

Pagalba dantims

Dažniausiai dantų skausmą skubame malšinti cheminiais vaistais. Tačiau jeigu skausmas nėra itin stiprus, greičiau dilgčiojantis, pagelbėti gali citrinos sultys. Tereikia ant skaudamos vietos užlašinti keletą lašų išspaustų citrinos sulčių. Be to, citrinos sultys puikiai tinka ir nuo dantenų kraujavimo. Galima jas įmasažuoti į dantenas arba tiesiog paskalauti vandeniu su sultimis. Beje, šis vaisius puikiai naikina blogą burnos kvapą.

REKLAMA

Svorio metimas

Pasiryžusieji mesti svorį išbando daugybę būdų. Gerai, jeigu tai yra sportas ir sveikas maistas. Tačiau kai kurie imasi net drastiškų priemonių, pavyzdžiui, įvairių neaiškios kilmės piliulių. Gera naujiena – to daryti tikrai neverta. Visų pirma reikėtų atsigręžti į gamtą. Antai citrinos ne tik malšina dantų skausmą ir balina dėmes, bet ir padeda numesti svorio. Dietų entuziastai tvirtina, kad gerdami citrinos sultis (grynas ar skiestas su vandeniu) pastebėjo daug teigiamų pokyčių. Gydytojai aiškina, kad tai – visai ne įsikalbėjimas. Iš tiesų citrinų sultys veiksmingai degina riebalus ir šalina toksinus iš organizmo išvalydamos kraują. Taigi patariama neskubėti į turgelius pirkti pavojingų vaistų – geriau išbandykite šį saulės spalvos vaisių.

REKLAMA
REKLAMA

Kai puola ligos

Esame pratę skaudančią gerklę skalauti druska ir soda, tačiau citrinos taip pat puikiai gydo gerklės uždegimą – tonzilitą – ir kitas gerklės ligas. Visų pirma dėl to, ką veikia antibakteriškai. Taigi užklupus pavasariniams peršalimams, pusės citrinos sultis supilkite į pusę stiklinės vandens, ir šiuo eliksyru skalaukite gerklę. Tai nuramins išburkusios gleivinės audinius ir panaikins burnos bakterijas. Visiems gerai žinoma, kad vitaminas C stiprina imunitetą, padeda atbaidyti ligas, kurios atsiranda dėl šio vitamino trūkumo, pavyzdžiui, nuovargį ir raumenų silpnumą. Juk citrinos – puikus vitamino C šaltinis. Be to, šiuose vaisiuose apstu kalio, kuris padeda užkirsti kelią širdies ir kepenų ligoms. Saulės šviesos sklidinas vaisius gydo ir virškinimo sutrikimus. Tad griebkite kelis ryškiaspalvius vaisius, dėkite juos į arbatą, gerkite su vandeniu ar pabandykite suvalgyti nė trupučio nesiraukydami – išties sveika ir naudinga!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Citrinų aliejus

Citrinų aliejaus visiškai nesunku pasigaminti patiems. Juo puikiai tinka tepti odą, masažuoti kūną. Pridėjus česnako, aliejus įgaus pikantiškesnį skonį ir puikiai tiks įvairiems patiekalams, tarkime, salotoms ar žuviai, pagardinti. Juo taip pat galima marinuoti žalią žuvį, vištieną ar daržoves, skirtas kepti.

 

Reikės:

  • 3 citrinų
  • 180 ml alyvuogių aliejaus (pirmo spaudimo)
  • 8 skiltelių česnako (jeigu gaminys skirtas kūnui, česnako nedėti)

Citrinas nulupti, žieveles suberti į keptuvę ir užpilti alyvuogių aliejumi, kad apsemtų. Kepti ant silpnos ugnies nuolat maišant apie 5 min. Po to nuimti nuo ugnies ir palikti atvėsti. Tuomet nulupti česnako skilteles. Aliejų supilti į sandarų stiklinį indą ir suberti česnakus. Mišinį palikti porai savaičių pastovėti. Laikyti šaldytuve. Beje, aliejus gali sušokti į gumulėlius ir pasidaryti drumstas, tačiau jo kokybė nuo to nepablogėja. Atšilęs iki kambario temperatūros, citrinų aliejus vėl tampa skaidrus.

REKLAMA

 

Citrina – nepakeičiama pagalbininkė

Kad perpjauti vaisiai ir daržovės, pavyzdžiui, bulvės, avokadai, obuoliai, nepajuoduotų, patariama ant jų užlašinti porą lašų citrinos sulčių. Be to, jos padės atgaivinti ir nuvytusias salotas. Tereikia į šaltą vandenį išspausti citrinos sultis ir įmerkti salotas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų