REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Vaikas ligoninėje (nuotr. 123rf.com)

Ketvirtadienį žiniasklaidą apskriejo informacija apie meningokokine infekcija susirgusį trimetį Ukmergėje. Paaiškėjo, kad mažylis lankė lopšelį-darželį  „Buratinas“.

13

Ketvirtadienį žiniasklaidą apskriejo informacija apie meningokokine infekcija susirgusį trimetį Ukmergėje. Paaiškėjo, kad mažylis lankė lopšelį-darželį  „Buratinas“.

REKLAMA

Apie tai, kad berniukas prastai jautėsi jau antradienį, tv3.lt žurnalistams patvirtino darželio direktorė, o Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Elena Miravičienė papasakojo daugiau detalių. 

Perkeltas į Vilnių 

Liga nusitaikė į trejų metų ukmergiškį.  „Konkrečiu atveju susirgimas pasireiškė aukšta temperatūra, daug kartų vėmė, po kelių valandų buvo pastebėtas bėrimas.

Tėvai nedelsiant atvežė į Ukmergės ligoninės priėmimo skyrių, iš Ukmergės vaikas buvo skubiai išgabentas į Santaros klinikas.

REKLAMA
REKLAMA

Ten atliktas tyrimas patvirtino įtariamą diagnozę“, - pasakojo specialistė. 

NVSC specialistai, vakar gavę pranešimą apie įtartiną susirgimą, nuvyko į ugdymo įstaigą ir nustatė artimą sąlytį turėjusius darbuotojus ir vaikus, kiekvienam jų įteikė siuntimus pas šeimos gydytojus skubiai chemoprofilaktikai antibiotikais.

REKLAMA

Kontaktą turėjusių vaikų tėvams perduotas bukletas apie meningokokinės infekcijos profilaktiką. Kiekvienas šeimos gydytojas, pas kuriuos prisirašę buvę kontakte vaikai, buvo informuotas asmeniškai apie būsimus vizitus. Šeimos nariams chemoprofilaktika atlikta ligoninės priėmimo skyriuje Ukmergėje.

Grupėje buvusiems ir turėjusiems kontaktą vaikams jau atlikta chemoprofilaktika, šeimos gydytojai patikrino sveikatos būklę. 

Tokios infekcijos sparčiai plinta

Infekcija plinta oro lašeliniu būdu, imlūs asmenys artimo kontakto metu užsikrečia per kvėpavimo takus. Užkrėsti gali tiek sergantis asmuo, tiek sveikas bakterijų nešiotojas.

REKLAMA
REKLAMA

Bakterijų nešiojimas gali tęstis iki kelių savaičių. Inkubacinis periodas svyruoja 1-10 dienų (vidutiniškai 4 dienos).

Meningokokinė infekcija yra pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų amžiaus. Pavojus susirgti yra ir kitiems: esant susirgimams virusinėmis respiracinėmis infekcijomis, nusilpus imunitetui, stresui ir kita.

Ankstyvieji meningokokinės ligos požymiai panašūs į peršalimo ligų: karščiavimas, galvos skausmas, šaltkrėtis, sprando raumenų sustingimas, vėmimas.

Ligai progresuojant ligos eiga sunkėja - išryškėja odos bėrimas. Siekiant sumažinti užsikrėtimo riziką rekomenduojama:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

reguliariai plauti rankas; laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo (kosint ar čiaudint prisidengti nosį ir burną vienkartinėmis servetėlėmis, panaudotas – išmesti į šiukšliadėžę); reguliariai vėdinti ir valyti patalpas; svarbu užtikrinti kuo mažesnį sergančio asmens kontaktavimą su sveikais asmenimis.

Pastebėjus ligos simptomus – nedelskite, o imkitės veiksmų: kreipkitės į gydymo įstaigą, nesvarbu ar tai būtų diena ar naktis; papasakokite apie simptomus, kuriuos pajutote Jūs pats ar Jūsų vaikas; gydytojui pasiūlius, atlikite visus tyrimus, siekiant išsiaiškinti Jūsų ar jūsų vaiko negalavimo priežastį; jei po apžiūros Jūs ar Jūsų vaikas buvo išleistas į namus, stebėkite savo ar savo vaiko būklę, esant būklės pablogėjimui, nedelsiant pakartotinai kreipkitės į gydymo įstaigą, nesvarbu ar tai būtų diena ar naktis.

REKLAMA

Siūlomi skiepai

Nuo šių metų liepos 1 d. valstybės lėšomis pradėti skiepyti 2 mėnesių amžiaus vaikai (tie, kuriems 2018 m. liepos 1 d. buvo suėję 2 mėnesiai ir vėliau) nuo B tipo meningokokinės infekcijos.

Visi kiti, norintys pasiskiepyti, tai gali padaryti savo lėšomis. Bexsero vakcina skiepijama tris kartus, paskutinis skiepas 12-15 mėnesių amžiaus. Vakcina turėtų apsaugoti nuo visų formų meningokokinės infekcijos.

Europos Sąjungoje yra tik kelios valstybės, išsisikiriančios ypač aukštu sergamumu meningokokine infekcija - tai Jungtinė Karalystė, Airija, Lietuva ir Norvegija.

Jungtinėje Karalystėje ir Airijoje, įtraukus skiepus nuo meningokokinės infekcijos į skiepijimo kalendorių, stebimas žymus sergamumo sumažėjimas. Tikimės, kad tokių pat rezultatų bus pasiekta ir Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų