REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Pagalba kitiems (nuotr. 123rf.com)

Tikriausiai esate patyrę rėmenį, tačiau ne visi žino, kas sukelia šį nemalonų graužimą krūtinėje, rašoma independent.co.uk.

9

Tikriausiai esate patyrę rėmenį, tačiau ne visi žino, kas sukelia šį nemalonų graužimą krūtinėje, rašoma independent.co.uk.

REKLAMA

Jis jaučiamas tiesiai po krūtinkauliu ir taip pat gali kilti iki pat gerklės bei burnoje sukelti rūgštaus ir kartaus skonio jausmą.

Skausmas dažnai padidėja pavalgius, atsigulus arba vakare, ir nors dėl šio nemalonaus jausmo paprastai jaudintis neverta, jo dažnas kartojimasis gali erzinti.

Laimei, kartkartėmis pasitaikantis rėmuo lengvai gydomas nereceptiniais vaistais ir gyvenimo būdo pokyčiais.

Kas yra rėmuo?

Anot „Mayo Clinic“, rėmens graužimą sukelia rūgščių refliuksas – reiškinys, kurio metu skrandžio turinys išstumiamas atgal į stemplę – vamzdelį, kuriuo maistas keliauja į skrandį.

Problema dažnai pasireiškia tuomet, kai apatinis stemplės sutraukiamasis raumuo susilpnėja ir nenormaliai atsipalaiduoja. Skrandžio turinyje yra daug rūgščių – būtent jos sukelia graužimo jausmą.

REKLAMA
REKLAMA

Graužimas taip pat gali būti jaučiamas gerklės apačioje.

Dažnas rūgščių refliuksas, pasitaikantis dažniau nei du kartus per savaitę, yra vadinamas gastroezofaginio refliukso liga, kuri, pasak Ddižiosios Britanijos sveikatos tarnybos, gali sukelti rimtesnes pasekmes, nei tik retkarčiais pasitaikantis rėmens graužimas.

REKLAMA

Kas sukelia rėmenį?

Nėra vieno dalyko, sukeliančio rėmenį – jį sukelia daugelis maisto produktų, gėrimų ir gyvenimo būdo pasirinkimų.

Pasak Didžiosios Britanijos sveikatos tarnybos, tokie maisto produktai ir gėrimai, kaip kava, alkoholis, šokoladas ir riebus ar aštrus maistas gali sukelti rėmenį.

Rėmens tikimybę taip pat didina kai kurie kiti faktoriai – rūkymas, stresas ir nerimas, nutukimas, nėštumas. Pasak „Livescience“, rėmuo dažniau pasitaiko vyresniems žmonėms, nors gali pasireikšti visiems.

Jei rėmuo jus kankina dažnai – dažniau nei du kartus per savaitę, turėtumėte pasitarti su gydytoju, kadangi tai gali reikšti rimtesnį sveikatos sutrikimą.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip gydyti rėmenį?

Laimei, retkarčiais pasitaikantį rėmenį gydyti paprasta.

Kenčiantiems nuo rėmens padeda anatacidai – rūgštingumą reguliuojantys preparatai, kurių galima įsigyti vaistinėse.

Antacidai neutralizuoja skrandžio rūgštis ir suteikia palengvėjimą nuo rėmens.

Anot „Mayo Clinic“, H-2-receptorių antagonistai (vadinamieji H2RA), kurie mažina skrandžio rūgštis, taip pat gali būti naudojami rėmeniui gydyti. Pastarieji paprastai suteikia ilgiau išliekantį palengvėjimą, tačiau jų poveikiui taip pat reikia daugiau laiko.

Dar vienas nereceptinis vaistas nuo rėmens yra protonų siurblio inhibitoriai, kurie taip pat naudojami skrandžio rūgštims mažinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, rėmens prevencijai rekomenduojama keisti gyvenimo būdą.

Norėdami sumažinti rūgščių refliukso tikimybę, galite apriboti jį sukeliančio maisto vartojimą, valgyti mažesnėmis porcijomis ir vengti valgyti iki miego likus trims – keturioms valandoms.

Nuo rėmens taip pat gali padėti kai kurie kiti pokyčiai – pavyzdžiui, rekomenduojama nedėvėti aptemptų drabužių ir miegoti pakėlus galvą.

Jei kartais jus kankina rėmuo, pamėginkite ne tik vartoti vaistus simptomų malšinimui, bet taip pat ir pakeisti gyvenimo būdą. Jei rėmens simptomai nesiliauja ir stiprėja, reikėtų kreiptis į gydytojus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų