REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Prasidėjęs rugsėjis daugeliui šeimų, auginančių ikimokyklinio amžiaus vaikus, pažeria nemažai nerimo, streso ir jaudulio. Dažniausiai tai patiria tie tėvai, kurių vaikai pirmą kartą žengia į vaikų darželį.

 Prasidėjęs rugsėjis daugeliui šeimų, auginančių ikimokyklinio amžiaus vaikus, pažeria nemažai nerimo, streso ir jaudulio. Dažniausiai tai patiria tie tėvai, kurių vaikai pirmą kartą žengia į vaikų darželį.

REKLAMA

Apie tai, kaip palengvinti pirmąsias dienas ugdymo įstaigoje ir kokių klaidų tėveliams nedaryti, išleidžiant vaikus, tv3.lt naujienų portalui papasakojo vaikų darželio „Mini darželiai“ auklėtoja Dovilė Vencė ir Paramos vaikams centro direktorė psichologė Aušra Kurienė.

Sunkiausia – mažiausiems

Auklėtoja sako, kad kiekvieno vaiko adaptacija, kitaip tariant, prisitaikymas, darželyje yra inidividualus.

„Vienam gali reikėti savaitės, o kitam gali prireikti ir dviejų-trijų savaičių. Vieni į svetimų žmonių būrį ateina lengvai, kiti patiria didelę traumą.”

REKLAMA
REKLAMA

D. Vencės teigimu, vaikų adaptacija skiriasi priklausomai nuo vaiko amžiaus: kuo vaikas mažesnis, tuo jam sunkiau atsitraukti nuo mamos.

„Ateidami į darželį vaikai, būdami vos metukų ar dvejų, visiškai nesupranta, ką jam ten reikės daryti. Juk jis turės ne tik apsiprasti su nauja aplinka, bet ir priimti naujus žmones, taisykles.

REKLAMA

Didesni vaikai, kurių amžius yra nuo ketverių iki penkerių metų, adaptuojasi lengviau. Tokie vaikai daugiau bendrauja su aplinkiniais, jiems viskas įdomu, jie nori pažinti juos supantį pasaulį ir žmones”, - pasakojo auklėtoja.

Didžiausia tėvelių klaida

Neretai patys tėvai, leisdami vaikus į darželį, padaro nemažai klaidų, kurios gali pakišti koją vaikų norui eiti į darželį.

Auklėtoja pritaria tam ir įvardija pačią didžiausią tėvų klaidą: „Būna, kad ateina tėveliai, kurie vis dar patys nėra pasiruošę leisti vaiko į darželį. Jie ateina su neigiama išankstine nuostata ir galvoja, kad kas nors nuskriaus jų vaiką, jam bus blogai ir juo nesirūpins.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš leidžiant vaikus, būtina teigiamai žiūrėti į pasirinktą ugdymo įstaigą, nes tik nuo to priklausys vaiko nusiteikimas lankyti darželį. Pasitikėkite pedagogais, kurie kasdien bus su jūsų vaiku.

Taip pat yra dar vienas labai svarbus momentas: neišeikite su vaikučiu neatsisveikinę, paslapčia. Vaikui suprantama forma pasakykite, kuriam laikui jį paliekame. Laikykitės duoto pažado, kad neprarastumėte jo pasitikėjimo. Būkite draugiški, ryžtingi ir linksmi atsisveikinimo metu. Nerodykite vaikui savo nerimo ar kaltės.

Jei ilgai stoviniuosite ir lūkuriuosite, vaikas jaus, kad mama pati nėra užtikrinta, ar vaikui bus gerai. Būkite kantrūs ir atminkite, kad priprasti prie bet kokių pokyčių reikia laiko, tik vieniems mažiau, o kitiems daugiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Juk visi esame skirtingo būdo, charakterio, temperamento”, - patarė auklėtoja ir priminė, kad kiekvienas tėvelis turi būti tvirtai pasiruošęs vaiko ašaroms, kurios pasirodys dėl naujos aplinkos, naujų draugų pažinimo ir auklėtojos.

Darželis – antrieji namai

Paprašyta tėveliams patarti, kaip elgtis vaiko adaptacijos metu, D. Vencė ragina išlikti tvirtais ir pasitikėti pedagogais, kurie atlieka šį darbą.

„Darželis vaikams tampa antraisiais namais, todėl leiskite vaikui priprasti prie jų. Padėkite jiems pažinti pasaulį, tapti asmenybe.

Atsipalaiduokite ir leiskite vaikui džiaugtis vaikyste, nes šį laiko tarpsnį jis tikrai atsimins.

Kartu su vaiku apsilankykite grupėje, susipažinkite su auklėtojomis, dirbančiu personal, kitais vaikais. Leiskite vaikui pasirinkti, kokius drabužėlius vilkėti, pasiūlykite pasiimti mėgstamą žaislą arba knygelę”, - patarė auklėtoja.

REKLAMA

Viskas priklauso nuo tėvų

Vaikų darželio auklėtojai D. Vencei antrino ir psichologė Aušra Kurienė. Specialistė įsitikinusi, kad gana dažnai vaikų nenorą eiti į darželį nulemia ne vaikų kaprizai, o pačių tėvų įsitikinimai, auklėjimas arba neteisingai ištartos frazės. Labai svarbu vaikui ne tik parodyti, kaip atrodys jo darželis bei supažindinti su būsima auklėtoja, tačiau ir paaiškinti, kad mama arba tėtis niekur nedings visam laikui, o sugrįš iškart po darbo. Dar daugiau: psichologės įsitikinimu, kartais viena pasakyta tėvų frazė gali sutrikdyti vaiko norą pažinti naują aplinką bei naujus draugus. „Gana dažnai tėvai vaikams aiškina, kad į darželį vaikai privalo eiti todėl, kad tėvams reikia uždirbti pinigėlių. Tai yra neteisinga, vaikams nesuprantama. Jie gali pradėti galvoti, kas gi nutiko, kad šeima pradėjo badauti. Labai svarbu tiksliai vaikui paaiškinti, kodėl jis turi eiti į darželį, aiškiai paaiškinkite jam, kad pačiam vaikui darželyje bus smagu ir naudinga būti“, - aiškino psichologė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų