REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Greitoji medicinos pagalba (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Sekmadienį Vilniuje praūžė dar vienas bėgimo maratonas „Danske Bank Vilnius“ , kuriame savo jėgas išbandė beveik tūkstantis dalyvių.

9

Sekmadienį Vilniuje praūžė dar vienas bėgimo maratonas „Danske Bank Vilnius“ , kuriame savo jėgas išbandė beveik tūkstantis dalyvių.

REKLAMA

Deja, bet labai dažnai tokie maratonai pareikalauja nemažai bėgikų jėgų, o neretai bėgimai baigiasi ne tik traumomis, bet ir sudėtingomis ligomis. Štai vasarą vykusio maratono metu vyrui prireikė net inkstų transplantacijos procedūros.

Šį kartą, maratone, kuris vyko rugsėjo 9-ąją, bėgikams itin skubios medikų pagalbos neprireikė. Tuo pirmadienio rytą tv3.lt žurnalistei pasidžiaugė ir pati nuostabos neslėpė, Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties direktorius pavaduotoja Vanda Pumputienė.

Gydytoja teigė, kad šį kartą maratonas praėjo sklandžiai, be didelių sveikatos sutrikimų. „Po šio maratono aš galiu pasidžiaugti, kad žmonės tapo sąmoningesni, bėgti maratoną ryžosi tik pasitreniravę asmenys.

REKLAMA
REKLAMA

Gerai žinome, kad tie, kurie išbėga pirmą kartą, be papildomų treniruočių, gali maratoną baigti labai liūdnai, gana dažnai jie persistengia, neįvertina savo galimybių.

REKLAMA

Šį kartą kraštutinių atvejų nebuvo, o tai mums, medikams, labai džiugu ir svarbu.

Kita vertus, reiktų paminėti, kad ir oras vakar buvo palankus, nebuvo alinančio karščio, kuris galėtų pakirsti išsekusius bėgikus.

Maratono metu netrūko vandens, todėl bėgikai galėjo atsigaivinti vos prireikus“, - kalbėjo V. Pumputienė.

Tą patį tv3.lt patvirtino ir l.e.p. Skubios pagalbos skyriaus vedėjas Artūras Zubrickas. Jis teigė, kad maratono metu Vilniuje ligonių antplūdis nebuvo labai didelis. Pagrindinės traumos – sumušimai, patempimai. Sudėtingų atvejų gydytojas neįvardijo.

REKLAMA
REKLAMA

Pasekmės buvo skaudžios

Štai gegužės pabaigoje vykęs maratonas „We Run Vilnius 2018“ turėjo skaudžių pasekmių.

Tada Santaros klinikų priėmimoskyriaus vedėja Božena Markevič pasakojo, kad būta pacientų, paguldytų net su inkstų ligomis: štai vienamtąkartą užsikimšo inkstų kanalėliai. Kai kam buvo sulašinti net 6 litrai skysčių, kad atsistatytų inkstų veiklą.

Deja, ne visiems net ir toks skysčių kiekis buvo per mažas. Vienam pacientui, deja, inkstų veikla neatsistatė, dėl ko grėsė dar rimtesnės pasekmės.

Fiksuota ir širdies raumens pažeidimai: bėgikui sukilo kardiostatistiniai rodikliai. Kitaip tariant, jeigu širdies raumuo ilgainiui neatsistatys, jam gali grėsti net širdies nepakankamumas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Troškulys – svarbus perspėjimas

Vis dėlto, vienareikšmiško atsakymo, kiek laiko reikėtų treniruotis, kad bėgimas nepakenktų sveikatai, nėra. Lygiai taip pat ir su vandens kiekiu, kurį būtina išgerti.

„Viskas priklauso nuo žmogaus. Kiekvienas žmogus jaučia savo treniruotumą, vieniems reikia treniruotis pusmetį, kitiems – metus ir daugiau. Taip pat ir su vandeniu – neįmanoma pasakyti, kiek reikia išgerti vandens.

Didžiausia problema yra tai, jog žmogus troškulį pajunta tik tada, kai organizme jau susidaręs vieno litro vandens deficitas. Vadinasi, vandenį reikia gerti tada, kai troškulio dar nejaučiame“, - priminė medikė.

Santaros klinikos informuoja, kad visi pacientai – jauni žmonės, kurių amžiaus vidurkis apie 25-erius metus.

REKLAMA

Bėgimas yra iššūkis

Bėgimas, B.Markevič teigimu, iššūkis visam organizmui, ypač jeigu kūnas nėra treniruotas. „Žmonės, kurie dirba sėdimą darbą, akivaizdu, netreniruoja tų raumenų, kurie dirba bėgimo metu. Jie paprasčiausiai kasdien nefunkcionuoja.

Raumenyse vystosi sidozė, rūgštėja terpė, todėl skatinama kraujotaka per širdies susitraukimo dažnį. Dėl to greičiau ima dirbti miokardas.

Dar nepamirškite, kad veikia ir šiluma: viskas vyksta aukštesnėje oro temperatūroje, todėl susidaro užburtas ratas ir žmogaus būklė prastėja“, - kalbėjo medikė.

   

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų