REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
39
Kokios gėlės namuose turėtų atsidurti rudenį? (nuotr. 123rf.com)

Prasidėjus rudens laikotarpiui, vis daugiau žmonių didesnį dėmesį skiria savo namams ir juose augančioms gėlėms. Kokie augalai turėtų atsidurti namuose būtent rudens laikotarpiu ir kaip tinkamai juos prižiūrėti, atvėsus orams, pataria augalų ekspertas, dekoratyvinių augalų ir želdinimo centro „VikoFlora“ vadovas, kraštovaizdžio architektas Tomas Čižokas.

39

Prasidėjus rudens laikotarpiui, vis daugiau žmonių didesnį dėmesį skiria savo namams ir juose augančioms gėlėms. Kokie augalai turėtų atsidurti namuose būtent rudens laikotarpiu ir kaip tinkamai juos prižiūrėti, atvėsus orams, pataria augalų ekspertas, dekoratyvinių augalų ir želdinimo centro „VikoFlora“ vadovas, kraštovaizdžio architektas Tomas Čižokas.

REKLAMA

Rudens laikotarpiu daugelis moterų didelį dėmesį skiria savo namuose esančioms gėlėms. Ar egzistuoja gėlių madų tendencijos namuose?

Negalėčiau teigti, jog egzistuoja gėlių mados, nes kiekvienas renkasi, kas jam patinka, kas tinka prie bendro būsto interjero, arba kas „užkliuvo už akies“. Dažniausiai akis užkliūva už žydinčių gėlių, nes namuose norisi spalvų, gaivos, ypač vėsesniu metų laiku, nors yra ir tokia pirkėjų grupė, kuriems gražiausi yra lapiniai augalai – juos žavi lapų formų, spalvų ir faktūrų įvairovė, treti mėgsta tik sukulentinius augalus, todėl kiekvienas renkasi pagal save, savo pomėgius.

Nėra madingų ar nemadingų gėlių. Visos jos puoš mūsų namus, jei tik tinkamai jas prižiūrėsime.

REKLAMA
REKLAMA

Kokios gėlės turėtų atsidurti mūsų namuose šį rudenį?

Rudenį, po vasaros spalvų gausos, namuose norisi ryškesnių spalvų. Todėl patarčiau atkreipti dėmesį į kalankes, orchidėjas, pelargonijas, echmėjas, bromelijas – šie augalai ilgai žydi, todėl ilgą laiką džiaugsitės žiedų grožiu.

REKLAMA

Žiemos laikotarpiu nepamirškite namų papuošti šaltojo metų laiko karaliumi – amariliu.

Labai dažnai, užsukus į parduotuvę, pirkėjai pasimeta tarp gausybės augalų. Pagal kokius kriterijus reiktų rinktis augalą savo namams, norint neprašauti ir nesuklysti?

Prieš vykstant į parduotuvę įsigyti augalų, reikia gerai pagalvoti, ar jie jums tikrai reikalingi, ar tikrai rasite laiko juos prižiūrėti, nes tai yra gyvi organizmai, todėl prastai prižiūrimi jie ne tik kad nepuoš namų, bet ir apsunkins jūsų buitį – mes lapus, bus neišvaizdūs bei ligoti.

REKLAMA
REKLAMA

Bet jei jau nusprendėte, kad tikrai norite turėti kambarinių augalų ir rasite laiko jais rūpintis, tuomet atkreipkite dėmesį į savo būsto dydį. Jei namai dideli ir erdvūs, tuomet galite rinktis didesnius, masyvesnius augalus, jei erdvė nėra didelė – čia puikiai atrodys maži augalėliai. Dar žinoma nereikia pamiršti ir savęs, tai kas jus domina ir traukia bei džiugina širdį. Būtent kokius augalus rinktis – bendros taisyklės nėra.

Tačiau kokie kriterijai yra patys svarbiausi?

Didžiausias kriterijus renkantis augalą yra saulės šviesa. Šviesiems, saulėtiems namams rinkitės augalus, kurie mėgsta šviesą – visus žydinčius, margais ar dryžuotais lapais augalus, tamsesniems namams, patarčiau, rinktis tamsiamėgius augalus – zamiokulką, įvairius paparčius, fikusus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Perkant augalą labai svarbu atkreipti dėmesį į jo lapus – jie turi būti sveiki, be ligų ir kenkėjų pėdsakų, tolygios spalvos, be dėmių ar padžiūvusių lapų galiukų. Taip pat žiūrėkite ar augalas buvo tinkamai prižiūrėtas – substratas turi būti drėgnas, bet ne šlapias, išskyrus sukulentus ir kai kuriuos sausamėgius augalus. Perkant orchidėjas atkreipkite dėmesį, kad šaknys būtų žalios spalvos, nesudžiuvę ar supuvę.

Kokius augalus išskirtumėte, kaip pačius tinkamiausius namų puošmenoms?

Negaliu išskirti kažkokių ypatingų augalų, man jie visi gražūs, savotiški, kiekvienas savaip įdomus. Jei juos mylėsime, rūpinsimės, jie tikrai atsilygins savo grožiu ir puoš mūsų namus.

REKLAMA

Augalams labai svarbu parinkti ir tinkamus vazonus – tinkamai parinkus įspūdis sustiprės dvigubai, pagyvins interjerą, suteiks jaukumą. Mažoms erdvėms verčiau rinktis švelnių, šviesių spalvų vazonus, didelėse erdvėse puikiai atrodys ir ryškesnių spalvų, didesni, galintys tapti kambario akcentais vazonai.

Kokias pagrindines taisykles reikėtų žinoti, norint tinkamai pasirūpinti savo namų gėlėmis rudenį?

Artėjant rudeniui augalų vegetacija sulėtėja, todėl reikėtų juos po truputį pratinti prie vėsesnių patalpų, per pus rečiau tręšti, kad nebeaugintų naujų ūglių, o sutvirtintų esamus. Būtina pašalinti nudžiūvusius lapus, sausas šakeles. Taip pat svarbu, kad patalpos, kuriose auga augalai būtų pakankamai šviesios, kitu atveju jie labai ištįs ir bus silpni. Svarbiausias dalykas – mažiau lieti, bet neleisti dirvožemiui perdžiūti.

REKLAMA

Dažnai žmonės daug dirba ir nebūna namuose taip ilgai, kiek norėtųsi. Tuomet, kokius augalus vertėtų rinktis tokiems žmonėms, negalintiems daug dėmesio skirti augalams?

Koks bebūtų augalas, jam vis tiek reikės skirti nors šiek tiek savo laiko. Žinoma, sukulentams (storalapiams) ir kaktusams jo reikės žymiai mažiau, nei kitiems. Paprasta priežiūra pasižymi ir orchidėja Falenopsis, Zamiokulkas, Chlorofitai, Sansevjeros, Vėzdūnė, Jukos, Dracenos.

O kurie augalai tiktų žmonėms, kurie nori eksperimentų ir turi tam laiko?

Jei norite namuose eksperimentuoti su augalais, pabandykite auginti Oksalį (kiškiakopūstį), Gloksiniją, Streptokarpą, Alokaziją, Strelicijas, Helikonijas, Kalceoliarijas. Tam tikrų žinių reikės, auginant orchidėjas Vandą ir Vanilę. Ypatingų žinių ir gebėjimų reikalauja įvairiausių vabzdžiaėdžių augalų auginimas – čia ne juokais reiks pasistengti.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų