REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medicinos entomologė Milda Žygutienė yra susirūpinusi, kad dauguma žino, jog grybauti Lietuvos miškuose nepasiskiepijus nuo erkinio encefalito yra pavojinga, bet pasiskiepijusių grybautojų vis dar yra mažai.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medicinos entomologė Milda Žygutienė yra susirūpinusi, kad dauguma žino, jog grybauti Lietuvos miškuose nepasiskiepijus nuo erkinio encefalito yra pavojinga, bet pasiskiepijusių grybautojų vis dar yra mažai.

REKLAMA

Žinia apie pirmuosius grybus greitai plinta iš lūpų į lūpas. Ir tuomet dauguma mūsų tampa neramūs: miško vaizdas su rudagalviu baravyku ar sodria voveraite vis dažniau iškyla vaizduotėje, kuriami planai kur ir kada patraukti su pintine.

Su pirmomis įspūdingomis grybų nuotraukomis ir vaizdingais grybavimo aprašymais kartu pasirodo ir perspėjimai būti atidiems dėl pavojaus apsinuodyti netinkamais maistui grybais. Tačiau grybautojai ir uogautojai turėtų prisiminti ir kitus sveikatai žalingus veiksnius miške. Jei jau auga grybai, tai miškuose drėgmės pakanka ir erkių išgyvenimui. Visi Lietuvos gyventojai žino, kad erkių, platinančių erkinį encefalitą ir Laimo ligą, yra visuose mūsų šalies miškuose. Susitikti su erke, be abejonės, galima ir negrybaujant. Tačiau rinkdami miško gėrybes, mes praleidžiame daug laiko ir praeiname daug kilometrų teritorijoje, kuri yra rizikos zona erkių platinamų ligų atžvilgiu. Tokiu būdu atsiranda didelė tikimybė, kad erkė ar net kelios prikibs prie drabužių, o jei vilkėsime netinkamą aprangą, tai pateks ir prie kūno.

Ne kiekviena erkė užsikrėtusi erkinio encefalito virusu ar Laimo ligos sukėlėju. Užsikrėtimo procentas nėra vienodas vienoje ar kitoje teritorijoje, gali skirtis ir to paties rajono miškuose. Ankstesnių tyrimų duomenimis, Lietuvoje erkinio encefalito virusu vidutiniškai užsikrėtę 1 proc., o Laimo ligos sukėlėju – 15-20 proc. erkių. Nepaisant to, mes niekada nežinome ta erkė, kuri įsisiurbė mums ar mūsų artimajam, yra užsikrėtusi ar ne.

REKLAMA
REKLAMA

Ramiau grybauti tiems, kurie yra pasiskiepiję nuo erkinio encefalito. Šios ligos klinikinė forma dažnai būna išreikšta ir baigtis būna pati įvairiausia. Vieni pasveiksta, bet maždaug trečdaliui persirgusių liekamieji reiškiniai išlieka apie metus ir daugiau, kitiems – visą likusį gyvenimą, o jie gali būti patys įvairiausi, nuo kai kurių elgsenos pokyčių iki neįgaliojo vežimėlio. Nuo Laimo ligos skiepų nėra, todėl reikia pasirūpinti visomis apsaugos priemonėmis, kad erkė negalėtų prisisiurbti prie kūno. O jei jau taip atsitiko, būtina kaip galima skubiau ją pašalinti.

Daugiau informacijos apie erkių platinamas ligas ir prevencijos priemones galima rasti Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro tinklalapyje www.ulac.lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų