REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Neįgalus Saturnas kiekvieną dieną džiugina savo mamą  (nuotr. asm. archyvo)

37-erių Jelenos Ramaškienės sūnus dienomis džiaugsmingai pasveikina savo kaimynus, todėl tarp lentvariečių jis yra jau puikiai pažįstamas. Tačiau guvus ir itin plačios šypsenos Saturnas su praeiviais sveikinasi kiek neįprastai – sėdėdamas elektriniame vežimėlyje.

14

37-erių Jelenos Ramaškienės sūnus dienomis džiaugsmingai pasveikina savo kaimynus, todėl tarp lentvariečių jis yra jau puikiai pažįstamas. Tačiau guvus ir itin plačios šypsenos Saturnas su praeiviais sveikinasi kiek neįprastai – sėdėdamas elektriniame vežimėlyje.

REKLAMA

Lentvaryje Jelena Ramaškienė gyvena drauge su savo vyru ir dviem vaikais ( sūnumi 10 m., dukra 11m.) Itin maloni, kalbi ir atvira moteris prisipažįsta, kad kalbėti viešai jai prireikė labai daug drąsos, tačiau viskas tik dėl lengvesnės Saturno ateities.

Berniukas nuo pat mažumės serga cerebriniu paralyžiumi ir nurijęs liūdesio kartelį stebi lauke bėgiojančius kitus vaikus. Saturnui sustiprėti ir tapti bent kiek savarankiškesniu gali padėti reabilitacija „Adeli“ centre Slovakijoje. Tačiau tam reikalingi itin dideli pinigai.

Išsipildė visos svajonės

Pati Saturno mama J. Ramaškienė – našlaitė. Nors moteris yra gimusi Trakuose, jau sulaukusi šešerių atsidūrė Zarasuose, o kiek paaugus ją globojo vyresnioji sesuo.

REKLAMA
REKLAMA

„Būna žmonių, kurie sako, kad vaikų namuose auga blogi žmonės – tai netiesa. Esu visiškai abstinentė, niekada nesu gėrusi alkoholio ar rūkiusi. Todėl niekada gyvenime nebūčiau pagalvojusi, kad turėsiu vaiką su negalia“, – pasakoja moteris.

REKLAMA

Tačiau itin tikinti J. Ramaškienė yra dėkinga už savo sūnų būtent toks, koks jis yra ir tik plačiai šypsodamasi patikina, kad Dievas išpildė visas jos svajones.

„Visada kreipdavausi į Dievą su savo svajonėmis. Troškau turėti gražią šeimą, susilaukti mergaitės ir berniuko. Ir štai, visos mano svajonės išsipildė“, – šypsosi moteris.

Abu vaikai gimė anksčiau laiko

Nors svajonės susilaukti berniuko ir mergaitės moters gyvenime išsipildė, vis dėlto jų atėjimas į šį pasaulį nebuvo toks lengvas. Abu moters vaikai gimė neišnešioti, tačiau pasakyti tikslias priežastis, kodėl tai įvyko – sudėtinga.

REKLAMA
REKLAMA

„Visiškai esu sveika, abu nėštumai buvo puikūs, gydytojai visada mane prižiūrėdavo. Net gydytojai patys nesupranta. Pirmąją mergaitę pagimdžiau, atlikus Cezario pjūvį, o štai jau Saturną gimdžiau pati, nors tai mane labai iš tiesų nustebino, kadangi vaikas buvo dar labai mažas“, – prisimena J. Ramaškienė.

Šeštą nėštumo mėnesį nuvažiavus į Trakų ligoninę gydytojai iš moters tik pasijuokė: „Jeigu jūs lysvių šiandien nekasite, tai šiandien nepagimdysite“. Tačiau tą dieną moteris pagimdė.

Mažiukas kaip kruopelytė 

Antakalnio ligoninėje Saturnas gimė šešių mėnesių sverdamas 1,3 kg. Berniuko mama prisimena, kad vos tik gimęs Saturnas buvo išvežtas į reanimaciją, o po dešimties dienų perkeltas iš Antakalnio ligoninės į Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų neišnešiotų naujagimių skyrių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabar moteris, sugrįžus į prisiminimus, kalba, kad tuomet niekas net neįtarė, kad Saturnas turės negalią. Saturno mama pasakoja, kad jis atrodė kaip visi sveiki kūdikiai: „Tik labai mažiukas... Kaip kruopelytė“.

„Santariškėse praleidome apie du mėnesius ir laukėme, kol Saturnas priaugs bent du kilogramus. Tačiau po mėnesio jam padarė galvos echoskopiją. Tuomet gydytoja tik rėžė, kad pas Saturną pažeistos galvoje ląstelės, kurios atsakingos už judėjimą ir jis, pavyzdžiui, ateityje gali sirgti cerebriniu paralyžiumi“, – skaudžias akimirkas prisimena Saturno mama.

Neįgalumą gavo tik sulaukus metų 

Saturnas buvo labai silpnas, tačiau visa šeima negalėjo patikėti, kad vaikas sirgs. Berniukas atrodė kaip įprastas kūdikis, guguodavo, bendraudavo ir reaguodavo į kalbas. Tačiau kai vaikui buvo penki mėnesiai, J. Ramaškienė suprato – gydytojai neklydo.

REKLAMA

„Saturniukas ilgą laiką nelaikė galvytės, nesėdėjo, neropojo, ilgą laiką buvo seilėtekis. Pas gydytoją neurologę apsilankydavome kas tris mėnesius, bet neįgalumą ji mums sutvarkė tik metukų laiko“, – pasakoja moteris.

O tuomet ir prasidėjo berniuko važinėjimų ištisas sąrašas – reabilitacijos, raidos centras, sanatorijos ir privatūs užsiėmimai. Saturnas mažais žingsenliais tobulėjo, keitėsi.

Saturnas yra turėjęs dvi operacijas, pirmoji – prieš ketverius metus berniukui atlikta Achilo sausgyslių operacija, antroji – sudėtingesnė. Saturnui operavo klubą dėl displazijos. Po jos berniukas gipse išbuvo tris mėnesius gulimoje padėtyje, todėl jo būklė pablogėjo.

REKLAMA

„Anksčiau jis mokėjo pažingsniuoti su mano pagalba, dabar jau – ne. Bet aš nepasiduodu ir niekada nenuleisiu rankų, kol tik galėsiu pakelti Saturną. Tačiau kuo toliau, tuo labiau turiu problemų su savo pačios nugara“, – patikina moteris.

Be elektrinio vežimėlio verkdavo 

J. Ramaškienė iš tiesų džiaugiasi savo sūnumi. Kaip pasakoja ji pati, Saturnas ypač mielas ir protingas vaikas. Tačiau jis nelaiko pusiausvyros, nevaikšto, nesėdi be atramos. Berniukas juda elektrinio vežimėlio pagalba, kurį padovanojo paramos fondas „Rūpestinga širdelė“.

„Skaudu, kai jis kartais palydi einančią pačią sesę liūdesingiu žvilgsniu. Tačiau jis šaunuolis. Saturnas susitaiko su savo padėtimi, neverkšlena ir tiki, kad ateis laikas, kai jis atsistos ant kojų“, – šypsosi berniuko mama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pas Saturną į namus atvažiuoja taip pat ir kineziterapeutė. Nors moteris tikina, kad pinigų išlaikyti šeimai netrūksta, vis dėlto kartais būna dienų, kai tokias paslaugas tenka imti „į skolą“.

Dar prieš kurį laiką sunkiausia Saturnui būdavo ne įvairios reabilitacijos ir mankštos, o buvimas mokykloje. Kol berniukas neturėjo elektrinio vežimėlio, būdavo akimirkų, kai jis turėdavo vienas būti koridoriuje.

„Tris metus veždavau Saturną į mokyklą. Išeidavome iš namų, atrodydavo viskas gerai, tik pamatydavo mokyklą – iš karto pasipildavo ašaros. Nors esu stipri, tikrai galvojau, kad psichologiškai palūšiu. Vėliau išsiaiškinau, kad tuos tris metus, kol jis neturėjo elektrinio vežimėlio, jį išveždavo į koridorių ir palikdavo. Tačiau dabar jis labai greitai įvaldė elektrinį vežimėlį ir puikiai pritampa mokykloje“, – kalba pašnekovė.

REKLAMA

Dabar didžiausia visos šeimos ir Saturno svajonė – „Adeli“ reabilitacijos centras Slovakijoje. Būtent ten berniukas galėtų sustiprėti, o kaip domėjosi ir pati Saturno mama, neretai vaikai iš ten išeina ir savo kojomis. Nors šeima pragyvena iš savo algų, tačiau patiems surinkti reabilitacijai reikalingą 5 tūkst. eurų sumą – neįmanoma.

Todėl moteris sukaupusi drąsą ryžosi kreiptis į visuomenę. Kaip ji pati sako, matyti bent kelis naujus eurus sąskaitoje yra neapsakomai nuostabus jausmas ir ji tiki, kad ši Saturno svajonė vieną dieną pačiam atsistoti ant kojų tikrai gali tapti pasiekiama. 

Jeigu ir jūs norite prisidėti prie Saturno svajonės, tai padaryti galite šiuo būdu: JELENA RAMAŠKIENĖ, LT917044000652611165, Mokejimo paskirtis:Parama Saturnui, Paypal: [email protected] , Mokėjimo paskirtis: parama Saturno reabilitacijai  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų