REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
81
Gydytojas ginekologas Tomas Lūža (nuotr. 123rf.com)

Negimusios gyvybės žūtis – nėštumo nutraukimas, Lietuvoje yra legali, ligoninėse atliekama procedūra, o dažniausiai nutraukti nėštumą moterys nusprendžia dėl to, kad pastojimas buvo neplanuotas.

81

Negimusios gyvybės žūtis – nėštumo nutraukimas, Lietuvoje yra legali, ligoninėse atliekama procedūra, o dažniausiai nutraukti nėštumą moterys nusprendžia dėl to, kad pastojimas buvo neplanuotas.

REKLAMA

Vis dėlto, gydytojas ginekologas Tomas Lūža tvirtina, kad neretai toks apsisprendimas būna per daug skubotas, neįvertinant galimų komplikacijų, procedūros pasekmių bei kitų galimybių.

Nėštumo nutraukimo pavojai

Lietuvoje nutraukti nėštumą – atlikti abortą chirurginiu būdu, moters pasirinkimu galima iki 12 savaičių. Tokio laiko embriono ūgis būna apie 5,4 cm., o svoris 10-15 g. Vėliau, jei kyla grėsmė nėščiosios sveikatai arba gyvybei, yra ryškūs vaisiaus apsigimimai, nesuderinami su gyvybe, abortą dėl medicininių indikacijų galima atlikti iki 22 savaitės arba iki tol, kol vaisius sveria 500 g.

Ginekologas tikina, kad su moterimis, norinčiomis nutraukti nėštumą, tenka susidurti gana dažnai. „Kadangi esu akušeris ginekologas, privalau moteris konsultuoti apie nėštumo išsaugojimo ir nėštumo nutraukimo galimybes ir tai mokėti atlikti. Vis dėlto, įžvelgiu didelę švietimo apie lytinį gyvenimą ir kontracepciją stoką, dėl ko ir tenka dažnai susidurti su pacientėmis, norinčiomis nutraukti nėštumą savo noru“, – sako Tomas Lūža.

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi nėštumo neplanavusiai moteriai sužinojus, kad ji laukiasi, dažniausiai būdingas staigus ir didelis stresas, sumišimas, tai paskatina norą kuo greičiau viską nutraukti neapgalvojus kitų galimybių bei pasekmių sveikatai.

REKLAMA

Gydytojo teigimu, atliekant nėštumo nutraukimo procedūrą galimi tokie pavojai, kaip gimdos kaklelio arba pačios gimdos pažeidimai. Taip pat ne visuomet nėštumo nutraukimas pavyksta iš pirmo karto, todėl procedūrą gali tekti pakartoti dar kartą. Po atlikti aborto dažniausiai jaučiamas skausmas pilvo apačioje, maudimas, gali pasireikšti kraujavimas arba kraujingos išskyros.

„Procedūra taip pat padidina įvairių infekcijų riziką, po jos moteriai yra skiriami antibiotikai ir nors vėliau komplikacijų rizika maža, jei pacientė tiksliai nesilaiko gydytojo nurodymų, visgi gali grėsti įvairios infekcijos, gimdos uždegimai ir kitos komplikacijos“, – aiškina medikas.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat dėl įvardintų komplikacijų, ypatingai atlikus ne vieną nėštumo nutraukimą, pasak ginekologo, atsiranda rizika ilgainiui gimdos ertmėje susiformuoti sąaugoms, kurios ateityje gali gerokai apsunkinti pastojimą.

Kodėl vis dar pasitaiko neplanuotų nėštumų?

Besikreipiant dėl nėštumo nutraukimo, pirmiausia specialistai bando išsiaiškinti, dėl kokių priežasčių moteris nori nutraukti nėštumą bei kodėl nesisaugojo. Lietuvoje moterys taip pat turi galimybę kreiptis tiek psichologinės, tiek materialinės pagalbos į „Krizinio nėštumo centrą“, į kurį neretai ir patys ginekologai nukreipia pacientes.

„Su pacientėmis visada stengiamasi aptarti situaciją, viską išsiaiškinti, kad nėštumo nutraukimas nebūtų karštakošiškas sprendimas, kadangi tokį pasirinkimą dažniausiai lemia psichologinės priežastys. Neretai moterys apsvarsčiusios visas galimybes ir įvertinusios situaciją ramiai, pasitariant su specialistais, persigalvoja, o vėliau džiaugiasi ir padėkoja, kad padėjome priimti tinkamą sprendimą“, – pasakoja T. Lūža.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbant apie nėštumo nutraukimą, ginekologas tikina, kad svarbiausias klausimas – kodėl šiandien vis dar pasitaiko tiek daug neplanuotų nėštumų? Anot jo, didžiausios problemos: lytinio švietimo stoka bei visuomenėje įsitvirtinę mitai ir baimės.

Dėl pastarosios priežasties, moteris neretai atlikti abortą skatina vyrai, nenorintys vaiko, taip pat pastojus jauname amžiuje nėštumą skatina nutraukti tėvai ir kiti artimieji, argumentuodami, jog gimęs kūdikis kliudys karjeros galimybėms ir kitaip apribos gyvenimą.

„Kita problema, kad moterys mažai žino ir domisi apie kontraceptines priemones. Juk tai nėra vien kontraceptinės tabletės ar spiralės, tačiau ir prezervatyvai, kitos patikimos priemonės, iš kurių moterys tikrai gali išsirinkti sau priimtiniausią variantą.

REKLAMA

Kartais, paklausus moters, kodėl nesisaugojo, tenka išgirsti: „taip išėjo“, bet kai tai kartojasi trečią, penktą, septintą kartą, darosi akivaizdu, kad abortas yra vienintelė moteriai žinoma ir prieinama kontracepcijos priemonė“, – kalba ginekologas.

Taip pat gydytojas atskleidžia, kad neretai tenka išgirsti: „Aš nesisaugau, saugosi vyras“. Tokiais atvejais, anot mediko, būtina visada priminti, kad nutrauktas lytinis aktas ir kiti „natūralūs“ metodai yra gana neveiksmingi ir visiškai netinkami poroms, kurios pastojusios, nuspręstų daryti abortą, tačiau tai yra puiki priemonė poroms, kurios sako: „jeigu netikėtai pastosiu – būtinai gimdysiu“.

Nėštumo nutraukimas, be abejonės, moteriai yra sudėtingas apsisprendimas, galintis kelti pavojų psichologinei bei fizinei sveikatai, daryti įtaką ateityje planuotam nėštumui. Dėl šių priežasčių ginekologas skatina moteris neskubėti priimti sprendimų, kreiptis pagalbos į profesionalus, nes, kaip pats gydytojas teigia, vien pamačius kūdikio šypseną ar išgirdus jo pirmąjį riksmą, dažnai moters požiūris į kūdikio gimimą pasikeičia ir vėliau teikia didelį džiaugsmą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų