REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
19
Cezario pjūvis (nuotr. 123rf.com)

Kartais gimdymo metu Cezario pjūvis neišvengiamas, tačiau šią operaciją moterys renkasi ir nesant būtinybės. Vienais atvejais tokį sprendimą nulemia informacijos stoka, natūralaus gimdymo baimė bei kiti klaidingi įsitikinimai. Apie Cezario pjūvio naudą bei žalą, galimas komplikacijas bei rizikas pasakoja ginekologas Genadijus Kravčenka.

19

Kartais gimdymo metu Cezario pjūvis neišvengiamas, tačiau šią operaciją moterys renkasi ir nesant būtinybės. Vienais atvejais tokį sprendimą nulemia informacijos stoka, natūralaus gimdymo baimė bei kiti klaidingi įsitikinimai. Apie Cezario pjūvio naudą bei žalą, galimas komplikacijas bei rizikas pasakoja ginekologas Genadijus Kravčenka.

REKLAMA

„Cezario pjūvis gali būti iš anksto planuota operacija, kada moteris prieš gimdymą žino, jog dėl jos sveikatos būklės, vaisiaus padėties ar kitų aplinkybių kitos išeities nėra. Kitas atvejis, kuomet natūralaus gimdymo metu skubiai priimamas sprendimas atlikti operaciją, pastebint, kad gali grėsti pavojus vaisiui arba moteriai“, – aiškina medikas.

Jis priduria, kad abiem atvejais tai stebuklinga operacija, šiandien išgelbėjanti daug kūdikių ir jų mamų gyvybių.

REKLAMA
REKLAMA

Atvejai, kada Cezario pjūvis neišvengiamas

Komplikacijų sąrašas, dėl kurių atsiranda būtinybė atlikti Cezario pjūvį, anot ginekologo, gana platus. Vis dėlto, dažniausiai susiduriama su dviem priežastimis: distocija ir vaisiaus hipoksija.

REKLAMA

„Paprastai kalbant, esant distokcijai, kūdikis gimdymo metu negali praeiti gimdymo takais, pavyzdžiui, jeigu nėra atsivėręs gimdymo kaklelis arba vaikas yra per didelis“, – sako ginekologas.

Antroji viena dažniausių Cezario pjūvio priežasčių – vaisiaus hipoksija, kada dėl skirtingų komplikacijų iškyla grėsmė vaisiaus sveikatai arba gyvybei. Pavyzdžiui, kūdikis per silpnas, jam pradeda trūkti deguonies, prasideda per stipri gimdymo veikla.

Ginekologas aiškina, jog gimdymo metu vaisiaus būklė yra visą laiką stebima, todėl tik atsiradus grėsmei kūdikio ar moters sveikatai, skubiai priimami sprendimai dėl tolimesnės gimdymo eigos.

REKLAMA
REKLAMA

Kitos, tačiau ne tokios dažnos Cezario pjūvio priežastys: kraujavimas, gimdos plyšimo ar placentos atsislioksniavimo rizika.

Kodėl moterys renkasi operaciją nesant būtinybei?

Vis dėlto, Genadijus Kravčenka pabrėžia, kad Cezario pjūvis – viena stebuklingiausių operacijų visos medicinos istorijoje, kadangi tai ženkliai pakeitė gimdymo statistiką į gerąją pusę, padėjo išvengti daug moterų, jų kūdikių mirčių bei itin sumažino gimimo traumų skaičių.

„Nors ši operacija ir leidžia padaryti stebuklą – išgelbėti gyvybę, lyginant Cezario pjūvį su natūraliu gimdymu, pastarasis, esant galimybei, neabejotinai saugesnis. Cezario pjūvis yra gana rimta operacija, su stipresne narkoze, nemažu pjūviu, gausesniu nukraujavimu, didesne infekcijų rizika, taip pat po operacijos ligoninėje reikia gulėti ilgiau, nei po natūralaus gimdymo“, – sako medikas ir priduria, jog jei tik yra galimybė, patariama gimdyti natūraliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ginekologas tikina, kad natūralus gimdymas paprastesnis, saugesnis tiek moteriai, tiek vaikui, tačiau pacientės galinčios gimdyti natūraliai visgi kartais renkasi Cezario pjūvį. Mediko manymu, priimti tokius sprendimus moteris paskatina informacijos stoka.

„Cezario pojūvis kur kas didesnė intervencija žmogaus organizme negu natūralus gimdymas, todėl manymas, kad operacija yra saugesnis pasirinkimas – labai klaidingas. Taip pat dažnai moterys atsisako gimdyti natūraliai, nes baiminasi, kad ateityje tai gali pakenkti lytiniams santykiams arba paskatinti ginekologinių ligų atsiradimą“, – teigia Genadijus Kravčenka.

Pasak gydytojo, moterys baiminasi, kadangi gimdymo metu išties labai įsitempia gimdymo takai, tačiau atlikti moksliniai tyrimai nepatvirtino, kad moterys, pasirinkusios Cezario pjūvį turi geresnį lytinį gyvenimą ar mažesnę ginekologinių ligų riziką, nei gimdžiusios natūraliu būdu.

REKLAMA

Taip pat kita priežastis, kodėl moterys renkasi Cezario pjūvį – tai skausmo baimė, tačiau ginekologas ramina, kad tiek operacijos, tiek natūralaus gimdymo metu naudojamas tas pats epidūrinis nuskausminimas.

„Pacientes, norinčias rinktis Cezario pjūvį nesant būtinybei, nesistengiu atkalbėti, tačiau būtinai informuoju ir išsamiai papasakoju apie rizikas, galimas komplikacijas, kad moteris žinotų visą informaciją ir priimtų tinkamą sprendimą“, – kalba specialistas.

Atlikus Cezario pjūvį ir ateityje planuojant kitą nėštumą, tik maža dalis moterų vėliau gali gimdyti natūraliai. Ginekologo teigimu, po Cezario pjūvio beveik 80 proc. moterų vėl reikalinga operacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų