REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Alyvuogių aliejaus nauda (nuotr. 123rf.com)
11

 

Atlikti tyrimai atskleidė, kad tam tikruose produktuose esančios medžiagos gali sumažinti riziką susirgti vėžiu. Taigi, kokie tai produktai?

Brokoliai

Brokoliuose yra sulforafano – augalinio cheminio junginio, randamo kryžiažiedėse daržovėse ir galimai pasižyminčio galingu priešvėžiniu poveikiu. Vienas mėgintuvėlyje atliktas tyrimas parodė, kad sulforafanas iki 75% sumažino vėžinių lastelių dydį ir skaičių, rašoma healthline.com.

Kitas su gyvūnais atliktas tyrimas parodė, kad sulforafanu gydomose pelėse sunyko prostatos vėžio ląstelės ir auglių dydis sumažėjo iki 50%.

Kai kurie kiti tyrimai taip pat parodė, kad didesnis kryžiažiedžių daržovių, pavyzdžiui, brokolių suvartojimas gali būti siejamas su mažesne susirgimo tiesiosios žarnos vėžiu rizika. Vienas iš 35 tyrimų parodė, kad didesnis kryžiažiedžių daržovių suvartojimas yra susijęs su žemesne tiesiosios žarnos ir žarnyno vėžio rizika.

REKLAMA
REKLAMA

Keletą kartą kartų per savaitę įsidėjus į lėkštę brokolių gali sumažėti pavojus susirgti vėžiu.

Morkos

Keletas skirtingų tyrimų rodo, kad valgant daugiau morkų sumažėja tam tikrų vėžio tipų rizika.

REKLAMA

Pavyzdžiui, vienas tyrimas nagrinėjo penkių kitų tyrimų rezultatus ir galiausiai buvo padaryta išvada, kad morkų valgymas gali sumažinti skrandžio vėžio riziką iki 26%. Kitas tyrimas atskleidė, kad gausesnis morkų valgymas buvo susijęs su 18% mažesne tikimybe susirgti prostatos vėžiu.

Dar kitas tyrimas aiškinosi 1 266 plaučių vėžiu sergančių dalyvių mitybos įpročius. Buvo atskleista, kad rūkaliai, kurie nevalgė morkų, tris kartus labiau rizikavo susirgti plaučių vėžiu, lyginant su tais, kurie kartą per savaitę valgė morkas.

Pupelės

Pupelėse yra labai daug skaidulų, kurios, pasak kai kurių tyrimų, gali apsaugoti nuo tiesiosios žarnos vėžio.

REKLAMA
REKLAMA

Vieno tyrimo metu buvo stebimi 1 905 žmonės, turintys tiesiosios žarnos vėžio ligos istoriją, ir buvo atrasta, kad vėžio pasikartojimas mažiau grėsė tiems, kurie valgė daugiau virtų ar džiovintų pupelių.

Su gyvūnais atliktas tyrimas taip pat parodė, kad žiurkės, kurios buvo maitinamos juodosiomis arba mėlynosiomis pupelėmis, vėliau buvo 75% atsparesnės sukeltam tiesiosios žarnos vėžiui.

Pasak šių rezultatų, kas savaitę suvalgant po kelias porcijas pupelių padidės jūsų suvartojamų skaidulų kiekis ir taip sumažės tikimybė susirgti vėžiu.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų