REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
18
Ligoninė (nuotr. 123rf.com)

Artėjant rudeniui Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai primena apie meningokokinę infekciją – klastingą ligą, kuriai būdingas sezoniškumas. Meningokokinės infekcijos sukelėjai plačiai paplitę visuomenėje ir 5-10 proc. asmenų gali nešioti meningokokus be klinikinių požymių.

18

Artėjant rudeniui Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai primena apie meningokokinę infekciją – klastingą ligą, kuriai būdingas sezoniškumas. Meningokokinės infekcijos sukelėjai plačiai paplitę visuomenėje ir 5-10 proc. asmenų gali nešioti meningokokus be klinikinių požymių.

REKLAMA

Ligos pradžioje nebūna specifinių požymių, ji prasideda staiga ir primena įprastą peršalimą. Infekcija plinta lašeliniu būdu per orą, artimai bendraujant su sergančiuoju ar bakterijos nešiotoju. Susirgimai meningokokine infekcija dažnesni rudens-žiemos mėnesiais.

Meningokokinė infekcija pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki penkerių metų. Didesnę riziką susirgti meningokokine infekcija turi: rūkantys asmenys, vaikai kenčiantys nuo pasyvaus rūkymo, persirgus gripu ar kitomis virusinėmis kvėpavimo takų infekcijomis, esant nusilpusiam imunitetui, imunosupresinės būklės.

Nuo šių metų liepos 1 d. pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių nuo B tipo meningokoko infekcijos pradėti skiepyti kūdikiai. Tėvams ar globėjams pageidaujant paskiepyti savo vaiką ar pasiskiepyti patiems nuo meningokokinės infekcijos reikia kreiptis į savo asmens sveikatos priežiūros įstaigą.

REKLAMA
REKLAMA

Meningokokinės infekcijos paplitimas įvairiose šalyse labai nevienodas. 2016 m. Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, Lietuvoje sergamumas meningokine infekcija yra vienas didžiausių Europos sąjungos šalyse: Lietuvoje (2,4 atv./100 tūkst. gyv.), Airijoje (1,8 atv./100 tūkst. gyv.), Kipre (1,4 atv./100 tūkst. gyv.), Maltoje (1,4 atv./100 tūkst. gyv.) ir Jungtinėje Karalystėje (1,3 atv./100 tūkst. gyv.).

REKLAMA

Lietuvoje kasmet meningokokine infekcija suserga apie 70-80 asmenų. 2017 m. Lietuvoje užregistruotas 81 meningokokinės infekcijos atvejis, iš jų 11 – mirčių (5 vaikai iki 5 m. amžiaus). 2018 m. sausio-rugpjūčio mėn. (duomenys atnaujinti rugpjūčio 16 d.) užregistruoti 29 meningokokinės infekcijos atvejai, iš jų 4 – mirtys (visi vaikai iki 5 m. amžiaus).

Efektyviausia apsisaugojimo nuo meningokokinės infekcijos priemonė – skiepai. Lietuvoje nuo meningokokinės B infekcijos pradėti skiepijimai 2014 m. ir savomis lėšomis paskiepyti 338 asmenys, 2015 m. – 1042, 2016 m. – 13 604, 2017 m. – 21 323.

REKLAMA
REKLAMA

Kas yra meningokokinė infekcija?

Meningokokinė infekcija - tai ūmi bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos – žaibinis sepsis (kraujo užkrėtimas) ar pūlingas meningitas (galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimas).

Ligos sukėlėjas

Šią infekciją sukelia Neisseria meningitidis – gramneigiama bakterija. Ši bakterija sukelia beveik pusę bakterinių meningitų. Išskiriama daugiau nei 13 jos tipų, tačiau labiausiai paplitę A, B, C, Y ir W135. Ši infekcija paplitusi visame pasaulyje. Afrikoje labiausiai paplitęs A tipas, sergamumas dažnai pasiekia epidermį lygį Subsacharinėje Afrikoje, šis regionas vadinamas „meningito juosta“. A tipas Europoje susirgimus sukelia retai, čia labiausiai paplitę B ir C tipai. Susirgimai dažnesni šaltuoju sezonu: rudens –žiemos-pavasario mėnesiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip užsikrečiama meningokokine infekcija?

Infekcija plinta oro lašeliniu būdu, imlūs asmenys artimo kontakto metu užsikrečia per kvėpavimo takus. Užkrėsti gali tiek sergantis asmuo, tiek sveikas bakterijų nešiotojas. Bakterijų nešiojimas gali tęstis iki kelių savaičių. Inkubacinis periodas svyruoja 1-10 dienų (vidutiniškai 4 dienos).

Meningokokinė infekcija yra pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų amžiaus. Pavojus susirgti yra ir kitiems: esant susirgimams virusinėmis respiracinėmis infekcijomis, nusilpus imunitetui, stresui ir kita.

Kokie yra simptomai?

Ankstyvieji meningokokinės ligos požymiai panašūs į peršalimo ligų: karščiavimas, galvos skausmas, šaltkrėtis, sprando raumenų sustingimas, vėmimas. Ligai progresuojant ligos eiga sunkėja - išryškėja odos bėrimas. Skiriamos šios klinikinės formos: lokalizuotos – lengvos (meningokokų nešiojimas, ūminis nosiaryklės uždegimas); generalizuotos – sunkios (meningokokcemija, meningitas, meningoencefalitas); retos formos (perikarditas, endokarditas, artritas, poliartritas, pneumonija ir kita).

REKLAMA

Koks gydymas?

Meningokokinės infekcijos gydymui naudojami antibiotikai. Susirgus rekomenduojama kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, savo šeimos gydytoją, kuris skirs atitinkamą gydymą.

Kaip apsisaugoti nuo meningokokinės infekcijos?

Kaip ir kitų infekcijų atveju, svarbu užtikrinti kuo mažesnį sergančio asmens kontaktavimą su sveikais asmenimis. Antimikrobinė profilaktika rekomenduojama tik asmenims, glaudžiai kontaktavusiems su ligoniu.

Siekiant sumažinti užsikrėtimo riziką rekomenduojama: reguliariai plauti rankas; laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo (kosint ar čiaudint prisidengti nosį ir burną vienkartinėmis servetėlėmis, panaudotas – išmesti į šiukšliadėžę); reguliariai vėdinti ir valyti patalpas; svarbu užtikrinti kuo mažesnį sergančio asmens kontaktavimą su sveikais asmenimis.

REKLAMA

Skiepai?

Meningokokinės vakcinos įskiepijimas rekomenduojamas asmenims, vykstantiems į didelės meningokokinės infekcijos rizikos šalis.

Lietuvoje ir Europoje naudojamos vakcinos, kurios apsaugo nuo A, B, C, Y ir W meningokokinės infekcijos tipų. Skiepytis rekomenduojama visiems, keliaujantiems į kraštus, kur ši infekcija yra paplitusi. Tėvams ar globėjams pageidaujant paskiepyti savo vaiką ar pasiskiepyti patiems nuo meningokokinės infekcijos reikėtų kreiptis į savo asmens sveikatos priežiūros įstaigą.

Pastebėjus ligos simptomus – nedelskite, o imkitės veiksmų:

kreipkitės į gydymo įstaigą, nesvarbu ar tai būtų diena ar naktis; papasakokite apie simptomus, kuriuos pajutote Jūs pats ar Jūsų vaikas; gydytojui pasiūlius, atlikite visus tyrimus, siekiant išsiaiškinti Jūsų ar jūsų vaiko negalavimo priežastį; jei po apžiūros Jūs ar Jūsų vaikas buvo išleistas į namus, stebėkite savo ar savo vaiko būklę, esant būklės pablogėjimui, nedelsiant pakartotinai kreipkitės į gydymo įstaigą, nesvarbu ar tai būtų diena ar naktis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų