REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
58
Fizinė trauma (nuotr. Fotolia.com)

Vasarą, besidžiaugiant saulėtais ir šiltais orais, pramogautojai dažnai užmiršta pasirūpinti saugumu. Medicininės pagalbos dėl įvairių traumų prireikia ne tik aktyviai pramogaujantiems mieste ar gamtoje, bet ir besidarbuojantiems namuose.

58

Vasarą, besidžiaugiant saulėtais ir šiltais orais, pramogautojai dažnai užmiršta pasirūpinti saugumu. Medicininės pagalbos dėl įvairių traumų prireikia ne tik aktyviai pramogaujantiems mieste ar gamtoje, bet ir besidarbuojantiems namuose.

REKLAMA

Šį sezoną – traumų su dviračiais, riedučiais ir riedlentėmis bumas. Sportuojant nukenčia ir ekstremalių vandens pramogų mėgėjai: dažniausiai jau kelis sezonus itin populiariuose „wake-in“ pramogų parkuose, nardant vandenyje ar kaituojant.

Remiantis draudikų surinktais duomenimis, atsargumo priemonių turėtų imtis jaunesni – 15-30 metų asmenys, kadangi aktyvios vasaros pramogos traumomis jiems baigiasi dažniausiai.

Pramogautojai susižaloja dėl kiek per didelio pasitikėjimo savo jėgomis ir įgūdžiais, taip pat ne visuomet naudojamasi apsaugos priemonėmis. Tuo tarpu dviratininkai dažnai nukenčia dėl tam tikrų Kelių eismo taisyklių nepaisymo: važiuoja per pėsčiųjų perėją ar kerta važiuojamąją dalį nenulipus nuo dviračio, o susidūrimų neišvengia net ir tik išvažiuojant iš kiemo ar šalutinio kelio.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl dviratininkams jau nuo pirmųjų bandymų vairuoti dviratį svarbu mokėti ir aktualias taisykles.

Riedutininkams, riedlentininkams ypatingai svarbu įvertinti savo galimybes bei pasirinkti važiavimo būdą bei triukus, atitinkančius įgūdžius – nereikėtų pradėti nuo sudėtingų triukų puikiai neįvaldžius važiavimo ir stabdymo.

REKLAMA

„Neįvertinus savo galimybių ir įgūdžių, tokios pramogos gali baigtis įvairiomis traumomis – smegenų sukrėtimais, minkštųjų audinių sužalojimais, raiščių, sausgyslių, raumenų patempimais ir net rimtais kaulų lūžiais. Įprastai, atsižvelgiant į sudėtingumą ir aplinkybes, tokių sužalojimų gydymas arba žala gali atsieiti nuo 200 iki 800 eurų.

Galiausiai, reikėtų nepamiršti, kad tokios apsaugos priemonės kaip šalmai, alkūnių, riešų, kelių apsaugos padeda išvengti ne tik nubrozdinimų, bet ir rimtesnių traumų“, – pataria „Compensa Vienna Insurance Group“ žalų departamento vadovas Mindaugas Balinskas

REKLAMA
REKLAMA

Savarankiški buities darbai gerai nesibaigia

Vasara – ne tik aktyvių pramogų, bet ir intensyvių kiemo darbų sezonas, tad M. Balinskas atkreipia dėmesį ir į išaugusį traumų skaičių namų aplinkoje. Neretai ir dažnai rimtai susižalojama darbuojantis kieme, pavyzdžiui, vasarą genėjant medžius, raškant vaisius, skaldant malkas. Susižalojimų buityje dažniau pasitaiko virtuvėje – apsideginus karštu vandeniu, valgant, susipjausčius šukėmis.

„Tokiomis aplinkybėmis vasarą ypač dažni smegenų sukrėtimai bei kaulų lūžiai, nukritus nuo kopėčių ar netgi kėdžių, tvarkantis sode ar namuose. Pasitaiko ir atvejų, kai minkštuosius audinius susižalojus pjaustant, žaizdas tenka ne tik siūti, bet ir operuoti pažeistas sausgysles.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galiausiai, savarankiškai remontuojant namus ar automobilį patiriami įvairių kaulų lūžiai, sausgyslių, raiščių, raumenų traumos. Tokie ir panašūs nutikimai gali atsieiti nuo 200 iki 800 eurų“, – įspėja M. Balinskas.

Norint išvengti traumų, ekspertas pataria nesiimti remonto ar buities darbų, kuriems neturima reikiamų įgūdžių ar patyrusių pagalbininkų. Tai ypatingai svarbu dirbant su pavojingais įrankiais: pjūklais, grąžtais, aštriais peiliais ar kirviais. Lipant ant kopėčių ar kėdžių patariama įvertinti aplinką ir pagrindą, ant kurio stovės kopėčios – jeigu paviršius nėra lygus ar stabilus, vertėtų paprašyti aplinkinių pagalbos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų