REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Visur gerai, bet namie geriausia”. Šiuo posakiu įpratę remtis nemažą dalį pasaulio apkeliavę, tačiau tikrąją laimę tik savo šalyje radę keliautojai-entuziastai. Turbūt, jie yra teisūs, tačiau ar kada pagalvojote, kuriuose pasaulio kampeliuose žmonės iš tikrųjų gyvena geriausiai?

„Visur gerai, bet namie geriausia”. Šiuo posakiu įpratę remtis nemažą dalį pasaulio apkeliavę, tačiau tikrąją laimę tik savo šalyje radę keliautojai-entuziastai. Turbūt, jie yra teisūs, tačiau ar kada pagalvojote, kuriuose pasaulio kampeliuose žmonės iš tikrųjų gyvena geriausiai?

REKLAMA

Britų žurnalo „The Economist“ analitinis padalinys „Economist Intelligence Unit“ atliko kasmetinį tyrimą ir šią savaitę paskelbė 10 miestų, kurių gyventojai, tikėtina, turi mažiausiai priežasčių dairytis į svetimas vietoves.

Viso buvo vertinama 140 miestų. Jie buvo išrikiuojami atsižvelgiant į bendrą gyvenimo lygį, nusikalstamumą, transporto infrastruktūrą, švietimo ir sveikatos paslaugų prieinamumą, taip pat šalies ekonominį bei politinį stabilumą. Miestams įvertinti naudojama 100 balų skalė.

Vilnius vertinamas nebuvo, o artimiausia – kaimyninės Lenkijos sostinė Varšuva – užėmė 65 vietą. Šių metų sąrašas išskirtinis – jame po 7 metų pertraukos pirmąkart pasikeitė miestas-lyderis.

REKLAMA
REKLAMA

10 vieta tarp geriausiųjų pasaulio vietų gyventi šiemet atiteko Australijos miestui Adelaidei. Tai – vienas iš trijų Australijos miestų, patekusių į šį sąrašą. Jis ypač gerai vertinamas dėl savo infrastruktūros ir mažo nusikalstamumo.

REKLAMA

9 vieta šiais metais atiteko vienam iš dviejų visos Europos miestų, apskritai patekusių į geriausiųjų dešimtuką. Tai – Danijos sostinė Kopenhaga. Šis, sąlyginai nedidelis miestas, ekspertų vertinamas aukštai ne pirmą kartą. Tam didžiausios įtakos turi Danijos ekonominis stabilumas ir didelis danų aktyvumas visuomeninėje veikloje.

8-7 vietas dalinasi du skirtingų kultūrų miestai, kurie šių metų tyrime surinko identišką balų skaičių. Tai – didžiausias Kanados miestas Torontas bei Japonijos sostinė Tokijas. Japonija iš kitų sąraše esančių valstybių išsiskiria tuo, kad jos didžiausiuose miestuose vienam kvadratiniam kilometrui vidutiniškai tenka net po 347 gyventojus, tačiau čia miestai garsėja įspūdingais transporto tinklais ir aukštu gyvenimo lygiu.

REKLAMA
REKLAMA

6 vieta dar kartą keliasi į Kanadą. Šįkart – į Vankuverį. Beje, šiuo miestu antros pagal dydį pasaulio šalies nuopelnai šiemet nesibaigia, tačiau apie tai kiek vėliau. Vankuveris, ekspertų nuomone, labiausiai vertinamas dėl puikiai išpuoselėtos infrastruktūros ir begalės atvirų zonų gyventojų laisvalaikiui. Taip pat kanadiečiai gali pasigirti sąlyginai aukštu gyvenimo lygiu ir mažu nusikalstamumu (lyginant su kaimyne JAV, nusikalstamumo rodikliai skiriasi net keliskart).

5 vieta „Economist Intelligence Unit“ sąraše atiteko dar vienam Australijos miestui, dažnai maišomam su sostine Kanbera. Tai – didžiausias pagal gyventojų skaičių šalies/žemyno miestas Sidnėjus. Sidnėjus garsėja savo kultūriniu gyvenimu ir aukštu pragyvenimo lygiu, taip pat – dideliu turistų skaičiumi, prisidedančiu prie bendro ekonominio lygio augimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4 vietą geriausiųjų dešimtuke šiemet užemė jau trečiasis Kanados miestas – Kaglaris. Sąlyginai nedaug gyventojų turintis pietų Kanados miestas į šį sąrašą patenka kone kasmet, o labiausiai čia vertinamas aukštas gyvenimo lygis ir itin mažas nusikalstamumas.

3, „prizinę” vietą, tyrimo autoriai šiais metais skyrė dar vienam itin svarbiam, ekonominiu Japonijos lopšiu retkarčiais vadinamam Osakos miestui. Šis miestas sparčiai kyla praktiškai visų teksto pradžioje įvardytų veiksnių grafose – iki šių metų didmiestis nebuvo įtrauktas į dešimtuką, o dabar užima net trečiąją vietą. Labiausiai vertinamas aukštas gyvenimo lygis bei įspūdinga ir nuolat auganti infrastruktūra.

REKLAMA

2 vieta turėtų pradžiuginti, ko gero, visų pasaulio miestų valdžią ir gyventojus, tačiau Australijos didmiesčiui Melburnui tai – prasčiausias įvertinimas per septynerius metus. Miestas ilgą laiką buvo ir yra tituluojamas geriausia planetos vieta gyventi, tačiau šiemet, kiek netikėtai, ekspertai rado dar vieną, geresnį ir praktiškai tobulą „kampelį” nuolatiniam apsigyvenimui.

Tai – Austrijos sostinė Viena. Nors šis miestas pagal dydį ir gyventojų skaičių ženkliai nusileidžia beveik visiems sąraše atsidūrusiams didmiesčiams, ko gero, būtent tai vietos gyventojams savoje aplinkoje leidžia jaustis geriausiai. Viena vertinama dėl nuolat augančio ekonominio lygio, augančio turistų skaičiaus, didelių ir švarių erdvių gyventojų laisvalaikiui bei sąlyginai mažo nusikalstamumo (prognozuojama, kad būtent šiame mieste nusikalstamumas ateityje, kartu su Kanados miestais, mažės sparčiausiai).

REKLAMA

Gyventi mažiausiai tinkamu miestu šiemet pripažintas Damaskas. Taip pat, nepatraukliomis vietovėmis nuolatiniam gyvenimui laikomi ir šie miestai: Daka, Lagosas, Karčis ir Port Morsbis Papua Naujojoje Gvinėjoje.

Didžiausią nuosmūkį „Economist Intelligence Unit” tyrėjai pastebėjo Ukrainos sostinėje Kijeve – per pastaruosius penkerius metus miestas prarado 12,6 procento bendrų balų. Tam didžiausią įtaką šalyje darė vykstantis karas.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų