REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
106
Petunijos balkone ir terasoje (nuotr. pinterest.com)

Kambarines gėles, ypač augančias mažuose vazonuose, būtina nuolat patręšti. Net jei neseniai persodinote gėlę į erdvesnį vazoną, po kelių mėnesių vis tiek reikės ją papildomai pamaitinti. Išimtis taikoma tik tiems augalams, kuriems būdingas ramybės periodas.

106

Kambarines gėles, ypač augančias mažuose vazonuose, būtina nuolat patręšti. Net jei neseniai persodinote gėlę į erdvesnį vazoną, po kelių mėnesių vis tiek reikės ją papildomai pamaitinti. Išimtis taikoma tik tiems augalams, kuriems būdingas ramybės periodas.

REKLAMA

Ženklai, kad jūsų kambarines gėles reikia nedelsiant patręšti, yra šie: sulėtėjęs augimas, silpni, ištysę stiebeliai, nusvirę lapai, nenoras žydėti. Jei nenorite naudoti cheminių medžiagų, galite pasirinkti natūralias trąšas.

Kavos tirščiai

Kavos tirščių neišmeskite, sumaišykite juos su vazono žemėmis. Gruntas taps puresnis ir lengvesnis, padidės žemių rūgštingumas, į jas pateks daugiau deguonies.

Cukrus

Prieš laistydami gėles tolygiai išbarstykite ant žemių paviršiaus vieną šaukštelį cukraus arba ištirpinkite du šaukštelius cukraus stiklinėje vandens. Tokiomis trąšomis gėles galite laistyti ne dažniau kaip kartą per savaitę (reikia nepamiršti, kad cukrus yra maistinė terpė puvėsiui, bakterijoms ir pelėsiui). Cukraus trąšas labai mėgsta fikusai.

REKLAMA
REKLAMA

Svogūnų lukštai

Svogūnų lukštų nuovire yra medžiagų, naikinančių ligų sukėlėjus, jis padeda kovoti su voratinklinėmis erkutėmis, tripsais ir amarais. Paimkite litrą džiovintų svogūnų lukštų ir du litrus šilto vandens. Vandenį su svogūnų lukštais užvirkite, puodą uždenkite dangčiu ir palaikykite dvi dienas. Tada nuovirą perkoškite ir laistykite juo gėles.

REKLAMA

Mielės

Iš mielių galima pasigaminti puikių trąšų, skatinančių gėlių augimą. Mielėse yra daug B grupės vitaminų, mikroelementų ir maisto medžiagų, kurios skatina augalų augimą ir ląstelių dalijimąsi. Patręšus žemę mielėmis, padidėja mikroorganizmų aktyvumas, pradeda išsiskirti angliarūgštė. Standartinį mielių pakelį ištirpinkite penkiuose litruose šilto vandens. Gautą tirpalą naudokite pagal paskirtį, kol jis neatvėso. Mielių trąšas labai mėgsta snapučiai ir petunijos.

Bananų žievė

Bananų žievė turi daug kalio, kalcio ir fosforo. Šie elementai puikiai pamaitina augalą, paskatina jo žydėjimą. Bananų žieves galite sudžiovinti, iškepti, susmulkinti ir pamirkyti vandenyje. Tokios trąšos bus natūralesnės ir ekologiškesnės negu pirktinės. Jas labai mėgsta rožės.

REKLAMA
REKLAMA

Pelenai

Pelenuose būna kalio, fosforo, magnio, kalcio, geležies, cinko ir netgi sieros. Beje, kalį ir fosforą iš pelenų augalai pasisavina kur kas lengviau, todėl jie yra vienos vertingiausių trąšų gėlėms. Gėlėms tręšti tinka tik pelenai, kurie lieka sudeginus augalines atliekas. Taip pat geriau naudoti lapuočių, o ne spygliuočių miedienos pelenus.

Daugiausia mineralinių medžiagų turi žolinių ir varpinių augalų pelenai. Jie parūgština žemę, sudaro palankias sąlygas dirvožemio mikroorganizmams, ypač azotą fiksuojančioms bakterijoms, veistis.

Paimkite maždaug 100–150 gramų pelenų kibirui vandens. Šį mišinį palikite pastovėti kelias dienas, kad vandenyje geriau pasiskirstytų mineralinės medžiagos. Laistydami šiomis trąšomis augalus, vandenį nuolat pamaišykite, kad augalai gautų netirpių nuosėdų, kuriose yra fosforo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apelsino žievių užpilas

Citrusinių vaisių žieveles susmulkinkite, priberkite jų maždaug trečdalį 1 litro talpos stiklainį ir iki viršaus užpilkite verdančiu vandeniu. Šį užpilą palaikykite vieną parą, nukoškite ir laistykite juo gėles. Purškalas, pagamintas iš apelsino žievių užpilo, taip pat yra gera profilaktikos priemonė nuo voratinklinių erkių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų