REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuostabioje sodyboje, kuri yra visai šalia senosios Nevėžio vagos šlaito, labai gerai skamba žodžiai „garsi tyla“. Išties tylos ir ramybės čia netrūksta. „Garsios tylos“ sodybos Gailiakaimyje, Kėdainių rajone, šeimininkai Simas ir Vida Šatkauskai ją įsigijo prieš kelerius metus. 3 ha sodybos sodui – maždaug 80 metų, čia auga 120 obelų, 18 kriaušių, dar yra slyvų ir trešnių.

Nuostabioje sodyboje, kuri yra visai šalia senosios Nevėžio vagos šlaito, labai gerai skamba žodžiai „garsi tyla“. Išties tylos ir ramybės čia netrūksta. „Garsios tylos“ sodybos Gailiakaimyje, Kėdainių rajone, šeimininkai Simas ir Vida Šatkauskai ją įsigijo prieš kelerius metus. 3 ha sodybos sodui – maždaug 80 metų, čia auga 120 obelų, 18 kriaušių, dar yra slyvų ir trešnių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rudenį sunoksta gausybė obuolių. Todėl derliaus užtenka ir šeimai (pora augina keturis vaikus), ir augintiniams, ir svečiam

REKLAMA

Pasirinko kaimą

Prieš tai šeima devynerius metus gyveno Kaune, bute. Simas prisimena, kad 2008 m. prasidėjus krizei iškilo dilema: arba rinktis emigraciją, arba keltis į kaimą ir bandyti daryti ką nors patiems, kurti verslą. Pora metus ieškojo naujų šeimininkų senajam butui Kaune, o sodybą, kurioje dabar gyvena, nusipirko atsitiktinai. Iš pradžių šeima planavo kurtis visai netoli, gretimoje sodyboje, buvo jau ir kainą suderėję… Bet paskutinę akimirką šeimininkai susitarimą atšaukė, nes atsirado žmogus, pasiūlęs didesnę kainą.

REKLAMA
REKLAMA

Šeimyna liko be nieko: lauke – pats žiemos vidurys, o jiems jau metas kraustytis iš parduoto buto. Atsitiktinai Šatkauskai pamatė naują skelbimą, kad greta parduodama kita sodyba. Ilgai nesvarstė, nes nelabai turėjo kur dėtis. „Labai juokinga buvo – mums viskas tiko. Įdomu tai, kad gali ilgai ieškoti, o ateina laikas – lyg ima ir nukrinta tau ant stalo“, – sako Simas.

Paveldas

„Garsios tylos“ sodyba taip pat įtraukta į „Paveldo sodų“ turą – joje augančios šimtametės obelys ir kiti medžiai svarbūs savo veislėmis, todėl turistai, norintys pasižvalgyti po šimtametį sodą ir pasigėrėti gamta, įdomiais perinčiais paukščiais, yra labai laukiami. Tačiau tai ne vienintelis šios sodybos pranašumas. Šeimininkai Vida ir Simas savo ruoštu skuba mus pavaišinti šviežiu maistu, kuris patiekiamas stiklainiuose. Kodėl būtent stiklainiai? „Tai mūsų išskirtinis ženklas, o ir ekologiška“, – sako sodybos šeimininkas, kartu su žmona virtuoziškai plušantis virtuvėje ir užsiimantis išvažiuojamaisiais pietumis, kurių ir turėjome galimybę padegustuoti. Patiekalai stiklainiuose atrodo itin estetiškai, be to, yra patogūs ragauti – šie stiklainiai specialiai užsakyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išbandė viską

„Esame išbandę viską – ir karves, ir ožkas, ir kiaules auginome, dabar auginame tik ožiukus, kurie lyg „sanitarai“ – suėda obuolius, žolę, – juokavo S.Šatkauskas. – Čia juk didžiulis, beveik trijų hektarų sodas, kuriame daugiau kaip 120 obelų, 18 kriaušių, slyvų, todėl yra ką veikti. Be to, sodas toks senas, kad čia randame ir grybų – auga paberžiai, geltonieji kazlėkai.“

Buvo momentas, kai šeima laikė net dvi karves, pirkdavo šieną iš ūkininkų, kurie susukdavo jį į rulonus ir parduodavo. Laikui bėgant, šienas pabrango, ir šeima, paskaičiavusi litro pieno savikainą, suprato, kad neapsimoka: pridėję tik kelis centus, jie galėjo nusipirkti skanaus pieno iš kaimynės ūkio, ką jau kalbėti apie laisvę ir neprisirišimą prie savo ūkio, prie karvių melžimo grafiko.

REKLAMA

Receptus kuria patys

Artimoje ateityje Šatkauskai tikisi atidaryti lauko restoraną, kuriame būtų galima ir paskanauti gurmaniškų patiekalų, ir pailsėti nuo miesto šurmulio, ir pasimėgauti ramybe. Kuo ypatingi jų gaminami patiekalai? Receptus kuria jie patys, o ir dauguma žaliavų patiekalams paruošti auga pačioje sodyboje. Ir, žinoma, viskas patiekiama stiklainiuose.

Šeimininkai patys kepa duoną, pavyzdžiui, vaišino raudonojo vyno duona su žolelėmis. O štai vištienos kepenėlių paštetas gaminamas pagal prancūzišką receptą, kuriam reikia baltojo vyno, labai daug ką tik susukto sviesto, salotomis su sūriu, vynuogėmis, kopūstais ir žolelėmis, rizotu. Šeimos pasididžiavimas – Simo sukurtas krembriulė. „Pirmą kartą jo paragavusi pasakiau, kad tai mano mamutės ruošiami „šilti ledai“, – juokėsi Vida.

REKLAMA

Simas su žmona patys gamina ir fetos sūrį. Įvairiems gurmaniškiems patiekalams, kuriuos klientams išvežioja specialiuose stiklainiukuose, stengiasi naudoti kuo daugiau savame darže užaugintų daržovių ir prieskonių. „Pagrindiniai mūsų klientai gyvena Kaune ir Vilniuje“, – sako Simas.

Entuziastas iš prigimties

„Prancūzų ir lietuvių virtuvė labai panaši – visur pagrindas yra grietinėlė, sviestas, kaimiški produktai iš karvės pieno“, – tikina Simas. Jis labiausiai atsidavęs receptų kūrimui ir patiekalų degustacijai. „Esu entuziastas iš prigimties – desertai yra mano arkliukas. Intuityviai nusisekę dalykai – paštetas ir krembriulė“, – pasakojo sodybos šeimininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į Gailiakaimio kaimą, esantį Kėdainių rajone, pora atsikraustė iš Kauno, o prieš tai dar gyveno Klaipėdoje. Ir buvę miestiečiai šiandien mėgaujasi gyvenimu „Garsioje tyloje“. „Mus visada traukė toks gyvenimas, o dabar jis pamažu realizuojamas, nors dar daug ko trūksta, tačiau svajonės pildosi“, – pasakojo pora, kviečianti pasimėgauti dvasios ramybe ir pamaloninti skrandį savo sodyboje.

Parengė Lijana Cibulskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų