REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
37
Ričardo Doveikos atvirumas (nuotr. asm. archyvo)
37

Nuo sekmadienio ryto, pagaliau, pasiekiam savo misijos istorijas. Kelionės, lėktuvai, miego stoka ir ilgesys palieka pėdsakus. Gamtos grožis, vietinių žmonių gyvenimas ir jų kasdienybė, miestelių chaosas ir kaimelių skurdas įveda į istorijų ir tiesos glėbį. Tikras tikrų žmonių gyvenimas.

REKLAMA
REKLAMA

Džiugu, kad artėjam prie istorijų, su kuriomis pradėsime pažintis bei jos atkeliaus į visų mūsų namus. Taps mūsų kūnu ir krauju. Mūsų savastimi ir alsavimu. Mūsų gerumu dosnume ir bendrakeleivyste aukos pastovume.

REKLAMA

Labai džiaugiuosi, kad daugelis įsitraukia į savęs dovanojimo kelią ir tiesiog atranda savo indėlio prasmingumo grožį, tapdami pastoviais Unicef misijos remėjais. Auga šeima. Auga bendraminčiai. Auga dalijimosi kultūra ir atsakomybė, bei pajautimas buvimo didžiosios pasaulio šeimos dalimi.

Pakeliui į nakvynę pirmos istorijos... Visi kelionės bendrakeleiviai rimstam savo emocijose, kurias formuoja kontrastai - skurdas ir pasiūlyta vakarienė.

REKLAMA
REKLAMA

Gamtos grožis ir stokojančiųjų žvilgsniai. Saugi nakvynė kuklaus viešbučio kambarėlyje ir daugumos miegas šiaudiniuose nameliuose. Bet savitas tikrumo siūlas lydi ir leidžia patirti bendrumą. Viešbučio kambaryje kukliau nei kuklu. Spintos neužsidaro. Drėgna.

Tualete reikia ilgai laukti kol nusileidžia vanduo. O noras nusiprausti praeina ilgesingai žiūrint į dušą ir stebint, kaip siaura šilto vandens srovelė pavirsta tik krentančiais keliais lašais.

Šiandien diena be galimybės nusiskusti... Dantis išsivalom geriamu vandeniu iš butelio, sumažindami galimybę patiems atsigerti. Bet visa tai vidumi labai lengvai pakeliama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kambarį tenka išsipurkšti nuo uodų. Ir tame kvape išbūti naktį. Esame gave vaistus nuo maliarijos..., bet saugotis reikia. Purškalus, kuriuos atsivežėm patys, esame laisvi naudoti arba ne. Tenka purkšti kambarį. Bet vėdinti negalima. Lauke lyja. Pulkelis bezdžionių klykauja medžiuose.

Bandymas užmigti ir minčių bei vaizdinių gausa. Šį rytą laukia penkių valandų kelionė link pirmosios istorijos. Ryte duše vandens nerasta... pusryčių nėra. Pakeliui kaimelyje sustojame išgerti puodelį kavos ir suvalgyti kiaušinienės porciją. Ir tai bus visas dienos maistas iki vėlyvo vakaro.

REKLAMA

Asfaltuotą kelią netrukus pakeis dulkėtas vieškelis, kur per vieną valandą nuvažiuojama tik 40 kilometrų. Per kaimelius, laukus, kuriuos aria medžio pakinktais kinkyti jaučiai ir džiunglės, kurių pakėlėse savo pulkuose gyvenimo ritmą palaiko bezdžionių šeimynos.

Pakeliui matomi vaizdai paliečia... Rūkas ir raudono smėlio debesys pravažiuojant mašinai. Pavojinga, nes sunku įžiūrėti einančius žmones ar varomus gyvulius, ar tiesiog chaotiškai besiblaškančius karvių ir avių pulkus. Šešta valanda ryto.

Vietiniai ne tik nubudę, bet visi jau skubėjime. Link miestelių ar kaimelių centrų. Minios asiliukų, kurie pakinkyti ir paskubomis genami žmonių velka vežimaičius su bulvių maišeliais, bananmedžių lapais ar grūdų ryšulėliais. Galbūt pavyks kažką parduoti. Grįžti vakare namo su uždirbtu pinigėliu. Gatvėse ir kelyje gyvenimas. Nauja diena, nauja galimybė, nauja viltis ir gyvenimo rato sukimasis.

REKLAMA

Įdomu visa tai stebėti. Lūpose ir mintyse ryto malda už šiandieną, už laukiančią istoriją. Vykstame trimis automobiliais, tai puiki galimybė sukalbėti ryto maldą.

Rožinį ir Gailestingumo Vainikėlį. Mano kunigo misija yra ir maldos misija. Prasminga palaiminti tą, kurio nepažįsti. Maldos tikrumo galia už kito išgyvenimą šiame krašte. Už misijos sėkmę. Nepamirštama kelionė raudonųjų dulkių glėbyje... atvykstame į ligoninę... pirmoji istorija. Mūsų bendražygės istorijos diena. Puikus jaunas žmogutis. Turintis savo ritmą ir gyvenimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Suprantu, kokia nelengva ir atsakinga jos užduotis. Jaunystė sklidina idealų. Bet šiandien Karoliną atradau nauju žmogumi... jautrus ir tikras. Vidumi pagalvojau, kad ši misiją ją augins ir brandins. Grįžus ji bus kitokia. Ir jos laukianti patirties pokyčio kokybinė transformacija. Tik ar jos sekėjai ją išgirs? Juk tobulas gyvenimas yra daugelio utopija.

Šiandien Karolinai teko labai reali tikrovė, pranokusi ją pačią iš esmės...

Sudėtinga jos globojama istorija. Gimimas negimus. Gyvenimo glėbys be teisės gimti gyvam. Sudėtinga. Atvykusi pasitikrinti nėštumo moteris sužino, kad jos kūdikis įsčiose jau negyvas.

REKLAMA

Antisanitarinėmis sąlygomis ir vaistų pagalba iššaukiamas gimdymas, o gimęs negyvas kūdikis tiesiog įmetamas į kibirą... Kažkas nesuvokiamo. Aplink gyvenimo ritmo tęstinumas. Be emocijų. Be triukšmo. Tiesiog gyvenimas tiesoje.

Su Juste Jazzu esam šiandien tie, kurie skiriam laiko susibūrusiam jaunimui ir vaikams. Kokios jų akys... atskiri pasauliai.

Paprasti pašnekesiai, jiems įdomu ištarti mūsų vardus. Akių žvilgsniai ir noras bendrauti. Keletas valandų prabėga kaip akimirka. Savas ritmas. Ligoninė, bet tai kaimelyje kelių pastatų kompleksas. Antisanitarinės salygos. Užkrėtimai ir mirtys kasdienybė. Neįmanoma susitaikyti. Tiesiog reikia turėti drąsos priimti realybę.

REKLAMA

Filmavimo istorija paliečia visus. Lauke karšta, apie 30 karščio. Vadinamos ligoninės viduje apie 40 laipsnių. Gimties ir mirties akistata. Tarsi laimi mirtis... Bet toje pat ligoninėje gimsta vaikai. Kad ir neišnešioti, bet besikabinantys į gyvenimą. Laimi gyvenimas.

Visi suprakaitavę, pilni įspūdžių ir kontrastų, net nenuėję į tualetą, nes jis ypatingo siaubingumo ir nešvaros, leidžiamės link nakvynės vietos. Tyla. Pakeliui sustojam prie džiunglių gamtos reikalams. Akies krašteliu pažvelgiam i augančius miško kavos medžius ir vėl link įsikūrimo vietos. Nes sutemus neleidžiama judėti su mašinomis. Įsikuriam kambarėliuose ir susitinkam šiltos sriubos dubeniui. Po šios dienos sudėtingos istorijos nesinori daug ir kalbėti...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pavalgius drįstu atnešti mažą šakotuką iš lagamino ir keletą saldainių... Šiandien buvo mano gimtadienis. 44 metai... Kaip džiaugiuosi, kad šiandieną švenčiau savo gimimo dieną, švenčiau savęs dovanojimo dieną kitų gyvenimo gėrio kūrime...

Gavau dovanų - visi bendražygiai sudainavo dainą ir gavau unikalų tortą - ant sausainio uždėtą žvakelę. Sausainis apdėtas keletu gabalėlių arbūzo... skaniausias gimtadienio tortas... įžengimas į naujus gyvenimo metus. Esu labai laimingas. Esu misijoje, gyvenimo tikrumo istorijose.

Tarp gimties ir mirties švenčiant gyvenimo iškilmės viltį... ypatingas gimtadienis.... neužmirštamas ir labai tikras... ryt nauja diena. Nauja istorija. Nauja viltis ir nauja mūsų gerumo diena šalia esantiems Etiopijos žmonėms. Broliams ir seserims gyvenimo bendrystėje...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų