REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Šypsena (nuotr. 123rf.com)

 Tyrėjai teigia, kad titano dioksidas gali būti veiksmingesnis už vandenilio peroksidą, rašoma dailymail.co.uk. Dabar naudojamos balinimo procedūros gali susilpninti dantų emalį ir sukelti dantų jautrumą.

6

 Tyrėjai teigia, kad titano dioksidas gali būti veiksmingesnis už vandenilio peroksidą, rašoma dailymail.co.uk. Dabar naudojamos balinimo procedūros gali susilpninti dantų emalį ir sukelti dantų jautrumą.

REKLAMA

Londono odontologas šį naują tyrimą laiko „galimai daug žadančiu“.

Mokslininkai sako, kad dantys gali būti išbalinti iki sniego baltumo jų nepažeidžiant. Naujas tyrimas galimai atrado naują dantų balinimui skirtą cheminę medžiagą, kuri nepasižymi vandenilio peroksidui būdingu emalį pažeidžiančiu poveikiu.

Vandenilio peroksidas, kuris taip pat naudojamas plaukų balinimui, yra viena populiariausių dantų balinimo priemonių, tačiau jis taip pat gali pažeisti dantis ir sąlygoti jų jautrumą.

Amerikos chemikų asociacijos paskelbtas tyrimas rodo, kad naudoti modifikuotą titano dioksidą gali būti saugiau ir efektyviau. Titano dioksidas visame pasaulyje naudojamas plastiko, popieriaus, dažų ir tablečių balinimui. Taip pat medžiaga naudojama makiažui, norint pašviesinti odos atspalvį.

REKLAMA
REKLAMA

Galima išvengti kenksmingo vandenilio peroksido poveikio

Žymus odontologas šį tyrimą pavadino „galimai daug žadančiu“ ir teigė, kad taip būtų galima išvengti kai kurių vandenilio peroksido pašalinių efektų.

REKLAMA

Eksperimento, kuriuo buvo siekiama patikrinti, ar titano dioksidas teoriškai galėtų veikti, metu mokslininkai sujungė šią medžiagą su natūraliais klijais, vadinamais polidopaminu.

Jie teigia, kad sujungtos cheminės medžiagos gali būti dedamos ant dantų, tuomet aktyvuojamos mėlynąja šviesa taip pat, kaip dabar tai daroma su vandenilio peroksidu.

Tyrimas parodė, kad per keturias valandas ši cheminė medžiaga pasiekia tokį patį balinimo lygmenį, kaip ir vandenilio peroksidas, bet dantų nė kiek nepažeidžia.

„Tai įdomus naujo balinimo metodo, naudojant modifikuoto titano dioksido nanodaleles su polidopaminu, tyrimas“ – teigia dr. Richardas Marquesas, odontologas iš „Whimpole Street Dental“ Londone. – „Tai galimai daug žadantis tyrimas, kuris gali sustabdyti tam tikrą vandenilio peroksido pašalinį poveikį.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau vandenilio peroksidas išlieka populiariausia balinimo priemone. Norint šio tyrimo rezultatus pritaikyti praktikoje, reikia daugiau tyrimų – kad galėtume juos taikyti klinikose, metodas taip pat turi būti reglamentuotas.“

Laikui bėgant dantys praranda spalvą dėl tam tikrų maisto produktų ir gėrimų – ypač dėl stiprių spalvų, pavyzdžiui, raudonojo vyno, kavos, arbatos.

Maisto ir gėrimų spalvas, kurios retai būna tokios baltos, kokių žmonės norėtų savo dantims, sugeria pigmentų molekulės dantyse.

Pati populiariausia dantų balinimo priemonė, vandenilio peroksidas, ištraukia nepageidaujamas spalvas – šis procesas pagreitinamas mėlynąja šviesa, taip sumažinant kenksmingą chemikalo poveikį dantims, kuris atsiranda medžiagą ant dantų palikus ilgą laiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau didelis chemikalo kiekis gali pažeisti dantų emalį, kuriam nusidėvėjus jos atstatyti neįmanoma, nes kitaip nei kaulas, emalis neturi gyvųjų ląstelių. Nusidėvėjęs emalis gali pakeisti dantų formą ir išvaizdą, be to, dantys tampa jautresni, kadangi nervai būna mažiau apsaugoti.

Naudojant titano dioksidą galima išvengti žalos emaliui

Tačiau naudojant titano dioksidą balinimas gali būti atliekamas išvengiant šio kenksmingo poveikio, teigia mokslininkai. Jų atlikto tyrimo metu naujasis gelis ant dantų buvo laikomas keturias valandas ir buvo nustatyta, kad balinamasis poveikis nenusileidžia vandenilio peroksidui, tuo tarpu dantų emaliui visai nebuvo pakenkta.

REKLAMA

Taip pat manoma, kad ši cheminė medžiaga mažiau kenkia gyvosioms ląstelėms, todėl ją dėti į burną yra saugiau. Negana to, junginys taip pat turi antibakterinių savybių, taigi, tuo pat metu dantys gali būti valomi.

Tyrėja prof. Lan Liao sako: „Buvome suintriguoti atradę, kad dantų paviršiuje po procedūros neaptikta jokios žalos emaliui.“

KAS YRA TITANO DIOKSIDAS?

Titano dioksidas - tai smulkūs, balti metalo elemento titano milteliai. Manoma, kad ši cheminė medžiaga natūraliai susidaro žmogaus kūne. Ji yra plačiai naudojama visame pasaulyje dėl išskirtinio savo baltumo – ja dažomi įvairūs objektai.

Kasdieniai produktai, kurių sudėtyje dažnai būna titano dioksido dažiklių yra dantų pasta, kremai nuo saulės, makiažas, kuriame jis naudojamas odos pašviesinimui, plastikas, popierius, sienų dažai, rašalas ir baltos vaistų tabletės. JAV maisto ir vaistų administracinė tarnyba teigia, kad ši medžiaga yra saugi naudoti ir kad pavojus vartotojams su ja susidūrus yra mažas.

Tyrėjai teigia, kad ši cheminė medžiaga gali patekti į žmogaus organizmą įkvėpta arba oraliniu būdu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų