REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
Pomidorai (nuotr. 123rf.com)

Norint užauginti gausų daržovių derlių, būtinos ne tik pastangos, tačiau ir nemažas žinių bagažas. Kaip laistyti, kokios ligos daržoves gali užpulti, kokių trąšų reikia ir daugelis kitų klausimų, tikriausiai, kamuoja ne vieną daržovių augintoją.

3

Norint užauginti gausų daržovių derlių, būtinos ne tik pastangos, tačiau ir nemažas žinių bagažas. Kaip laistyti, kokios ligos daržoves gali užpulti, kokių trąšų reikia ir daugelis kitų klausimų, tikriausiai, kamuoja ne vieną daržovių augintoją.

REKLAMA

Kauno rajone savo ūkį turinti ir ne vienerių metų patirtį sukaupusi pomidorų augintoja Renata Jančoraitė pasakoja, ką privalo žinoti kiekvienas, auginantis pomidorus.

„Pomidorų bumas kiekvienais metais priklauso nuo vasaros orų, tačiau tiek įprastai, tiek praėjusią vasarą, kada oras buvo vėsus ir lietingas,pomidorai užderėdavo liepos pradžioje, o aktyviausio nokimo sulaukdavome rugpjūčio mėnesio pirmoje pusėje. Šiais metais, kada vasara ankstyva ir išskirtinai karštą, pomidorų bumas prasideda būtent šiuo metu ir nusimato kur kas ilgesnis, nei visada“, – aiškina Renata Jančoraitė.

Karščių keliami pavojai

Šie metai pomidorams ypač palankūs, kadangi šios daržovės, pasak moters, mėgsta karštą ir sausą orą, tačiau nepaisant to, vis tiek sugeba išlaikyti drėgnas šaknis.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, tokie karščiai kaip šiemet, pomidorams gali ir pakenkti. Esant šiltnamyje aukštesnei nei 32 laipsnių temperatūrai, priklausomai nuo veislės, pomidorai nustoja megzti vaisius arba juos mezga kur kas prasčiau.

REKLAMA

„Dar vienas minusas, jog esant ypač karštiems orams, neapsaugoti pomidorų vaisiais kartais nudega. Tokiu atveju vaisiaus sienelės tampa plokščios, lyg iškepusios. Visgi, lyginant vėsesnių ir drėgnų orų poveikį pomidorams, karštas ir sausas oras jiems ženkliai palankesnis“, – teigia pomidorų augintoja.

Pomidorus rekomenduojama laistyti retai, tinkamiausias metas – rytai. Priklausomai nuo orų, laistyti pomidorus pakanka nuo vieno iki trijų kartų per savaitę.

„Kuomet labai karšta, galima palieti ir tris kartus per savaitę, tačiau jei vyrauja vėsūs ir lietingi orai, pomidorų galima nelieti netgi dvi savaites. Jiems tikrai nieko nenutiks. Pomidorų šaknys šaknys išaugusios kur kas toliau, tad lengvai pasisavina drėgmę“, – kalba pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA

Ligos ir trąšos

Pavojingiausios ir pikčiausios Lietuvoje pomidorų ligos – grybelinės ligos. Šios ligos itin mėgsta drėgmę, todėl būtina laistyti tik žemę ir jokiu būdu nedrėkinti pomidorų lapų bei stiebų.

Kita viena pavojingiausių pomidorų ligų yra vėlyvasis maras, kuris daržoves užpuola labai greitai ir nuo pirmųjų ligos požymių per tris arba keturias dienas gali numarinti visus pomidorus.

Pašnekovė atskleidžia, kad vienas dažniausių pomidorų augintojus kamuojančių klausimų: kaip ir kada reikalinga tręšti daržoves.

„Pomidorams, kaip ir visiems kitiems augalams, būtina gauti pakankamą kiekį maistinių medžiagų. Pavyzdžiui, jeigu dirvoje daržovės sodinamos pirmą arba antrą kartą, dirva, tikriausiai, nebus nualinta, tačiau jei toje pačioje vietoje daržovės auginamos ilgesnį laiką, dirva bus skurdi, todėl ją reikės pamaitinti trąšomis“, – pataria R. Jančoraitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei kurį laiką nesulaukiate gausaus derliaus rekomenduojama atlikti dirvos tyrimus, kurie parodo kokių mikroelementų, maistinių medžiagų dirvoje yra, kokių trūksta ir pagal tai pasirinkti trąšas.

Kalbant apie trūkstamas medžiagas dirvoje, dažniausiai tarp smulkių pomidorų augintojų pasitaikančios problemos yra kalcio ir kalio trūkumas.

Esant kalio trūkumui pirmiausia pagelsta pomidorų lapų kraštai, vėliau pastarieji gali papilkėti, tačiau akivaizdžiausias požymis – ties koteliu pageltusi pomidoro viršūnė. Kitu atveju, jei pomidorams trūksta kalcio, dažniausiai vaisiaus gale atsiranda tamsi, beveik juoda dėmelė, kuri vaisiu augant vis didėja.

REKLAMA

„Tręšiant pomidorus svarbu jų per daug nepertręšti azotu, nes tuomet augalai tampa labai vešlūs, tačiau vaisių būna nedaug“, – sako moteris. Taip pat tręšiant pomidorus svarbu nepanaudoti per didelio medžiagų kiekio, nes namų sąlygomis naudojant mėšlą, žuvų miltus, raugintas dilgėles ar kitas panašias priemones sudėtinga nustatyti, kiek ir kokio cheminio elemento gavo augalai.

„Geriau truputį pagailėti, nei persistengti ir valgyti numylėtus naminius pomidorus su nitratų ir nitritų tarša. Be to, svarbu prisiminti, kad pomidorai mėgsta vėdinimą, tad kuo daugiau atvirų langų, ar durų, kuo mažiau drėgmės ant augalų, tuo jiems geriau“, – pabrėžia „Ren Daržovės“ šeimos ūkio įkūrėja Renata Jančoraitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų