REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Nualintos meškos pasirodymas cirke (nuotr. facebook.com)

Reginys cirke sukrėtė klaipėdiečius: vaikai grįžo verkdami

Direktoriaus atsakymas dar labiau stebina

Feisbuke plinta šokiruojantis vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip cirko pasirodymo metu Klaipėdoje dresuotojas elgiasi su nualinta meška, tačiau VIP cirko direktorius sako, kad masiškai plintantis video įrašas nieko nereiškia, mat su juo tiesiog kažkas iš buvusių darbuotojų nori susidoroti. 

13

Feisbuke plinta šokiruojantis vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip cirko pasirodymo metu Klaipėdoje dresuotojas elgiasi su nualinta meška, tačiau VIP cirko direktorius sako, kad masiškai plintantis video įrašas nieko nereiškia, mat su juo tiesiog kažkas iš buvusių darbuotojų nori susidoroti. 

REKLAMA

Filmuota medžiaga pasidalijo klaipėdietis Audrius Urbonas, kuris rašė, kad šį video užfiksavo VIP cirke Klaipėdoje. „Šiandien vaikai parsivežė vaizdo įrašą su ašarom akyse iš VIP cirko Klaipėdoje, kuris labiau primena siaubą.

Akivaizdžiai nualintas gyvūnas, kuris vaikosi nenormalų senį su kąsniu rankoje, tikrai vaizdelis ne cirkui“, - rašoma socialiniame tinkle. 

Vyras, pasidalijęs įrašu prašė paviešinti šį video, kad šis kuo skubiau pasiektų gyvūnų teisių apsaugos organizaciją bei ragino nebeleisti vaikų į šį VIP cirką, kuris gali traumuoti mažuosius. 

REKLAMA
REKLAMA

Iš tiesų, plintančiame vaizdo įraše matyti akivaizdžiai nualinta meška, vaikštanti ant dviejų kojų, paklusniai sekanti dresuotoją. Vėliau matyti, kaip meškai duodamas paspirtukas, kuriuo ji važiuoja cirko arenoje. 

REKLAMA

Per 9 valandas po įrašo paviešinimo jį peržiūrėjo daugiau nei 75 tūkstančius kartų, jis sulaukė beveik 3 tūkstančių komentarų. 

Žmonės vienijosi ir prašė nelikti abejingais, liautis vesti vaikus į VIP cirką. Pasipylė komentarai ir pastebėjimai apie cirką su gyvūnais, moteris pasakojo mačiusi, kaip laikomi alkani poniai, kurie ėdė sudžiuvusią žolę, nes daugiau nieko nebuvo. 

Tuo tarpu VIP cirko direktorius Nikolajus Zobovas tv3.lt pasiteiravus, ar gyvūnai cirke prižiūrimi, ėmė aiškinti, kad tai yra bandymas susidoroti su jo cirku ir kad tai yra jo buvusių darbuotojų-artistų darbas.   

REKLAMA
REKLAMA

sustabdžiau pasirodymą, nes vienas vyras pradėjo eiti per salę, susidarė pauzė, meškutė truputį sukonfliktavo, o žmonės buvo patenkinti, buvo daug plojimų. 

„Čia ne žmonės rašo. Buvo artistų, kurie apsivogė ir aš paprašiau jų išvažiuoti. Jei žmogus vagia, tai jam reikia pasiteisinti. Pasirodymas vyko vakar. Meškutės dabar šeriasi, ta meškutė išsišėrė, aš ją iššukavau, kad nebūtų plaukų. Aš ją iššukavau. Gal ji ir kudesnė atrodo, bet ji nėra kūda, nes dabar yra toks metų laikas.

Buvo ir mokesčių inspekcija atvažiavusi, ir maisto veterinarijos tarnyba, ir policija: čia vieno žmogaus darbo ir žinom, kurio, nes paprašėm, kad jis, dėl to, kad nesilaikė sutarties sąlygų, išvažiavo“, - sakė direktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis užtikrintai sakė, kad jo cirke gyvūnai jokiu būdu nėra mušami arba kankinami. Anaiptol, pasak pašnekovo, gyvūnai yra artistų įrankiai, kurių nevalia skriausti. 

„Čia mūsų duona. Kaip mes juos galime mušti? Jokio smurto nėra, tai yra visiškas melas. Savo įrankių niekas nemuša: daužysi per galvą, sužeisi smegenis, gali apakti gyvūnas, muši per nugarą, sudaužysi inkstus ir kepenis. Čia yra neišmanėlių pasakos“, - sakė jis ir pridūrė, kad gyvūnų dresūra vyksta paprasčiausiu būdu, šimtą kartų kutenant mešką plunksnele ir sakant jai komandas. 

Vyras tik juokiasi iš Seimo narių kalbų uždrausti cirką su gyvūnais.  „Seimo nariai yra žudikai. Kai ministrai ir Seimo nariai padės medžiotojų bilietus ant stalo, o žmonos liausis dėvėjusios natūralius kailinius iš gyvūnų kailių, kurie įtraukti į Raudonąją knygą, tada jie gali svarstyti. Ką jie gali svarstyti, jeigu yra žudikai“, - aršiai kalbėjo vadovas. 

REKLAMA

Kada yra Seimo nariai žudikai, ką jau sakiau ir televizijoje, kai mūsų ministrai ir Seimo nariai padės medžiotojų bilietus, o žmonos liausis nešiojusios natūralius kailinius, tai tada jie gali svarstyti. Kaip jie svarsto, jeigu jie yra žudikai?

Svarstė ir Seime

Gyvūnų gynėjai, o dabar ir Seimo nariai sako, kad laukiniams žvėrims cirkuose nuo prastų sąlygų, kartais ir kankinimo smarkiai pašlija psichika.

„Jeigu tam, kad meškiukas išmoktų stovėti ar vaikščioti ant užpakalinių kojų, važiuoti dviračiu, naudojami žiaurūs metodai, laikomas pakabintas grandine už kaklo, tiesiog visą laiką būtų vertikalioj padėty, – tai yra kankinamas. Gyvūnai laikomi uždarose patalpose, didžiąją laiko dalį praleidžia keliaudami“, – sako pataisų iniciatorius Linas Balsys.

REKLAMA

„Tai, ką gyvūnas atlieka cirke, laukinis gyvūnas natūralioj gamtoj nedarytų, neegzistuoja tokie dalykai, psichikos laužymas vertimas jį atlikti tokius veiksmus. Įsivaizduokite plėšrūnas, kuris pripratęs nueiti per parą daugybę kilometrų, turi sėdėti mažutėje erdvėje ir paskui šokinėti per lanką“, – prideda Seimo narė Dovilė Šakalienė.

„Ar tikrai galima išmokyti mešką važiuoti dviračiu vien tik saldainiais. Ar tikrai galima dramblį išmokyti stovėti ant galvos tik saldainiais. Daugybė video iš kitų šalių, kaip tie gyvūnai dresuojami. Mušami, purtomi elektros šoku, sukeliama kuo daugiau skausmo, kad jie darytų tuos triukus“, – savo nuomonę išsako gyvūnų teisių gynėja Gabrielė Vaitkevičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Patys gyvūnų dresuotojai giežtai neigia, kad naudoja smurtą. Tačiau žmonių tai neįtikina. Jie jau ne pirmą kartą rinkosi protestuoti prieš gyvūnų vaidinimus. Meškas auginantis ir dresuojantis Mykolas Zobovas laukinių gyvūnų pasirodymų draudimą vadina nesąmone.

„Kur mes padėsim tuos gyvūnus, kurie užauginti kaip vaikai, kuriuos mes mylim ir, nežinau, dievinam, niekur nenorim juos atiduoti ir užmigdyti, kaip pasiūlė streikuotojai. Gyvūnai visada buvo cirke. Tai tada reikia uždrausti šunis, arklius“, – kalba vyriškis.

Lietuvoje yra cirkų, kurie plėšriųjų gyvūnų jau atsisakė ir pasirodymus rengia tik su naminiais.

„Čia palei visus reikalavimus yra voljerai, gyvūnai ganosi cirko teritorijoje, ne miesto teritorijoje. Mes nepažeidžiam įstatymo“, – teigia „Baltijos cirko“ vadovas Petras Variakojis.

REKLAMA

„Baltijos cirko“ vadovas džiaugiasi parlamentarų diskusija Seime. Jis sako, kad laukiniam gyvūnui suteikti tinkamas sąlygas Lietuvos cirkams per brangu ir neįmanoma. „Turi būti suteiktos sąlygos tam gyvūnui, voljerui, kad jei laisvai, ko aš negaliu pasakyt, kad galima padaryti mūsų bilieto kaina kilnojamam cirke“, – sako vyras.

Gyvūnų gynėjai tikina, kad draudimais dėl laukinių gyvūnų neapsistos.

„Tai galbūt pirmas žingsnis, vėliau reikės ir didesnės naminių gyvūnų gerovės, bet kaip pirmas žingsnis jis yra labai geras“, – teigia G. Vaitkevičiūtė.

Apribojimus dėl gyvūnų pasirodymo cirke turi 24 Europos šalys. Parlamentarai siūlo uždrausti ne tik žvėrių vaidinimus, bet ir jų pervežimą per Lietuvos teritoriją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų