REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
49
Uodai (nuotr. 123rf.com)

1 triukas ir uodai prie jūsų neskris: apie tai nebūtumėte pagalvoję

Ar praėjo nors viena iškyla ar vakaronė gamtoje, kurios nesikėsino sugadinti vieni didžiausių žmogaus priešų – uodai? Pasibuvimas medžių apsuptyje, o ypač netoli vandens telkinių, gali virsti tikru nepatogumu tiek vaikams, tiek suaugusiems. Kaip apsisaugoti nuo uodų?

49

Ar praėjo nors viena iškyla ar vakaronė gamtoje, kurios nesikėsino sugadinti vieni didžiausių žmogaus priešų – uodai? Pasibuvimas medžių apsuptyje, o ypač netoli vandens telkinių, gali virsti tikru nepatogumu tiek vaikams, tiek suaugusiems. Kaip apsisaugoti nuo uodų?

REKLAMA

Gajus mitas, jog pirmieji uodų įkandimai yra skausmingiausi ir pavojingiausi, tačiau iš tiesų, pasak Kėdainių PSPC šeimos gydytojos Rimos Radavičienės, viskas priklauso nuo to, kaip į uodo įkandimą reaguoja žmogaus kūnas.

„Vieniems po uodo įkandimo gali iškilti guzelis ir parausti, o kitiems lieka dėmelė, kuri lengvai išgyja“, – sako gydytoja.

Žemėje – 200 mln. metų

„Uodai yra kraujasiurbiai, o žemėje jie karaliauja ir mus kankina jau apie 200 milijonų metų.

Burnos aparate uodai turi vamzdelį, kuriuo praduria kapiliarą ir tiesiogiai iš jo geria kraują. Po uodo įkandimo gali atsirasti niežėjimas ir rausvos odos dėmės, tai – alerginė odos reakcija į uodo seilių proteinus. Seilės mažina kraujo krešėjimą, tad uodo patelė jas leidžia visą laiką, kol minta krauju“, – pasakoja gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA

Ką daryti įkandus uodui?

Anot šeimos gydytojos, įkandus uodui nereikėtų pulti kasytis, nes kuo intensyviau tai darysite, tuo greičiau atsiras pašalinės reakcijos: odos patinimai, pabėrimai, stipresnis paraudimas, o jei nukasėte iki žaizdelės, tuomet dar ir bakteriją kokią nesunkiai pasigausite.

REKLAMA

„Įkandus uodui netgi patariama palaukti kelias dienas ir jei dėmelė padidėja iki 5 centimetrų skersmens, reikėtų tepti tepaliukais. Iki tol tikrai nereikėtų skubėti gydyti įkandimo lyg tai būtų didžiausia liga“, – šypsosi gydytoja R. Radavičienė ir pataria įkandus uodui pirmiausia nepulti kasyti, o įkandimo vietą nuplauti ir pašaldyti.

Vaikams galima uždėti šaltą kompresiuką, o suaugusiems – ledukų. Taip pat įkandimo vietą puikiausiai galima patepti ir vietnamietiška žvaigždute arba salicilo spiritu.

„Jei organizmo reakcija yra normali, įkandimas turėtų bemaž praeiti, nes iš visų tokio tipo vabzdžių uodų įkandimai yra mažiausiai pavojingi, priešingai, nei, pavyzdžiui, vapvų ar bičių“, – sako gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA

Eteriniai aliejai – ir vaikams, ir suaugusiems

„Jei žinome, kad vaikai yra alergiški uodų įkandimams, rekuomenduojama iš karto jų odelę patepti ekologiškais, jokių sintetinių medžiagų neturinčiais eteriniais aliejais. Levandos, mėtos, eukaliptai, pelargonijos – tai kvapai, puikiai tinkantys ne tik gydyti uodų įkandimus, bet ir norint nuo jų apsisaugoti.

Siekiant apsaugoti vaikus nuo nemalonaus niežėjimo bei paraudimo, tuos pačius kvapus galima padėti mažylio kambaryje, kur jis miega, pavyzdžiui, suvilgant vatelę ir paliekant ją netoli lovelės. Taip pat apsisaugoti nuo uodų tinka ir perpjauta citrina, prismaigstyta gvazdikėlių“, – patarimais dalijasi gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Eteriniai aliejai, pasak R. Radavičienės, turėtų efektyviai veikti ir vykstant į gamtą. Tiesa, gamtoje puikiausiai tinka ir įvairiausi repelentai – purškalai bei kremai, kurių galima įsigyti tiek vaistinėse, tiek prekybos centruose.

„Tačiau tai yra chemikalai, kurių vaikams prevencijai nuo uodų tikrai nerekomenduočiau“, – sako gydytoja ir priduria, jog siekiant nuo uodų apsisaugoti namuose, pagelbėti galėtų ir garso bangos, veikiančios įkišus specialų kištuką į rozetę, bei specialios apyrankės, kurių galima įsigyti vaistinėse.

Sukeliamos ligos

Kalbant apie uodų sukeliamas ligas, nors uodai tiek įkyriu zyzimu, tiek niežulį sukeliančiais įkandimais ir sukelia mums nepatogumų, nerimauti per daug nevertėtų, nes jie nėra pavojingų ligų platintojai.

REKLAMA

„Blogiausia, kas gali nutikti, tai kasant įkandimo vietas galime įsitaisyti bakterinę odos ligą. Tuomet jau vertėtų stebėti, ar nekyla kūno temperatūra, ar nedidėja uždegiminė reakcija.

Tiesa, pasauliniu mastu uodai yra vieni pavojingiausių vabzdžių, nes gali pernešti maliariją. Ir nors Lietuvoje orai karštėja, visgi maliarija mūsų šalyje nėra paplitusi, ji kur kas pavojingesnė dar kaitresniuose kraštuose. Taip pat uodai gali pernešti encefalitą, tačiau taip pat tik subtropiniuose kraštuose. Pas mus tokių ligų bijoti nereikia“, – ramina gydytoja.

Vienus puola labiau, kitus mažiau?

Dar vienas plačiai paplitęs mitas, neva uodai vienus kanda labiau, kitus – mažiau. Gydytoja R. Radavičienė tikina, jog daug kas priklauso nuo to, kokius kvapus žmogus skleidžia.

REKLAMA

„Vykstant į gamtą nerekomenduojama purkštis aštrių kvapų dezodorantais, kvepalais, teptis kūno įvairiausiais losjonais, nes tuomet uodai neabejotinai puls labiau. Kita vertus, į uodo įkandimą kiekvienas žmogus reaguoja skirtingai. Vieni įkandimo beveik nejaučia, o štai kitiems tuoj pat ima rausti, niežėti. Daug kas priklauso ne tik nuo žmogaus pasiruošimo iškylai, bet ir nuo organizmo reakcijos“, – sako gydytoja.

Priemonių veiksmingumas

Anot gydytojos R. Radavičienės, įvairiausių repelentų, atbaidančių nuo žmogaus vabzdžius, galima įsigyti tiek vaistinėse, tiek prekybos centuose. Ir nors jų patikimumas daugmaž vienodas, visgi gydytoja rekomenduoja rinktis apsipirkimą vaistinėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vis dėlto, vaistinėse ir repelentų asortimentas išlieka didesnis, ir jų poveikis ilgesnis“, – sako gydytoja.

Apsisaugoti nuo uodų įkandimų padeda repelentai

Kodėl reikėtų naudoti repelentus?

Repelentai gali apsaugoti nuo uodų ar kitų kraujasiurbių nariuotakojų, kurie gali platinti užkrečiamąsias ligas, sumažina kraujasiurbių nariuotakojų įkandimo riziką dirbant ar ilsintis lauke.

Kaip teisingai naudoti repelentus nuo vabzdžių?

Griežtai laikytis gamintojo nurodymų, pažymėtų etiketėje. Repelentu padengti atviras kūno vietas. Nenaudoti repelento po rūbais. Pernelyg gausus repelento panaudojimas neužtikrina didesnės apsaugos. Nenaudoti repelento tose kūno vietose, kuriose yra odos pakenkimų (įpjovimų, žaizdų, oda yra sudirgusi). Sugrįžus į patalpas, odą nusiplauti prausimosi priemonėmis. Nepurkšti produkto (aerozolio) uždaroje patalpoje. Nepurkšti produkto (aerozolio) tiesiai ant veido. Nupurkšti produktu delnų ir juo tepti veido, saugoti akis ir burną. Atkreipti dėmesį, ar nėra pasibaigęs repelento naudojimo laikas. Ar galima repelentus naudoti vaikų apsaugai?Produktai gali turėti skirtingų amžiaus apribojimų jų panaudojimui, todėl būtina skaityti informacinį gamintojo aprašą. Naudodami repelentus vaikų apsaugai, pirmiausiai produktu ištrinkite savo rankas ir tik po to jomis įtrinkite vaiko odą. Saugokite akis ir burną. Netrinkite repelentu vaiko rankų, nes jis gali jomis liesti burną. Neleiskite vaikams naudotis repelentu savarankiškai, leiskite tai daryti tik suaugusiesiems. Saugokite repelentus vaikams neprieinamojoje vietoje.

Ar gali repelentus naudoti nėščios ir kūdikius maitinančios moterys?

Jei informaciniame gamintojo apraše nėra nurodytas draudimas, naudoti galima. Jei kyla klausimų, konsultuokitės su gydytoju.

Judita GAIŽIUVIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų